Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci Eurostata

Zadovoljni sezonom? Nema nas u pet država s najvećim rastom noćenja u EU!

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/2
29.01.2014.
u 13:40

Najveći postotak stranaca, u odnosu na ukupan broj turista, odmarao se na Malti (96 posto) i Cipru (93) posto, a na trećem mjestu se našla Hrvatska sa 92 posto.

Iako je prije desetak dana hrvatski ministar turizma Darko Lorencin rekao da možemo biti "izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima u 2013. godini u turizmu", podaci Eurostata pokazuju da je broj noćenja u mnogim drugim država rastao brže nego u Hrvatskoj.

Najveći porast broja noćenja, prema danas objavljenim podacima Eurostata, imali su naši konkurenti u Grčkoj i to 11,7 posto, Malta (7,8 posto) pa slijede Latvija sa 7,3 posto, Velika Britanija sa 6,5 posto, Bugarska (6,2 posto), Slovačka (5,5 posto) i nama susjedna Mađarska sa 5 posto. Prema ovim podacima, Hrvatska je broj noćenja u 2013. godini, u odnosu na 2012., povećala za 3,4 posto.

EU srušila rekord

Od država koje su dostavile podatke najveći pad broja noćenja imala je Italija (4,6 posto) pa slijedi Cipar sa padom od 3,7 posto, Češka je u minusu za 1,2 posto, a Finska i Belgija su zabilježile pad manji od 1 posto. Ukupno je u EU ostvareno u 2013. godini 2,6 milijardi noćenja, što je 1,6 posto više u odnosu na 2012. godinu. To je rekordni broj noćenja zabilježen u jednoj godini u EU.

Francuska je sa 405 milijuna noćenja turistički rekorder EU, a slijedi je Španjolska sa 387 milijuna noćenja, Italija sa 363 milijuna, Njemačka sa 355 milijuna te Velika Britanija sa 320 milijuna noćenja. Tih pet velikih članica ostvaruje čak 70 posto svih noćenja u EU. Prema ovoj statistici Hrvatska je 2013. godine imala 64,3 milijuna noćenja.

Hrvatska na trećem mjestu po broju noćenja stranaca

Struktura turista u EU kaže da su prošle godine 45 posto turista bili stanovnici države u kojoj su odsjeli, dok su stranci činili 55 posto. Najveći postotak stranaca, u odnosu na ukupan broj turista, odmarao se na Malti (96 posto) i Cipru (93) posto, a na trećem mjestu se našla Hrvatska sa 92 posto "nerezidenta" u ukupnom broju ostvarenih noćenja. Najmanje stranaca odmara u Rumunjskoj (18 posto) te Njemačkoj i Poljskoj sa 20 posto. U Hrvatskoj se broj noćenja stranaca povećao za 3,9 posto, dok je ostvaren pad noćenja domaćih turista od 2 posto.

Prema ovim podacima za bolju turističku sezonu 2014. ministar turizma će morati smisliti kako domaće turiste vratiti u naša odmarališta.

>>Sezona u plusu i za Lorencinov zimmer frei u zaleđu Istre

>>Bogatija turistička ponuda kroz projekt '1000 hrvatskih plaža'

Komentara 5

DU
Deleted user
14:07 29.01.2014.

Nismo mi iz kontinetalnog dijela Hrvatske žito, da nas na moru žanju.

EV
evropljanin
14:16 29.01.2014.

nemate druge slike osim dubrovnika? vec mi izlazi na uha . pokazite ljepo zagorje.

DU
Deleted user
14:35 29.01.2014.

Ma moze nasa politika pricati sto hoce. Zalosna je cinjenica da je nas turizam zaostao i preskup! Mi i dalje gradimo image na cistom moru i plazama dok sve ono ostalo sto danas turisti traze kod nas ne postoji! U svim mjestima se nude izleti koji su se nudili i prije 30 godina (osim par casnih izuzetaka), vanpansionska potrosnja se svodi na pivu i sladoled te pedaline, tenis i pingpong, hoteli a posebno apartmani u hotelskim naseljima su puno preskupi, ... Nema sadrzaja koje danas turisti zele: bazene sa toboganima u hotelima (kao u Turskoj), zabavne parkove sa bazenima i toboganima (kao recimo Gardaland), razne avanturisticke izlete kao sto je recimo mountain biking, specijalne sardzaje kao sto su recimo kursevi o ljekovitom bilju,..... Ne ucini li nasa turisticka privreda jedan veliki zaokret, ne vidim veliku buducnost. Jer samo od ljeta se ne moze zivjeti! Pa zaboga, samo Bec ima vise turista i veci turisticki promet no cijela Hrvatska zajedno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije