Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravko Marić:

'Još uvijek nije predana nijedna tužba banaka protiv Hrvatske, a nije ni pokrenuta ni arbitraža'

Ministar financija Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
12.05.2016.
u 21:13

Ukupna vrijednost konverzije tako iznosi 7,6 milijardi kuna što pokazuju izvještaji o poslovanju jedanaest banaka koje posluju u Hrvatskoj

Još uvijek nije predana nijedna tužba banaka protiv Hrvatske, a nije ni pokrenuta nijedna arbitraža kao posljedica konverzije kredita vezanih za švicarski franak. To je potvrdio ministar financija Zdravko Marić ističući da država nema saznanja da su pokrenuti postupci. Inače 93,9 posto građana pristalo je na konverziju, a 84 posto njih je i realiziralo konverziju.

Ukupna vrijednost konverzije tako iznosi 7,6 milijardi kuna što pokazuju izvještaji  o poslovanju jedanaest banaka koje posluju u Hrvatskoj. Istovremeno iz  Bruxellesa Jonathan Hill, povjerenik zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržišta kapitala poručuje da je EK spremna protiv Hrvatske pokrenuti postupak propitivanja usklađenosti spornih izmjena zakona s europskim zakonodavstvom.

U svojoj je izjavi Hill naglasio da ima saznanja kako banke i država razgovaraju o tome kako ravnomjernije rasporediti teret konverzije. I dok  banke gube na konverziji iz države im
opet stižu dobre vijesti jer se u dvije točke i osam odluka država ponovno zadužila za 189 milijuna eura. Otprilike je to jednak iznos onome kojeg će dobiti za prodaju četiri tvrtke.

Naime, Hrvatske ceste opet će dobiti kredit od 89 milijuna eura kojeg će potrošiti za  plaćanje starih kredita, a HAC će se zadužiti za 100 milijuna za istu namjenu. Obe tvrtke platit ćenajmanje 4 posto kamate na ta zaduženja.

>>Prva presuda za švicarce u Sloveniji u korist banke

Komentara 1

DU
Deleted user
02:23 13.05.2016.

poljaci su uveli porez na aktivu bankama i sada im uzimaju cca 1.4 mlrd EUR na godinu. tu vijest necete naci po portalima jer je jednostavno zabranjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije