Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Proizvod budućnosti'

Veliki Brijun u koncesiju, Vlada daje savjetnicima 6,52 mil. kn

Brijuni
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
03.01.2014.
u 21:59

Izabrani - Savjetnici za koncesioniranje Brijuna stručnjaci su iz Horwath i Horwath Consultinga iz Zagreba te Raiffeisen Centrobanke iz Beča. Ulagači – na jesen

Veliki Brijun trebao bi u koncesiju uskoro, a investitor će, nadaju se u Vladi, biti izabran i početi ulagati u najelitniju destinaciju jadranske obale na jesen. Ministar Mihael Zmajlović, zadužen za projekt, objasnio je da će u iduća dva mjeseca biti gotova metodologija za izbor investitora, a potom slijedi međunarodni javni natječaj. Prvi je korak učinjen – za savjetnika za koncesioniranje Brijuna izabrani su stručnjaci iz Horwath i Horwath Consultinga iz Zagreba te Raiffeisen Centrobanka iz Beča.

Vladu će njihove usluge stajati 6,52 milijuna kuna bez PDV-a, ali to je mali novac u odnosu na ulaganja koja su u Vladi procijenili na 150 do 300 milijuna eura. Vladajući obećavaju elitnu destinaciju i još neviđen turistički proizvod. Ministar turizma Darko Lorencin nije objasnio što bi to bio “turistički proizvod budućnosti”, ali je najavio da očekuje operatora koji će imati razinu tvrtki kao što su One&Only, Ritz Carlton ili Four Seasons. Brend će se ipak lako pronaći jer hotelski lanci svoje brendove prodaju ulagačima za pristojan novac, ali teži će posao biti pronaći investitora koji će svoj novac uložiti u gradnju i obnovu hotela koji su, kako je poznato, investicije s dugim rokom povrata.

Vile, hoteli, golf

Interesa za ulaganje u Veliki Brijun već ima, ali će o uvjetima koncesije ovisiti može li se pronaći investitor za održivi koncept. Crnogorci su slične investicije realizirali uz koncesiju na 90 godina, a u svijetu turizma standard je koncesija na barem 80 godina. Neslužbeno se može čuti da bi se Veliki Brijun, odnosno upravljanje hotelima i vilama koji se na njemu nalaze, kao i golf-igralištem i malom marinom u koncesiju dali na rok od 50 do 60 godina. U drugom slučaju ulaganja od gotovo 2,5 milijardi kuna ne bi bila ni isplativa. Naime, na otoku postoje dva hotela i tri vile. Riječ je o hotelu Neptun koji ima 87 soba i apartmana raspoređenih na tri kata te hotelu Karmen sa 53 sobe, a tri vile mogu ukupno primiti 18 ljudi.

Cijena smještaja na Brijunima dosad je iznosila niska 63 eura po noćenju, dok se u jedinoj obnovljenoj vili smještaj mogao rezervirati i za 2000 kuna dnevno po osobi. Zato je premijer Zoran Milanović u pravu kada kaže da je ovo prilika da se konačno naprave hoteli koji će biti iznad standarda vremena konferencije nesvrstanih pa i vremena Austro-Ugarske. Prema prvim informacijama iz Vlade, novi objekti na Brijunima neće se moći graditi, ali će se koncesionaru omogućiti da prošiti kapacitete za 30 posto, dok će se nautička marina moći samo obnoviti, ali ne i proširivati.

Zaštita okoliša u parku

Partner Horwath Consaltinga Miroslav Dragičević upozorava da, iako su odabrani, još nije potpisan ugovor pa je stoga samo kazao da je sretan što su izabrani, ali da im predstoji odgovoran posao. Upitan za rokove koje mu postavlja Vlada, Dragičević odgovara: – Rokovi su ostvarivi!

Zaštita okoliša ostat će u nadležnosti Nacionalnog parka Brijuni, a projekt mora uključivati spregu zaštite okoliša, podmorja i povijesti, o čemu će se posebno voditi računa pri odabiru investitora i modela koncesije otočića Veliki Brijun.

>>Na Brijunima Vlada želi dosad neviđeni, vrhunski turizam

>>Na Brijune ćemo dovesti Ritz Carlton, Four Seasons i slične

Komentara 2

ZB
zbuniceva
18:48 04.01.2014.

Pa kaj med tim silnim desecima tisuća naših super visoko obrazovanih ekonomista i doktora znanosti i vrhunskih stručnjaka po Agencijama, mjnistarstvima i fakultetima nema nikog ko bi tu studiju napravio na plaći nego se mora dati milion Eura vanjskim suradnicima? Kaj reći, stvarno je taj aparat za nikaj kad ovak nekaj nemre sam napraviti

DU
Deleted user
07:16 08.01.2014.

Sramotno je da se za svaki iole ozbiljniji posao, u državnim resorima, uzimaju vanjske konzultant tvrtke..Ima li u toj državnoj upravi itko pismen, da zna otvoriti tab u browseru..Kakva im je stručna sprema?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije