Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNA PRIČA IZ IZRAELA

Zaustavili vozača jer je vozio u suprotnom smjeru, nisu mogli ni sanjati što će pronaći u automobilu

Ilustracija
Rafael Ben-Ari/Chameleons Eye
16.12.2021.
u 12:06

Amir Ganor, direktor Izraelske uprave za antikvitete, rekao je kako su nedavno identificirali ilegalna iskapanja na lokalitetu iz vremena pobune Bar Kokhba.

Pravo blago otkrili su izraelski policajci koji su zaustavili vozilo u jeruzalemskoj četvrti Musara. Trojica muškaraca sad su suočena s kriminalističkom istragom zbog sumnje da su ukrali predmete pronađene prilikom ilegalnog iskapanja.

Do otkrića je došlo slučajno kada su policajci zaustavili automobil koji se vozio u pogrešnom smjeru, a pregledom automobila pronašli su ''izuzetno dobro očuvane artefakte'', piše Daily Mail.

Pronađeni su novčići iz doba Rimskog Carstva, brončane kadionice stare 2000 godina, brončani vrč i još mnoge druge stvari. Arheolozi vjeruju da je ovo blago ukradeno tijekom pobune Bar Kokhba u kojoj su se Židovi pobunili protiv rimske vladavine u drugom stoljeću. Vjeruje se da su artefakti iskopani iz skrovišta koje se nalazilo u blizini graničnog prijelaza Tarqumiya na Zapadnoj obali.

Amir Ganor, direktor Izraelske uprave za antikvitete, rekao je kako su nedavno identificirali ilegalna iskapanja na lokalitetu iz vremena pobune Bar Kokhba.

– Pokrenuta je akcija hvatanja osumnjičenika, no pljačkaši su uspjeli pobjeći – rekao je Ganor.

Dodao je kako vjeruje da se radi o predmetima koji su preuzeti s tog mjesta. Brončani artefakti rijetko se nalaze u Izraelu, a smatra se da su dio plijena iz pobune Bar Kokhba.

– Ovi drevni nalazi utjelovljuju povijest zemlje, ali za pljačkaše i trgovce oni su samo roba, prodana onome tko ponudi najveću cijenu zbog čiste pohlepe – rekao je Ganor.

Ključne riječi

Komentara 2

RA
radijatori
12:25 16.12.2021.

"Tijekom pobune Bar Kokhba", što je ovo, klingonski, i to bez padeža? Kad se novinari niti malo ne potrude razumjeti neki tekst, nego englesko "Bar Kokhba Revolt" provuku kroz google translate, uz to što "zaborave" da je englesko "kh" kod pisanja neengleskih riječi kod nas "h" . No što je zapravo to? Riječ je o Pobuni Bar Kohbe, a Bar Kohba je ime, zapravo "prezime" Šimuna bar Kohbe, vođe navedenog ustanka koje znači: "Šimun, sin Kohbe".

SI
sisavac
14:27 16.12.2021.

taj bar kokhba... na zrću, hvaru, gdje je? što su ukrali, barske stolce, dijelove šanka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije