Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poznati ubijeni

Završeni radovi na dvije masovne grobnice u Sotinu

'19.04.2013., Sotin - Ministar branitelja Predrag Matic sazvao izvanrednu konferenciju za medije. Tema izvanredne konferencije za medije je pitanje nestalih osoba. Obilazak dviju lokacija novih masovn
'Davor Javorovic/PIXSELL'
24.04.2013.
u 12:29

Pozitivno u cijeloj ovoj tragičnoj priči je činjenica što su poznata imena svih 13 civila iz Sotina koji su ubijeni krajem prosinca 1991. godine i potom pokopani

Uprava za zatočene i nestale kao i pripadnici policije završili su sa radovima na dvije lokacije masovnih grobnica pronađenih u zadnjih nekoliko dana u vukovarskom prigradskom naselju Sotin.

– U primarnoj grobnici, koja se nalazi u sotinskim atarima, prošli smo grobnicu sa ostatcima tri tijela. Sekundarna grobnica nalazila se u krugu stare klaonice u Sotinu gdje smo u jednom od desetak rovova, gdje se odlagao životinjski otpad, pronašli ostatke više ljudskih tijela. Prema našim saznanjima tu se nalaze posmrtni ostaci još deset tijela. Izuzeli smo sve ostatke poslije čega sada slijedi postupak identifikacije koji će radi odmaka vremena, ali i činjenice da su ljudski ostatci bili pomiješani sa životnjskim biti iznimno zahtjevan i kompliciran, rekao je pomoćnik ministra branitelja u Vladi RH Bojan Glavašević. Pozitivno u cijeloj ovoj tragičnoj priči je činjenica što su poznata imena svih 13 civila iz Sotina koji su ubijeni krajem prosinca 1991. godine i potom pokopani. Do tih saznanja došlo se poslije uhićenja Dragana Lončara i Žarka Miloševića koji se nalaze u istražnom zatvoru u Srbiji a od kojih je jedan sproveden u Sotin gdje je prstom pokazao mjesto gdje su pokopani ubijeni mještani.

Njih dvojica se i terete da su 26. prosinca 1991. godine odveli skupinu od 13 mještana Sotina te potom te noći pobili. S ciljem da prikriju počinjeni ratni zločin primarna masovna grobnica je tijekom 1997. godine premještena u dvorište stare klaonice koja je tada normalno radila.

– Mislim da smo veoma brzo i kvalitetno odradili cijeli posao. Očekujem i da ćemo relativno brzo završiti identifikaciju. Ovakvi slučajevi kod članova obitelji nestalih bude nadu da će i ostali slučajevi biti riješeni, odnosno, da će i drugi nestali biti pronađeni i pokopani gdje će im njihovi najmiliji moći zapaliti svijeću i položiti vijenac, rekao je Glavašević. Tijekom istražnih radova u okolici Sotina istraživana je i jedna pojedinačna gorbnica koja se na kraju pokazala kao arheološko nalazište. Naime, u njoj je pronađen nalaz koji datira iz Prvog svjetskog rata ili čak i od ranije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije