Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

‘Zahvatom na mozgu epilepsija se kod nas liječi već 15 godina’

Operacija u Vinogradskoj nije prvo kirurško liječenje epilepsije kod nas, tvrdi prof. Silvio Bašić iz KB-a Dubrava
27. rujna 2009. u 13:00 1 komentara 1800 prikaza
epilepsija
Foto: Saša Zinaja

– Metoda kirurškog liječenja epilepsije u Hrvatskoj obavlja se petnaestak godina u zagrebačkom KBC-u na Rebru, a već dvije godine i u KB-u Dubrava. Dakle, operacija na 48-godišnjem pacijentu koju je u Vinogradskoj bolnici izveo profesor Johannes Schramm u suradnji s bolničkim liječnicima nije prva u Hrvatskoj – rekao nam je jučer prof. Silvio Bašić, pročelnik Zavoda za neurologiju bolnice u Dubravi, te nastavio:

Pet pacijenata
– U Dubravi je samo ove godine na neurokirurgiji operacija hipokampektomije izvedena na pet pacijenata. U Dubravi se ovim tipom operacija epilepsije bavi dr. Darko Hudy, a na Rebru profesor Joško Paladino, u suradnji s neurolozima koji obrađuju pacijente prije operacije.

Nisu svi bolesnici koji pate od epilepsije kandidati za ovu operaciju na mozgu. Čestitam kolegama u Vinogradskoj što su se priključili ustanovama u kojima se ova operacija rutinski obavlja jer će i pacijenti manje čekati. Ne želim polemizirati, već objektivno informirati javnost i bolesnike s dijagnozom epilepsije.

O tome hoće li problem koji je nazvao “obmanom javnosti” pokrenuti u Hrvatskoj liječničkoj komori, prof. Bašić kaže da će ovisiti o dogovoru stručnih društava.

“Napadnuti” neurokirurg prof. Krešimir Rotim, ravnatelj KB-a “Sestre milosrdnice” uzvraća da stoji iza svake riječi koju je izrekao na konferenciji za novinare u petak.

Jedini certifikat
– Operacija koju je izveo prof. Schramm prva je ovakvog tipa kod nas. Nastavit ćemo je raditi jer je naš dr. Tomislav Sajko prvi neurokirurg u Hrvatskoj s certifikatom koji potvrđuje da je obučen za ovakve operacije te da zna što i kako radi – tvrdi prof. Rotim i zaključuje da mu ne pada napamet svađati se preko novina.

Javna polemika ipak je otvorena. Hoće li se nastaviti u javnosti, unutar struke, ili na sudu časti Hrvatske liječničke komore, vidjet će se uskoro.

Elipso

  • Laura Anny:

    Ova vrsta operativnog zahvata je dobra ako se radi o jednoj vrsti napada epilepsije. Ako se radi o vise vrsta napada epilepsije sto onda radite, koji operativni zahvat, djeljenje mozga po sredini \"onih prvih par cm\", ne znam kako se ... prikaži još!e zove na hrvatskome, ili ugradujete jednu vrstu \"pejsmekera\". Voljela bih znati, hvala.