Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arheološko blago

Zahvaljujući špijunskim satelitima otkriveno je davno nestalo carstvo

Foto: YouTube screenshoot
1/4
26.12.2017.
u 10:29

Špijunski sateliti otkrili su tragove odmorišta kojim su se koristili putnici na cesti svile, a snimke čak pokazuju i podzemne kanale koji su teško vidljivi jer  ih je tijekom vremena zatrpao pijesak.

Satelitske snimke i snimke dronova koje su nastajale i bile su skupljane desetljećima dovele su do novog arheološkog otkrića o nestalom carstvu u pustinjskim dijelovima Afganistana. 

Špijunski sateliti otkrili su tragove odmorišta kojim su se koristili putnici na cesti svile, a snimke čak pokazuju i podzemne kanale koji su teško vidljivi jer  ih je tijekom vremena zatrpao pijesak.

Ova nalazišta, kažu stručnjaci, promijenit će način na koji smo dosad objašnjavali povijest trgovine Istoka sa Zapadom ti neće ih se moći istraživati klasičnim metodama jer je to preopasno i zato će State Department uložiti dva milijuna dolara kako bi omogućio korištenje modernih i naprednih tehnologija za ovo istraživanje. Odmorište koje su špijunski sateliti otkrili je iz 17. stoljeća i tada se na takav prostor moglo smjestiti stotine ljudi sa svojom stokom.

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Komentara 4

ZD
zdravko.dren
12:48 26.12.2017.

podzemni kanali su zatrpani pa se ne vide ?? Pa valjda se podzemni kanali tako nazivaju jer su pod zemljom samim tim su nevidljivi s površine !?! Kako bi podzemni kanal nad zemljom izgledao da bude vidljiv ?

MA
Maxim007
11:44 26.12.2017.

Putovi svile? Možda, sada putovi smrti i heroina

PL
@ploto@
07:52 27.12.2017.

Špijunski sateliti istražuju rudno bogtstvo Afganistana,koje njihove korporacije namjeravaju otuđiti pa usput pronađu i nešto drugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije