Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanja promašila

Zašto 'lažu'? Puhovski: Ankete se rade neozbiljno i zato su griješile

Žarko Puhovski
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
30.12.2014.
u 09:39

Davor Gjenero: 
Istraživanja javnog mišljenja nisu dovoljno kvalitetna za izbornu prognozu

Sve ankete koje su se provodile uoči prvog kruga predsjedničkih izbora aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću davale su debelu prednost.

Prema istraživanju Ipsos Pulsa provedenom sredinom prosinca, Josipović je dobivao čak 46,5 posto podrške, a Kolinda Grabar-Kitarović 34,9 posto.

Nema urote

Sličnu razliku u postotcima predviđalo je i istraživanje Promocije plus za RTL. Istraživanja su “promašila” i kada je u pitanju Ivan Vilibor Sinčić. Iako mu je istraživanje Ipsos Pulsa dalo prednost u odnosu na Milana Kujundžića, postotak podrške koji je u njemu dobio bio je manji od deset posto. Zbog čega su ankete toliko podbacile u odnosu na stvarni rezultat izbora? Politički analitičar Davor Gjenero drži da ima više razloga za to.

– Kao prvo, ne treba polaziti apriorno od urotničkih teorija da oni koji provode ankete rade i devijacije i precjenjuju jedno a podcjenjuju drugo biračko tijelo. Također, klasično konzervativno biračko tijelo izbjegava sudjelovati u anketama pa HDZ i HSS u najvećoj mjeri loše prolaze te su podcijenjeni, dok su liberalne opcije obično precijenjene – napominje Gjenero.

Isto tako, dodaje, istraživanja javnog mišljenja nisu dovoljno kvalitetna za izradu izborne prognoze, već pokazuju stanje političke arene na dan kada se ono provodi.

Važnost sučeljavanja

Da ankete ne lažu, odnosno ne griješe namjerno, drži i analitičar Žarko Puhovski. – Ankete su pogrešne ne iz namjere nego iz čistog neznanja. To je neodgovorno i trebalo bi početi raditi ozbiljnija istraživanja. Problem je što se rade na nedovoljnom uzorku te se previše oslanja na telefonske ankete... – smatra Puhovski. Ne vjeruje ni u teorije da su “trendove” promijenila sučeljavanja.

– To bi značilo da su sučeljavanja podigla Sinčića 300%, a to je nemoguće. Obično sučeljavanja djeluju na pojedinu listu ili kandidata za nekoliko postotaka – kaže Puhovski.

>>Josipović je bio zatečen i u šoku, Grabar Kitarović sigurna i u zanosu

>>Pogledajte prvi susret Josipovića i Grabar Kitarović nakon izbora

Komentara 97

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
09:47 30.12.2014.

Ovo što pričaju puhovski & co. jednostavno nije istina! ... Ne radi se tu o šlamperaju (zanimljivo da to tek sad tvrde, a isto se događa godinama) - nego upravo suprotno - "ankete" se rade stručno i pomno smišljeno s jednim ciljem: kreiranje javnog mijenja, a ne analiza - namiještanje glave, a ne statistika. ... "agencije" tako postaju aktivni promotori pojedinih kandidata.

Avatar gecdra
gecdra
09:48 30.12.2014.

Lažu več 70 godina,nebudu dugo.

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
09:45 30.12.2014.

Svi nešto prebrojavaju, da li je 38 ili 37 posto, pa ću i ja. U pet godina javni dug narastao od 18 na 34 milijarde eura, broj radnih mjesta smanjen je za 150 tisuća, a broj nezaposlenih povećan za 120 tisuća te je BDP smanjen za otprilike 13 posto. Dovoljno, ili da brojim ovršene, blokirane, gladne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije