Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sloboda govora i represija

Zašto sud štiti Tuđmana sad kad ga nije za života

Zoran Erceg
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell
16.02.2019.
u 15:22

Zabrane ili pretjeran angažman države i u režimskom sustavu nije ušutkao one koji su držali da je njihovo pravo iznositi negativno mišljenje i o najvećim sinovima nacije.

Mnoge koji poštuju lik i djelo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana povrijedilo je što je u četvrtak navečer netko jajima naružio njegov lani otkriveni spomenik u Zagrebu. Ne moramo ga svi u tolikoj mjeri cijeniti, ali trebali bismo se složiti da postoje i primjereniji načini za izražavanje političkog stava od vandalskog čina.

U protivnom, nošeni principom jednakosti i radikaliziranjem drukčijeg pristupa došli bismo do zaključka da se politički možemo izraziti i dizanjem spomenika u zrak eksplozivom, bila riječ o Tuđmanovu, Domovinskom ili partizanskom spomeniku. S druge strane država treba voditi računa smije li i u kojoj mjeri svoje resurse koristiti za zaštitu bilo čijeg lika i djela, pa i prvog hrvatskog predsjednika. Neopravdan ili pretjeran angažman države i u režimskim državnim sustavima nije ušutkao one koji su držali da je njihovo pravo i temeljna sloboda da izražavaju svoje, bez obzira kako negativno bilo, mišljenje i o najvećim sinovima nacije. Represija je samo budila još veći revolt. Prema svemu sudeći tom obrascu svjedočimo i u slučaju Tuđmanova spomenika. 


Zoran Erceg
1/18

Koliko će policija biti revna

Policija je izvijestila da su njihovi službenici uočili razbijena jaja na spomeniku i da provode istragu. Nadajmo se da će biti jednako revna kao i u bilo kojem drugom slučaju naruženja spomenika ili fasada jajima, sprejem, nacističkim simbolima... Vandalski čin dogodio se dan nakon što je izrečena nepravomoćna prekršajna uvjetna osuda od 15 dana zatvora aktivistu Zoranu Ercegu zbog narušavanja javnog reda i mira na otvorenju spomenika Tuđmanu lani 10. prosinca. K tomu, Ercegu je zabranjeno da se godinu dana približava spomeniku.

Kad tomu dodamo da je Filip Drača nedavno bio čak pritvoren jer je crnim sprejem nacrtao srp i čekić na istom spomeniku, nije riječ samo o dojmu da se država iznimno zaštitnički odnosi prema tom spomeniku.

Sličnu je zaštitu dr. Tuđman uživao i za života, ali je tadašnji općinski sudac, a danas sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela odbijao pružiti zaštitu predsjedniku Tuđmanu od pisanih riječi koje su mu posvetili novinari Feral Tribunea. Potom je zbog pritiska javnosti ukinuta odredba koja je posebno štitila najviše državne dužnosnike. Kako je onda moguće da danas država koristi svoj aparat i zakone da bi zaštitila spomenik čovjeku koji, što smo uz teške muke shvatili, ni za života u demokraciji nije trebao uživati zaštitu.

Video: Zoran Erceg - Policija ga dočekala kod spomenika Franji Tuđmanu

Zoran Erceg, inače ratni veteran, ustrajan je u tomu da se on u vrijeme Tuđmanove Hrvatske borio i za to da u svojoj zemlji slobodno viče “Tuđman je ratni zločinac”. S obzirom na okolnosti slučaja, Erceg je izrazio svoje političko mišljenje o prvom predsjedniku, i koliko god se mi ne slagali i osuđivali njegovo mišljenje, Erceg na njega ima pravo. Osobito u političkom diskursu Europski sud za ljudska prava pruža zaštitu i šokantnom ili uvredljivom govoru.

Sudeći po medijskim izvješćima, Erceg je osuđen jer je to vikao, premda Prekršajni sud u Zagrebu još nije obrazložio presudu pa ne znamo je li osuđen zbog sadržaja ili samo zato što je vikom ometao sve koji su nazočili otkrivanju spomenika. Premda, bi li policija i sud identično postupili da je Erceg vikao “Živio Tuđman”? I uvjetna prijetnja zatvorom i mjera zabrane prilaska spomeniku govore u prilog tomu da je riječ o ograničavanju političkih sloboda.

Politika i sloboda govora

Po čemu se slučaj Erceg razlikuje od slučaja Marka Starčića, koji je premijeru Andreju Plenkoviću u Poreču vikao: “HDZ, lopovi!”? Čak je i premijer tada komentirao da se “zakon mora provoditi”, što govori o tomu kako se zabrinjavajuće skromno cijeni sloboda političkog govora kad smo njezine “žrtve”. No, u tom slučaju Prekršajni sud u Pazinu mladića je oslobodio optužbi za remećenje javnog reda i mira.

Zoran Erceg
1/9

Zabrane nisu rješenje, osobito ne ako se njima jednu političku opciju brani od druge. Sloboda govora može se oteti kontroli, kao što se to stalno događa i u Saboru, gdje je sad Milorad Pupovac u obrani svoje pozicije od legitimnih referendumskih zahtjeva, u inače izuzetno rječitom govoru, uvrijedio stotine tisuća građana i Roberta Podolnjaka te homoseksualce koristeći u uvredljivom kontekstu izričaj “neiživljeni pederi”. Ili Hrvoje Zekanović koji je u mišljenju o Pupovcu omalovažio i zasolio ranu svih Srba koji su za Oluje napustili Hrvatsku. Javnost i mediji trebaju biti korektiv takvih govora, a ne sudovi i zabrane. Sloboda govora i odgovornost vrijede jednako za sve.

Komentara 76

Avatar Prosenjak
Prosenjak
16:17 16.02.2019.

Prvo Jurasiću, daj doikaz da je Zoran Erceg ratni veteran. Nek kaže u postrojbi i na kojoj bojišnici je bio u vrijeme rata? Kao drugo, nije opn svoje "mišljenje" iznio u nekoj TV-emisiji, nego je ušao u skupinu Tuđmanovih poklonikaonika s očitom namjerom da provocira. To je kršenje odredbi zakona o javnom redu i miru. Koji dio tebi nije jasan Jurasiću? Možeš ti mrziti Tuđmana koliko hočeš. ali to ti ne daje pravo da lažeš, da se praviš glup, da Ercega koji nema veze s OSRH proglašavaš ratnim veteranom itd.

DI
dirižabl
15:49 16.02.2019.

Zoran Erceg je optužen da je krao humanitarnu pomoć i postavio bombu u središnjicu vlastite stranke "Dalmatinske akcije" nebili optužio druge i izigravao žrtvu.... Lažni je hrvi, jer ranjen je u Sarajevu kao tzv novinar, a štake nosi ovisno o tome dali ga novinari snimaju ili ne.... On umjedto da vrijeđa Tuđmana bi mu trebao dignuti još veći spomenik jer upravo je Tuđman udario temelje državi u kojoj ovakvi likovi mogu biti slobodni, u normalnoj državi bi bio u najcrnjoj tamnici

Avatar guten_tag
guten_tag
15:48 16.02.2019.

bolje pitanje bi bilo zašto država i korumpirani režim štite spomenik četničkim koljačkim odredima u Srbu gdje su hodočastili ili još uvijek hodočaste Mesić, Pusići, Josipović i slični sljedbenici bivšeg režima. časni ljudi bi podnijeli tužbu i tražili sudsku odlukuu o uklanjanju spomenika četničkim koljačima koji su masakrirali hrvatske hodočasnike 27. srpnja 1941. važno je da se svakodnevno drobe komunističke laži i povijesni falsifikati iz ww2.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije