Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za silovanje u braku ili vezi kazna teža nego ako je žrtva nepoznata

Lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe.
24. svibnja 2010. u 22:00 75 komentara 940 prikaza
silovanje
Foto: Arhivska fotografija

Za bilo kakav spolni odnos bez izričita i nedvojbena pristanka druge strane uskoro bi se moglo završiti u zatvoru. Ako je seksualno nasilje počinjeno nad bračnim ili intimnim partnerom, u budućnosti će kazna za takav čin biti teža nego kada se isto nedjelo učini nekom nepoznatom ili osobi s kojom je odnos površan.

Tako će se silovanje u braku koje do devedesetih uopće nije bilo kazneno djelo, preko toga da se izjednačava sa silovanjem izvan vlastita četiri zida, pretvoriti u težu kvalifikatornu okolnost.

Zadovoljenje pohote
Seksualni delikti počinjeni na štetu djece preciznije će se opisati i obuhvatit će se sva ponašanja koja su usmjerena na bilo koji oblik zloporabe djece, od toga da ih se neposredno uvuče u spolni čin, do toga da ih se mami na bilo koju aktivnost koja bi služila zadovoljenju spolne pohote, do iskorištavanja za pornografske predstave.

Bit je izmjena ovog dijela KZ-a njegovo osuvremenjivanje tako da se kažnjava svaki seksualni čin koji je bez pristanka druge strane, a pritom nije nužno da je upotrijebljena sila ili prijetnja. Na ovakav način lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe.

Obredna sakaćenja
U KZ bi se još uvelo novo kazneno djelo sakaćenja ženskih spolnih organa. To u hrvatskoj kaznenopravnoj praksi još nije zabilježeno i za tim djelom nema realne potrebe, no zbog obrednih sakaćenja djevojčica koja postoje u nekim plemenima uvedeno je u konvencijsko pravo pa će se tom logikom rezanje klitorisa naći i u našem KZ-u.

Spomenute izmjene tek su dio sveobuhvatne promjene Kaznenog zakona na kojima već dulje pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa radi radna skupina u kojoj je čak osam profesora s pravnih fakulteta, više tužitelja, sudaca i odvjetnika.

Promijenit će se i naziv te glave koja sadrži seksualno nasilje iz “djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa” u “kaznena djela protiv spolne slobode”. Obrisi za promjene odredbi ovog dijela KZ-a naznačeni su prošli tjedan, a cilj je usklađivanje s konvencijama.

Muškarcima će se lakše dok

Muškarcima će se lakše dokazivati silovanje i više neće biti dvojbe što je “prst u anusu”

 Prema podacima MUP-a koje nam je prenijela psihologinja Maja Mamula iz Ženske sobe, koja se bavi seksualnim nasiljem, lani je prijavljeno 90 silovanja i 249 bludničenja. U 92 posto slučaja silovane su žene, a u 8 posto muškarci. Također, u 90 posto slučajeva žrtve bludničenja bile su žene. Ne vode se statistički podaci koliko je žena silovano u braku ili u vezama, a jedino takvo istraživanje 2005. provela je Ženska soba i tada je 17% žena navelo da su bile žrtve silovanja ili pokušaja silovanja. I u nas i u svijetu smatra se da na svako prijavljeno silovanje dolazi njih od 15 do 20 neprijavljenih. U 80 posto slučajeva silovatelji ili seksualni zlostavljači bili su muževi, partneri, bivši partneri ili znanci, a samo ih je 20 posto nepoznatih. Nakon izmjena KZ-a neće se moći dogoditi da netko kaže da guranje prsta u anus nije silovanje, kao što je rekao gospićki sudac Branko Milanović u slučaju Ilishe Jarrett. (dij)

\"Spolno ćudoređe\" izbacuje se iz zakon

\"Spolno ćudoređe\" izbacuje se iz zakona i uvodi glava kaznenih djela protiv spolne slobode.

Spolni odnos bez pristanka seksualni je delikt. Da bi netko bio silovan, nije više potrebna sila ili prijetnja.

Seksualni delikti u braku ili intimnom odnosu kažnjavat će se teže nego u “običnim” situacijama.

Sakaćenje ženskih spolnih organa uvodi se kao kazneno djelo.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • mikrogrizzly:

    Što se tiče silovanja. neoboriva činjenica jest da se gro prijava silovanja odbacuje u policijskoj odnosno sudskoj praksi jer se ženama ili djevojkama to čini kao zgodno sredstvo za osvetiti se bivšem pa se podnose prijave da ju je silovao ... prikaži još! prije tri mjeseca negdje u automobilu, a nema ni materijalnih tragova niti znakova nasilnog snošaja, a policija dozna da im je veza sada u raspadu. Pa mi se zato čini nelogičnim da se još više unese nereda u tu sferu jer bit će još više lažnih prijava nego do sada, kad se uzme u obzir česta dramatika bračnih svađa ili stanja pred rastavama. Drugim riječima, posezat će se i za tim \"buzdovanom\", osobito ako se tome prida značaj veći nego tzv. uličnom silovanju. I nije fair - zašto bi bilo brutalnije silovanje u braku ili u vezi nego kad djevojku netko sačeka i zvizne pa ju siluje u grmlju kraj ceste!? Po meni je netko stupanjem u brak automatski pristao i na spolne odnose (spolna nemoć je argument čak i za veoma rijetku crkvenu rastavu), a kako nekog privoliti/ne privoliti u spolni odnos u braku - e to je tanano intimno područje gdje ima mnogo nijansi i čudi me što se država odlučila miješati u to s nekom prijetnjom da će to biti čak i više kažnjivo od uličnog silovanja.

  • ivicas:

    samo kod nas se mora prodaja auta ovjeriti kod notara ,svake godine novi zakoni i nove drakonske kazne u prometu , novi porezi slivne i neznam kakve vode . big brother nam se polako uvlaci i u spavacu sobu .. ... prikaži još!.. ako se ovaj zakon usvoji brak ce pasti i jos vise i ispada da je bolje ne ulaziti u njega . Ova drzava i tzv zenske kuce sve rade da uniste brak

  • mućanin1:

    Još jedna tužna priča, nepromišljenog i nedorečenog hrvatskog zakonodavstva!!!