Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za veteransku bolnicu treba još 10 liječnika i 25 sestara, Varga obećava da će ih biti

Kreveta i katova bit će koliko treba, važno je da imamo novčanu potporu
08. studenoga 2014. u 12:41 17 komentara 2207 prikaza
Opća bolnica Zabok
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

U Općoj bolnici Zabok trenutačno nedostaje najmanje deset liječnika i 25 medicinskih sestara neophodnih Zagorcima.

Ipak, od jučer u toj bolnici djeluje i veteranska bolnica. Ministar zdravlja Siniša Varga priopćio je jučer tu vijest novinarima, no Sanacijsko-upravno vijeće Opće bolnice Zabok nije još o tome donijelo nikakvu odluku, potvrdio nam je predsjednik tog vijeća Tomislav Jadan.

Branitelji već zovu

Ni on ni bilo tko drugi još ne zna ni koji bi točno prostor bio namijenjen isključivo braniteljima. Jedni kalkuliraju o slobodnom krilu zgrade, a drugi o slobodnom jednom katu koji bi, kad se organizacijski osposobi, bio isključivo namijenjen braniteljima.

Unatoč svemu, veteranska bolnica radi sada s postojećim kapacitetima, a u hodu će se maksimalno prilagođavati braniteljima, što će menadžment bolnice napraviti bez prevelikih problema, jer je očito da ima punu potporu onih koji daju novac.

– Ministarstvo zdravlja učinit će sve što je potrebno da bolnica dobije osposobljeno osoblje za prihvat povećanog broja pacijenata u skladu s potrebama projekta veteranske bolnice. U roku od dva mjeseca trebale bi biti pripremljene izmjene zakonske regulative koja će omogućiti početak provedbe projekta, a Zabok je odabran zbog moderne nove bolnice koja ima kapacitet za primanje pacijenata – kažu u Ministarstvu zdravlja. No, dok se sve pravno i organizacijski ne uskladi, što bi trebalo biti završeno do kraja godine, veteranska bolnica radit će s postojećim kapacitetima.

– Ne želimo govoriti o broju kreveta i katova, bit će ih onoliko koliko će biti potrebno. Važno je da imamo potporu i da ćemo moći povećavati broj liječnika i ostalog osoblja – kaže sanacijski upravitelj dr. Ivan Švajger.

Prema braniteljima ćemo se odnositi s dignitetom

Sanacijski upravitelj dr. I. Švajger

Dodaje i da su branitelji već počeli zvati i za njih je otvoren mail i telefon na koji se mogu naručiti (veterani@bolnica-zabok.hr i 049/204-609). Kad je o organizaciji unutar bolnice riječ, jedan će od dvojice estetskih kirurga ići u Švedsku kako bi se dodatno educirao o problemu dekubitusa, vrlo raširenom među nepokretnim braniteljima. Uz to, sve osoblje će se prema braniteljima odnositi s posebnim dignitetom.

Svi pregledi isti dan

Branitelj koji želi doći u prvu veteransku bolnicu u Republici Hrvatskoj, mora se naručiti, kako se termini sa zagorskim bolesnicima ne bi preklapali. Čekanja možda i bude, ali će se pri tome procjenjivati hitnost u slučaju svakog pojedinog branitelja. A kad bude primljen u bolnicu, branitelj će odjednom moći obaviti sve preglede, za koje mu je do sada trebalo možda i godinu dana. To konkretno znači da neće sljedeći dan ići na vađenje krvi, tko zna kad na ultrazvuk, rendgen ili bilo koju drugu pretragu, već će sve obaviti isti dan. Uz to, svaki branitelj imat će mogućnost da jednom godišnje u toj bolnici obavi preventivni sistematski pregled.

branitelji Susret s Bozanićem na Kaptolu Đuro Glogoški: Crkva je prepoznala istinu i ostala uz branitelje Siniša Varga Varga potvrdio Branitelji zadovoljni: U Zaboku ustrojena Veteranska bolnica

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ističe da se na tom projektu radi već dulje vrijeme i da to nije napravljeno zbog dnevnopolitičke situacije.

– Za Zagorce u liječenju nema nikakvih promjena i jedino od toga mogu profitirati jer će bolnica biti posebno opremljena – kaže župan Kolar.

Kako Krapinsko-zagorska županija do 2021. godine treba godišnje otplaćivati 11,3 milijuna kuna kredita za gradnju bolnice, župan kaže da će se o preuzimanju dijela kredita još razgovarati. Ministar branitelja Predrag Matić oduševljen je i sretan što su branitelji napokon dobili veteransku bolnicu i uvjeren je da je sav potreban novac osiguralo Ministarstvo zdravlja.

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • Avatar sjeverozapad
  sjeverozapad:

  Osoblje veteranske bolnice poslati će na dodatnu edukaciju gdje će naučiti klanjati se novoj uzvišenoj klasi i udovoljavati svim zahtjevima, dok će ostala sirotinja i dalje mirno mjesecima čekati na preglede i podnašati neljubazne postupke ostatka osoblja, tko nam je ... prikaži još! kriv što svoje domoljublje nezmamo unovčiti

 • doktorica:

  najgore je kad se politika miješa čak i u liječenje bolesnika.svi moraju dobiti zdr.zaštitu,nema tu jednakijih od jednakih.Sve tjelesne invalide treba izjednačiti u pravima na liječenje i civilne i one ratne.

 • Mini Me:

  Na bravo! Cak u Svedsku treba iti na usavrsavanje o problemu dekubitusa, i to samo radi branitelja? Sto je sa ostalim nepokretnim ljudima koji isto boluju od toga? Zasto se iz vase bolnice nakon samo nekoliko dana provedenih kod vas ... prikaži još! mnogi ljudi vracaju s dekubitusem? Sto radi medicinsko osoblje po pitanju prevencije dekubitusa? Treba li to znaciti da civilni invalid kod vas ne moze lijeciti dekubitus jer nemate "strucnjaka" za to? I to da se nece nista promijeniti za ostale bolesnike....pricajte nekom drugom. A sto se tice ophodnje medicinskog osoblja prema zasticenoj vrsti.... mi ostali cemo i dalje morati trpjeti njihove frustracije i neljubaznost?