Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zašto srpska oporba ne vjeruje u službenu priču o Vučićevoj bolesti

Predsjednik Srbije dva je dana “bio na aparatima”, a mediji bliski vladi požurili su za njegove zdravstvene tegobe optužiti svoje kritički raspoložene kolege
18. studenoga 2019. u 20:23 18 komentara 8274 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako je Aleksandar Vučić u petak završio u bolnici zato što je, kako je objavljeno, zbog kardiovaskularnih problema bio “životno ugrožen”, predsjednik Srbije danas je pušten kući. Vučić je pak objavio da će od danas biti “u punom pogonu “, premda su mu liječnici savjetovali da smanji radne aktivnosti. Iako se i ranije spominjalo da Vučić ima problema s visokim tlakom, sada je prvi put službeno potvrđeno da 49-godišnji predsjednik ima “kronične, manje probleme sa srcem”. Vučićeva savjetnica za medije Suzana Vasiljević kazala je da je predsjednik dva dana “proveo na aparatima”, ali da mu je već u nedjelju bilo “malo bolje”.

Aleksandar Vučić NAKON 3 DANA Vučić otpušten iz bolnice, stanje stabilno

“Ako ste toliko osjetljivi...”

Dužnosnici vladajuće stranke i provučićevski mediji Vučićevu hospitalizaciju odmah su povezali s inzistiranjem novinara televizije N1 Miodraga Sovilja na odgovoru na novinarsko pitanje tijekom Vučićeve konferencije za novinare u petak na gradilištu projekta Beograd na vodi. Dovodeći ta dva događaja u izravnu vezu, zamjenik beogradskog gradonačelnika Goran Vesić kazao je da je Sovilj Vučiću “unosio u lice telefon” obraćajući mu se “uličarskim rječnikom”. Ubrzo je uslijedio divljački napad na N1, jedinu televiziju u Srbiji koja je kritična prema vlasti.

Urednik notornog tabloida Informer Dragan Vučičević u maniri teoretičara zavjere tvrdi da je novinar Sovilj imao zadatak isprovocirati Vučića, da bi se od toga “napravio kaos”.Direktor N1 Jugoslav Ćosić takve je interpretacije ocijenio “sumanutim” i “tragikomičnim” poručivši kako je besmisleno tvrditi da je Vučiću pozlilo zbog novinarskog pitanja. Posao predsjednika podrazumijeva i odgovaranje na profesionalna novinarska pitanja, a Vučić se, ako je toliko osjetljiv, možda ne bi trebao baviti tim poslom, uzvratio je Ćosić.Sovilj je od Vučića tražio objašnjenje uloge oca ministra policije u kompaniji koja sudjeluje u projektu Beograd na vodi, pokazavši mu na telefonu dokument što ga je objavila Balkanska istraživačka mreža BIRN. Vučić je odgovorio da ne vidi tekst i zatražio od novinara da mu ga pročita, da bi odjednom kazao kako je pročitao da je novinaru stigla poruka u kojoj Sovilju javljaju što da ga pita, na što je novinar odgovorio: “Nemojmo da se zavitlavamo.”

Inauguracija Aleksandra Vučića ANALIZA A. Vučić – od ‘šefa stanice milicije’ do zapovjednika svesrpskog nacionalizma

Autoritarna vlast

N1 je u Srbiji već godinama izložen sustavnoj kampanji blaćenja i diskreditacije, a Vučić tu televiziju redovito prokazuje kao “američku”. Upravo je Sovilj prije godinu dana tijekom jedne konferencije za medije zamolio Vučića da prestane raditi pritisak na N1 pozivajući ga da se prema novinarima N1 ponaša profesionalno, kao što se i oni odnose prema njemu. Iako je formalno na dužnosti predsjednika Srbije, koja je uglavnom protokolarna, Vučić je u Srbiji uspostavio autoritarnu vladavinu u kojoj nema mjesta za neovisne institucije, opoziciju i slobodne medije.

Vučićeva hospitalizacija izazvala je val sumnjičavih i ciničnih reakcija na društvenim mrežama, što su njegovi najbliži suradnici iskoristili za još jedan napad na opoziciju. “Prizivanje nečije smrti, nereda i sukoba nikom neće donijeti ništa dobro”, poručila je potpredsjednica vlade Zorana Mihajlović. Međutim, mnogi i dalje sumnjaju u službenu verziju priče o Vučićevoj hospitalizaciji. Predsjednik pokreta “Dosta je bilo” i bivši Vučićev ministar gospodarstva Saša Radulović upozorio je da Vučić ima cijeli tim koji radi na kreiranju priča koje “nemaju nikakve veze sa stvarnošću”, a u cilju Vučićeva održavanja na vlasti.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • Dr.Tin:

    Ovi jadnici ni danas ne mogu bez Vucica.

  • Marko Tenđera:

    Koja je svrha ovoga članka ,da mozda nisu Srbi kupili večernji kao i KRAŠ

  • domxerex:

    Kako može imati srčani udar netko tko nema srce? Zato se Zoka ne mora bojati moždanog.