Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadar

Zadar: 10 prijava o diskriminaciji na radnome mjestu LGBT osoba

Sanja Juras Kontra, Edo Bulić iskorak i Mirjana Kučer
Ivana Ivanović/PIXSELL
02.11.2011.
u 13:04

- Riječ je o osobama koje su dobile nezakonite otkaze ili su bile psihički maltretirane i stigmatizirane u radnoj sredini, rekao je Vedran Uranija

- U posljednjih godinu dana u zadarsku podružnicu Samostalnog sindikata Hrvatske stiglo je 10-ak anonimnih telefonskih prijava o diskriminaciji na radnome mjestu osoba drukčije seksualne orijentacije, rekao je Vedran Uranija, povjerenik SSSH, na predstavljanju u Zadru projekta koji bi trebao zaštiti prava osoba drukčije seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

Dodao je da je u većini bila riječ o osobama koje su dobile nezakonite otkaze ili su bile psihički maltretirane i stigmatizirane u radnoj sredini. Nažalost, sindikat ih nije mogao zaštititi jer nitko nije želio otkriti identitet zbog straha od javnog blaćenja i daljnjeg maltretiranja. Upravo se zato diljem Hrvatske u organizaciji SSSH i nevladinih udruga Kontra i Iskorak održavaju seminari za sindikalne povjerenike kako bi znali prepoznati problem i pružiti adekvatnu sindikalnu zaštitu ako primijete da su u njihovoj radnoj sredini kolege diskriminirani na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta.

- LGBT osobe su na petome mjestu po ugroženosti, a prije njih su redom starije osobe, osobe s invaliditetom, žene te osobe različite nacionalnosti i vjere. Sindikalisti moraju znati prepoznati ranjive skupine, naučiti ih štititi te obraniti njihovo dostojanstvo, rekla je Jasna A. Petrović iz Ženske sekcije SSSH-a te naglasila da je samo 17 posto LGBT osoba učlanjeno u sindikate.

U sklopu projekta, koji financira Europska unija, tiskan je priručnik pod nazivom "Nevidljivi radnici", a prema najavi Sanje Juras iz udruge Kontra, sljedeći tjedan kreće nacionalna kampanja pod nazivom “Prijavi diskriminaciju”.

Predstavljanju projekta i seminaru za sindikalne povjerenike podršku su dali zadarski dogradonačelnik Dražen Gregurević i pročelnica županijskog upravnog odjela za samoupravu i upravu Milena Ikić, koja je naglasila da je Zadarska županija, unatoč mentalitetu, predrasudama i vrijednostima koje su usađene u ljude, otvorena za raspravu i obranu bilo kojeg ljudskog prava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije