Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zbog kršenja samoizolacije do sada u proračun uplatili 114.738 kuna

– Ako se mjera samoizolacije krši više puta, sanitarni inspektor će donijeti Rješenje o izvršenju rješenja putem prisile, odnosno takva će se osoba uz asistenciju pripadnika MUP-a i civilne zaštite odvesti u organiziranu karantenu – kažu u Državnom inspektoratu
27. ožujka 2020. u 10:00 11 komentara 1924 prikaza
Zagreb: Policija na Jadranskoj aveniji provjerava propusnice i kršenje samoizolacije
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Da je lupanje po džepu najbolji način da netko shvati kako čini nešto što je neprimjereno, pokazalo se i u ovoj situaciji oko kršenja mjera samoizolacije. Tako je zbog onih koji se neodgovorno ponašaju pa tako ugrožavaju i  sebe i druge državni proračun postao bogatiji za 114.738 kuna. Toliko je naime, prema podacima Državnog inspektorata koji je izdao više od 20 prekršajnih naloga, do sada naplaćeno od onih koji su uhvaćeni kako krše mjere samoizolacije.

Poslovni uzlet grada Novigrada Dobio 8.000 kaznu Novigradski gradonačelnik prekršio mjeru samoizolacije: Izašao sam na 10 minuta

U Državnom inspektoratu pojašnjavaju da su oni koji su do sada platili novčanu kaznu, koja iznosi od 8000 kuna pa naviše, koristili mogućnost, ako u roku od tri dana plate kaznu, da ne plate puni iznos već dvije trećine kazne.

Inače, u Državnim inspektoratu kažu da je sanitarna inspekcija od početka izbijanja pandemije koronavirusa izdala 7900 rješenja o samoizolaciji, a rješenja o samoizolaciji izdavali su uglavnom na graničnim prijelazima. Prema podacima MUP-a, u samoizolaciji je trenutačno oko 13.000 osoba, a MUP je do sada donio i 781 dojavu o kršenju mjera samoizolacije. Oni po dojavi izlaze na teren i to provjeravaju te dojavljuju Državnom inspektoratu što su utvrdili, a inspektori onda pišu prekršajne naloge. Kažu da su do sada uspjeli  obraditi 409 prijava te da su od tog broja sankcionirali 280 prekršaja te su istodobno izdali 96 rješenja o izvršenju. Pojasnili su i  što je rješenje o izvršenju.

Klaićeva KORONAVIRUS Otac koji je prekršio samoizolaciju i otišao u Klaićevu: 'Pa, u pitanju je bio djetetov život'

– Ako se mjera samoizolacije krši više puta, sanitarni inspektor će donijeti Rješenje o izvršenju rješenja putem prisile, odnosno takva će se osoba uz asistenciju pripadnika MUP-a i civilne zaštite odvesti u organiziranu karantenu – kažu u Državnom inspektoratu.

Pojašnjavaju da su do sada  dvije osobe, u Zagrebu i Vukovaru, nakon opetovanog kršenja mjera samoizolacije uz korištenje, kako kažu, neposredne prisile, odvedene u organiziranu karantenu.

Što se pak tiče naplaćenih  prekršajnih naloga, kao što je već rečeno, naplaćeno je 20 prekršajnih naloga u iznosu većem od 100.000 kuna, a u slučaju još 25 prekršajnih naloga rješavaju se prigovori građana. Ako prigovori budu odbijeni, i ti će nalozi automatski biti naplaćeni.

VIDEO Zašto je važno ostati kod kuće?

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • densokubura:

  to podijelite doktorima i sestrama

 • hacker:

  Izgleda da se naveliko oprašta jer bi inače bilo naplaćeno preko 5 miliona kuna. Ti ljudi dobro znaju kako je naše pravosudje zato i krše naveliko samoizolaciju, ne obaziru se na mogučnost da nekog ubiju. Zato već danas imao lokalnu ... prikaži još! transmisiju virusa i to neće stati zbog neodgovornih pojedinaca cjela država stoji.

 • Avatar multibanirani
  multibanirani:

  Izgleda da se oprašta. Ako je bilo 781 kršenje onda se moralo naplatiti preko 6 milijuna kuna!