Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Poreču

Zbog loše sezone ribari očekuju obeštećenje

ribari
Pero Lovrović/PIXSELL
23.10.2010.
u 16:48

Ribari traže da cijena goriva za ribarski sektor ne prelazi 4 kune po litri, da se ukine PDV za repromaterijal

Danas je u Poreču završio 15.susret ribara  u organizaciji Ceha za ribarstvo i akvakulturu Hrvatske obrtničke komore. Susret je zatvoren usvajanjem 15 zaključaka bitnih za budućnost ove grane. Ribari traže da cijena goriva za ribarski sektor ne prelazi 4 kune po litri, da se ukine PDV za repromaterijal, te smanji stopa PDV-a za cijenu prodane ribe na 10 posto.

Žele i smanjenje poreznih i drugih davanja, kako bi se olakšalo poslovanje u ribarskom sektoru jednako europskim uvjetima. Među ostalim traže da Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u 100 postotnom iznosu financira uvođenje AIS-a za ribarske brodove. Upozoravaju i da Pravilnik o radnom vremenu ribara nije provediv u praksi, pa zahtjevaju da se on stavi van snage.

Iz Poreča ribari poručuju i da bi "Ribolovni mrak" za sitnu plavu ribu, trebalo odrediti od trećeg dana prije prve mjesečeve četvrti do treće noći poslije zadnje mjesečeve četvrti. Zbog smanjenog ulova i slabe ribolovne sezone, ribari se nadaju obeštećenju od 30 posto od razlike ispostavljenih računa i očevidnika za 7., 8. i 9. mjesec prošle godine te 7., 8. i 9. mjesec ove godine. Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja predlažu hitno sazivanje sjednice Nacionalnog savjeta za ribarstvo, kako bi se ukazalo na alarmantno stanje u pogledu raspoloživih resursa u ribarstvu.

Žele i proširenje monitoringa za izlov školjaka ronjenjem na nova proizvodna područja, ukidanje namjene povlačnih alata, te uvođenje besplatnog telefonskog broja za poziv Obalne straže, kako bi se mogle dojavljivati incidentne situacije na moru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije