Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Govor tijela

Josipović je bio zatečen i u šoku, Grabar-Kitarović sigurna i u zanosu

josipović, kolinda
Foto: Pixsell
1/8
29.12.2014.
u 19:30

Što su nesvjesno poručili predsjednički kandidati u izbornoj noći

Kako su istupe predsjedničkih kandidata, osobito Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, doživjeli psiholozi i komunikolozi? Što su iščitali iz njihove neverbalne i verbalne komunikacije nakon objavljenih rezultata? Psihologinja Mirjana Nazor najsamouvjerenijim drži govor Grabar-Kitarović.

Predsjednička nota

– Djelovala je vrlo samouvjereno i sigurno. U obraćanju je imala predsjedničku notu, obraćala se svima, a ne samo svojim glasačima. Istina, na trenutke je u nastupu imala viška patetike. Širenje ruku malo je podsjećalo na Tuđmana i onu "Imamo Hrvatsku" – kaže Nazor. I komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel ističe da je Grabar-Kitarović imala najefektniji govor.

– Govorila je zaneseno, pokazivala je strast i povezivanje s ljudima. Sve je bilo u trijumfalističkom tonu. Iako pripremljen, u njenu je govoru bilo i elemenata spontanosti. Potaknula je samosvijest i ljudima dala nadu da se nešto može promijeniti. Svima je zahvaljivala i pozivala ih da joj se pridruže – reče Leinert-Novosel, koja je pak govor Ive Josipovića ocijenila kao "fin i korektan, ali nimalo nadahnut profesorski govor u kojem je bilo sadržajnih problema".

– On je stalno govorio o promjenama, a zapravo traži kontinuitet. To su zbunjujuće poruke – kazala je dodavši da je izraz Josipovićeva lica bio zabrinut i razočaran. Nazor pak za Josipovića drži da je očekivao bolji rezultat i to se vidjelo u nastupu.

– Do govora se nije uspio oporaviti od šoka. Djelovao je zatečeno. Razočarana sam njegovim govorom jer mu je naglasak bio na negativnom, na tome da se birači moraju bojati HDZ-a jer su to lopovi i prevaranti, ali zaboravio je da se birači trebaju bojati i ove vlade zbog loših rezultata. Očito je bio u stanju psihološke panike – kaže Nazor.

Psihologinja Ljiljana Pačić Turk kazala je da je Grabar-Kitarović željela ostaviti dojam da jedva čeka drugi krug, sigurna u pobjedu.

Razum i osjećaji

– Osim govorom, tu je poruku slala i širenjem ruku, stalnim smiješkom. Ona želi djelovati na emocije ljudi. Govor joj je bio s puno žara i optimizma, dok je Josipovićev govor bio bljeđi. On djeluje racionalnije, smirenije i prvenstveno želi djelovati na razum, a ne na emocije. Bio je zatečen i iznenađen rezultatima, možda i ljutit jer se Kolinda obratila njegovim glasačima, ali to je uspio prikriti relativno mirno – kaže Pačić Turk.

Ivana Vilibora Sinčića sugovornici su ocijenili relativno dobro s obzirom na njegovo političko iskustvo.

– Sinčić se dobro nosio sa situacijom kroz cijelu kampanju, ali kao da ima masku na licu. Smiješak je rijedak na njegovu licu, nismo vidjeli iskreno zadovoljstvo ni preksinoć, vidjeli smo da je uzbuđen jer i tikovi mogu biti posljedica uzbuđenja i nenaviknutosti na javne istupe – kaže Nazor.

Komentara 185

ST
stefj
19:29 29.12.2014.

Kitarović je puno bolje nastupila, a i govor joj je bio puno kvalitetniji. Čak se i sada uspjela ograditi od ideoloških podjela i podmetanja, dok se Josipović zapetljao dijeleći ljude na podobne i nepodobne, tražeći promjene i kontinuitet i, naravno, pljujući po onima drugima... Kitarović je pokupila malo Američkog stila, ako je netko gledao Obamu, nastup je vrlo sličan, u istom stilu s istim porukama. Josipović, s druge strane, totalno anemičan u svom govoru, bez žara, obratio se samo ljudima u prostoriji govoreći im da su oni pravi i da svi drugi ne valjaju... Šteta bi bilo da opet Josipović pobijedi, to bi samo značilo daljnje podijele, te nastavak svojevrsne međunarodne izolacije.

PI
pismeni
19:46 29.12.2014.

Jučer je g. Josipović prepisao govor gđe. Kitarović! U izbornom stožeru g. Josipovića bila je samo jedna zastava Republike Hrvatske i to ona službena! Ime Republika Hrvatska upotrijebio je više puta nego tijekom cijele kampanje!

Avatar A-10
A-10
19:26 29.12.2014.

Ma, Kolinda je zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije