Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Mustaču pravomoćna 40-godišnja zatvorska kazna, uskoro stiže u Hrvatsku

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat Hini je izjavila da nakon pravomoćnosti odluke o zatvorskoj kazni očekuje da bi Mustač u Hrvatsku, iz njemačkog zatvora, mogao biti doveden za tridesetak dana
31. listopada 2019. u 14:37 1 komentara 406 prikaza
Zdravko Mustač
Foto: DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Vrhovni sud odbacio je posljednju žalbu Zdravka Mustača pa njegova odvjetnica očekuje da bi bivši čelnik jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi za 30-ak dana iz Njemačke mogao doći u hrvatski zatvor na odsluženje 40-godišnje kazne zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića.

Zdravko Mustač LIKVIDACIJA STJEPANA ĐUREKOVIĆA Vrhovni sud odbio žalbu Zdravka Mustača i potvrdio mu kaznu od 40 godina zatvora

Vrhovni sud danas je izvijestio da je kao nedopuštenu odbacio Mustačevu žalbu protiv odluke tog suda kojom je potvrđena ranija presuda Županijskog suda u Velikoj Gorici. Taj je sud, pak, Mustaču odredio 40-godišnju zatvorsku kaznu prevodeći u hrvatski pravni sustav presudu iz Njemačke gdje je Mustač, zbog Đurekovićeva ubojstva, osuđen na doživotni zatvor zajedno sa svojim suradnikom Josipom Perkovićem.

Posljednju Mustačevu žalbu Vrhovni sud proglasio je nedopuštenom jer je riječ o postupku priznanja i izvršenja strane kaznene presude sukladno odredbama posebnog zakona.

Perković odlazi u zatvor NAKON 5 I POL GODINA Perković stigao avionom, u Hrvatskoj mora odslužiti još 24,5 godina zatvora

"U tom se postupku ne utvrđuje kaznena odgovornost odnosno krivnja osobe koja je osumnjičena za neko kazneno djelo i potom izriče odgovarajuća kaznena sankcija, nego je riječ o sasvim drugoj vrsti postupka, odnosno sudskom postupku sui generis kojem cilj ponajprije omogućavanje provedbe kaznenog progona ili izvršenja strane kaznene presude. S obzirom na to da je riječ o tako posebnoj vrsti postupka, žalba ovdje nije dopuštena", izvijestio je u četvrtak Vrhovni sud.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat Hini je izjavila da nakon pravomoćnosti odluke o zatvorskoj kazni očekuje da bi Mustač u Hrvatsku, iz njemačkog zatvora, mogao biti doveden za tridesetak dana.

Zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj.

Josip Perković Osuđen na doživotnu kaznu VIDEO MUP objavio snimku dovođenja Josipa Perkovića u Remetinec

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu, Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.

Video: Josip Perković i Zdravko Mustač

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela