Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog izmjena GUP-a USKOK podigao optužnicu protiv Bandićevih suradnika

Prvookrivljeni je Željko Horvat, bivši savjetnik pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje
11. lipnja 2015. u 10:39 43 komentara 3687 prikaza
Željko Horvat
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu zbog izmjena GUP-a podigao optužnicu protiv osmero hrvatskih državljana, među kojima su i visoki zagrebački gradski dužnosnici i suradnici gradonačelnika Milana Bandića. Bandić je, podsjetimo, najavio da će te izmjene idući tjedan biti na Gradskoj skupštini.

Optužnicom se prvookrivljenom Željku Horvatu, kao savjetniku pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, potom privremenom ravnatelju Zavoda za prostorno uređenje te zatim savjetniku ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje, drugookrivljenom Davoru Jelaviću, kao pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, trećeokrivljenoj Jadranki Veselić Bruvo, kao pročelnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, četvrtookrivljenom Ivici Fanjeku, kao pročelniku Gradskog zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, petookrivljenom Vidoju Bulumu, kao tajniku Gradskog poglavarstva, i šestookrivljenoj Greti Augustinović-Pavičić, kao tajnici Gradske skupštine, stavlja na teret da su, od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. godine, u namjeri pribavljanja znatne materijalne koristi raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama, pogodovali istima na način da su u cilju realizacije povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke, na traženje i u dogovoru s određenim investitorima, poduzimali međusobno povezane radnje.

U optužnici se navodi da je Horvat sačinjavao službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije Grada Zagreba i Sesveta, iako je znao da se ne radi o ispravku grešaka već o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije. Zatim je, nastavlja se, ostalih petero okrivljenika potpisivalo sačinjene službene zabilješke, iako su također znali da se radi o izmjenama i dopunama. Potom su prijedlozi ispravaka, navodi USKOK, dostavljani Greti Augustinović-Pavičić koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama u navedenoj dokumentaciji te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu.

"Okrivljenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju te su na taj način nezakonitom provedbom izmjena i dopuna prostorno-planskih parametara izgradnje pogodovali raznim investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta, čime su im pribavili znatnu imovinsku korist", navodi USKOK.

Zaključuje se da je na opisani način sedmookrivljenom investitoru P. M., trgovačkim društvima u kojima je osmookrivljena osoba A. G. odgovorna osoba i drugim trgovačkim društvima pribavljena korist u ukupnom iznosu od najmanje 68,650.000,00 kuna. Doznajemo da se iza ovih inicijala kriju Petar Milas i Andreja Gazdek.

>> USKOK pokrenuo istragu u Zagrebu zbog izmjena GUP-a

>> Među uhićenima direktori ZET-a, Plinare, Čistoće... i Bandićev vozač

RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Martina Dalić: Inflacija nije trenutačna opasnost, ali je realan scenarij u nekom duljem roku
  • qwe:

    GUP je najveći izvor "zarade" pa se možda neki čude kako u optužnici nema Bandića jer je jasno da nikakva izmjena GUP ne može proći bez njegovog "blagoslova". Kada ovi optuženici shvate da im slijede godine zatvora, naći će se ... prikaži još!e među njima pravi pokajnik, tj. onaj koji će otkriti "zvjerku" iznad sebe.

  • Vito:

    torosito 11.06.2015 u 12:05h ________ Vama za sad jedanaest godina zatvora i oduzimanje sve imavine koju ste zaradili u Hrvatskoj od kad postoji vaše prezime. __________ Kad podržavate kriminalce, onda plaćajte umjesto njih sve što su popljačkali i sve koje su prevarili.

  • chemica:

    Ne razumijem, kakve veze sa kriminalnim djelima Bandićevih ljudi ima ministrica koja tada nije ni bila na funkciji? Lijepo vam piše u optužnici, od 2006. do 2009. Ajmo sad lijepo svi skupa pogledati ministričin životopis pa vidjeti gdje je bila ... prikaži još! dok su bandićevci krali. Naime, sve odreda se radi o Bandićevim ljudima. Zato je, u najmanju ruku vrlo zanimljivo, da se pod optužnicom ne nalazi i sam veliki i voljeni vođa. Ipak je njegov potpis na svim dokumentima. Za razliku od onog Mrak Taritaš, kako lažno implicirate. Kog bi vraga nekakva anonimna načelnica u HDZ-ovom ministarstvu potpisivala zagrebački GUP...Ljudi, kaj vam je? Dajte uključite bar malo intelekta u te svoje pisanije, da sve skupa ima glavu i rep, a ne da ispadne ovakvo besmisleno mahnitanje. Udri po komunistima! Keee?