Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trogirska hobotnica

‘Zaposlit ću te u gradu, dat ću ti plaću, a nećeš morati raditi’

brkan
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
1/3
30.10.2010.
u 08:31

Po Brkanovu su nalogu ostali okrivljenici dizali i po 30.000 kuna te fiktivno zaposlenima davali na ruke.

Vinku Brkanu, bivšem dogradonačelniku Trogira i šefu trogirskog HDZ-a, na zahtjev USKOK-a jučer poslijepodne je određen jednomjesečni istražni pritvor. Bivši je HDZ-ov moćnik uhićen s još osam osoba, zaposlenih u gradskim poduzećima, pod sumnjom da su zlorabili položaj i ovlasti od siječnja 2007. do prosinca 2009. godine te nanijeli štetu gradu za više od tri milijuna kuna.

Nogomet i mediji – igračke


USKOK sumnjiči Brkana da je nalagao Ivanu Tomašu, bivšem direktoru komunalnog poduzeća “Dobrić”, Ivanu Šipiću, bivšem stručnom suradniku za prostorno planiranje Trogira, Anti Ivici, Mariju Grujiću, Ladi Šago, Blaženku Belasu, Tanji Vuković i Romeu Paladi, također zaposlenima u gradskoj upravi, da bez postupka oglašavanja slobodnih radnih mjesta s više osoba zaključe fiktivne ugovore o zapošljavanju u poduzeću Dobrić te im redovito isplaćuju plaće. Toj tvrtki tako je nanesena šteta od 338 tisuća kuna, a gradski proračun oštećen je za 1,2 milijuna kuna.

Riječ je o 20-ak nogometaša HNK Trogir, čiji je predsjednik bio Vinko Brkan, i 10-ak novinara Glasa Dalmacije. Nogomet i mediji dvije su omiljene Brkanove igračke. Istražitelji su utvrdili da su ostali okrivljenici prema Brkanovu nalogu podizali i po 30.000 kuna te fiktivno zaposlenima predavali na ruke kao plaću.

Na naplatu je Brkanu stigao i kredit od 1,5 milijuna kuna koji je u kolovozu 2008. uzeo u Karlovačkoj banci za HNK Trogir. Ugovor je potpisao bez suglasnosti Gradskog vijeća, a Grad obvezao kao sudužnika. Znao je unaprijed, sumnjaju istražitelji, da klub neće moći vratiti novac banci pa je kredit na kraju vratio Grad Trogir.

Glavni za sve

Prije nego ga je “dohvatio” USKOK, Brkana se počela odricati stranka. Prije 15-ak dana protiv njega je dalmatinskom HDZ-u podnesen prijedlog za stegovnim postupkom. Brkan je član ŽO-a, a HDZ-ovci kažu: Puno se toga skupilo, tko zna što će se još skupiti?! Mogao bi biti isključen iz stranke...

– Brkan je bio vlasnik Glasa Dalmacije koji je pokrenut u ljeto 2007. Sve je vodio. Bilo je 10-ak novinara. Prva tri mjeseca plaća je redovito stizala, a onda kasnila. Kad je jedan kolega završio u bolnici, utvrdili smo da nam ne plaća zdravstveno osiguranje. Poslije se pokazalo da nije plaćao doprinose. Postojao je portal Glas Dalmacije, novine Glas Dalmacije i Trogirski list. Bili smo na platnoj listi Trogirskog lista. Redakcija nam je najprije bila u kući u kojoj živi Brkan, a poslije u Alcoma na splitskom Poljudu. Kako nije plaćao najam, istjerani smo. Radili smo od kuće – kaže novinarka koja je bila zaposlena u Glasu Dalmacije. Kad je odlazila, nudio joj je, tvrdi, da će je prebaciti u gradsku upravu, davati plaću, ali da ne mora raditi! Odbila je.

Ključne riječi

Komentara 81

OB
-obrisani-
08:42 30.10.2010.

Ja sam na isti naćin uposlio kompletnu obitelj,u vladi RH,za odlićan dohodak, 11 -17,500 kunića ( žao mi je jedino,,što uopće ne dolaze ni raditi,,mnogi ni ne znaju da rade,,a novac svejedno podižu sa računa )

Avatar blackula9
blackula9
10:49 30.10.2010.

to je sve moguće zato jer nema kontrola, pravih kontrola.

TO
tonyy
18:10 31.10.2010.

SELJACINE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije