Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zbog Fukushime Italija poništila odluke o gradnji novih nuklearki

Talijanska vlada odustaje od nuklearnog programa prema kojemu su se od 2013. trebale graditi četiri nuklearke
20. travnja 2011. u 11:38 9 komentara 3 prikaza
nuklearka

RIM – Talijanska vlada odlučila je zaustaviti nuklearni program, odnosno gradnju novih nuklearki te je tu odluku unijela amandmanom u zakonski dekret o ekonomskom razvitku koji je na raspravi u parlamentu. Tim zakonom ukidaju se svi prethodno doneseni zakoni kojima se trebala pokrenuti gradnja četiri do pet nuklearki vrijednih 20 milijardi eura. Početak gradnje prve nuklearke bio je predviđen za 2013. i trebala je biti puštena u pogon 2020.

Ukidanjem zakona o nuklearkama briše se i referendum koji se trebao održati 12. i 13. lipnja na kojem su se Talijani ponovno trebali izjasniti o nuklearnoj energiji. Podsjetimo, na referendumu 1987., nakon katastrofe u Černobilu, izjasnili su se protiv nuklearki. Tada su zatvorene četiri nuklearke. Sada, nakon katastrofe u Japanu, vlada desnog centra Silvija Berlusconija, koja je u predizbornom programu imala i nuklearni plan, odlučila je povući svoju namjeru.

Talijanski ministar ekonomije Giulio Tremonti, govoreći u Europskom Parlamentu o katastrofi nuklearke Fukushima, kazao je kako se ne radi o „banalnom tehničkom incidentu“, nego je sve dobilo povijesne dimenzije. Potrebno je, rekao je Tremonti, razmisliti o budućnosti ekonomije i novom energetskom planu temeljenom na obnovljivim izvorima energije.  

Tremonti je potaknuo i razmišljanje o cijeni zatvaranja nuklearki u Europi, kao i o cijeni uskladištenja nuklearnog otpada. Sve će to utjecati na potpuno nove obračune glede ekonomskog razvitka.

Inače, Italija i Francuska, odnosno tvrtke Enel i Edf, već su potpisale sporazum o gradnji četiri nuklearke. Svaka je trebala biti snage 1600 MWe i stajati po pet milijardi eura. Sada svi ti ugovori padaju u vodu. Protivnici nuklearne energije su zadovoljni, premda drže da bi se ipak trebao održati referendum na kojem bi vladin nuklearni program bio poražen, što bi bio udarac Berlusconiju, velikom poborniku gradnje nuklearnih elektrana.

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • flyer26:

    @vatra Ma ti si opasan jer pričaš o stvarima o kojima nemaš pojma... Prestani pričat gluposti dok nebude kasno i prekasno...

  • kitikat:

    u biti ispravna odluka,mada bi bilo bolje da zatvore stare nuklearke koje su pravljene prije 30 i neku godinu

  • vatra:

    nuklearna energija je opasna. preopasna zatvorimo Krško prije nego bude kasno i prekasno.