Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneni zakon

Za silovanje u braku ili vezi kazna teža nego ako je žrtva nepoznata

silovanje
Arhivska fotografija
Autor
Ivanka Toma
24.05.2010.
u 22:00

Lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe.

Za bilo kakav spolni odnos bez izričita i nedvojbena pristanka druge strane uskoro bi se moglo završiti u zatvoru. Ako je seksualno nasilje počinjeno nad bračnim ili intimnim partnerom, u budućnosti će kazna za takav čin biti teža nego kada se isto nedjelo učini nekom nepoznatom ili osobi s kojom je odnos površan.

Tako će se silovanje u braku koje do devedesetih uopće nije bilo kazneno djelo, preko toga da se izjednačava sa silovanjem izvan vlastita četiri zida, pretvoriti u težu kvalifikatornu okolnost.

Zadovoljenje pohote
Seksualni delikti počinjeni na štetu djece preciznije će se opisati i obuhvatit će se sva ponašanja koja su usmjerena na bilo koji oblik zloporabe djece, od toga da ih se neposredno uvuče u spolni čin, do toga da ih se mami na bilo koju aktivnost koja bi služila zadovoljenju spolne pohote, do iskorištavanja za pornografske predstave.

Bit je izmjena ovog dijela KZ-a njegovo osuvremenjivanje tako da se kažnjava svaki seksualni čin koji je bez pristanka druge strane, a pritom nije nužno da je upotrijebljena sila ili prijetnja. Na ovakav način lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe.

Obredna sakaćenja
U KZ bi se još uvelo novo kazneno djelo sakaćenja ženskih spolnih organa. To u hrvatskoj kaznenopravnoj praksi još nije zabilježeno i za tim djelom nema realne potrebe, no zbog obrednih sakaćenja djevojčica koja postoje u nekim plemenima uvedeno je u konvencijsko pravo pa će se tom logikom rezanje klitorisa naći i u našem KZ-u.

Spomenute izmjene tek su dio sveobuhvatne promjene Kaznenog zakona na kojima već dulje pod pokroviteljstvom Ministarstva pravosuđa radi radna skupina u kojoj je čak osam profesora s pravnih fakulteta, više tužitelja, sudaca i odvjetnika.

Promijenit će se i naziv te glave koja sadrži seksualno nasilje iz “djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa” u “kaznena djela protiv spolne slobode”. Obrisi za promjene odredbi ovog dijela KZ-a naznačeni su prošli tjedan, a cilj je usklađivanje s konvencijama.

Komentara 75

DU
Deleted user
22:51 24.05.2010.

Što se tiče silovanja. neoboriva činjenica jest da se gro prijava silovanja odbacuje u policijskoj odnosno sudskoj praksi jer se ženama ili djevojkama to čini kao zgodno sredstvo za osvetiti se bivšem pa se podnose prijave da ju je silovao prije tri mjeseca negdje u automobilu, a nema ni materijalnih tragova niti znakova nasilnog snošaja, a policija dozna da im je veza sada u raspadu. Pa mi se zato čini nelogičnim da se još više unese nereda u tu sferu jer bit će još više lažnih prijava nego do sada, kad se uzme u obzir česta dramatika bračnih svađa ili stanja pred rastavama. Drugim riječima, posezat će se i za tim \"buzdovanom\", osobito ako se tome prida značaj veći nego tzv. uličnom silovanju. I nije fair - zašto bi bilo brutalnije silovanje u braku ili u vezi nego kad djevojku netko sačeka i zvizne pa ju siluje u grmlju kraj ceste!? Po meni je netko stupanjem u brak automatski pristao i na spolne odnose (spolna nemoć je argument čak i za veoma rijetku crkvenu rastavu), a kako nekog privoliti/ne privoliti u spolni odnos u braku - e to je tanano intimno područje gdje ima mnogo nijansi i čudi me što se država odlučila miješati u to s nekom prijetnjom da će to biti čak i više kažnjivo od uličnog silovanja.

IV
ivicas
22:57 24.05.2010.

samo kod nas se mora prodaja auta ovjeriti kod notara ,svake godine novi zakoni i nove drakonske kazne u prometu , novi porezi slivne i neznam kakve vode . big brother nam se polako uvlaci i u spavacu sobu .... ako se ovaj zakon usvoji brak ce pasti i jos vise i ispada da je bolje ne ulaziti u njega . Ova drzava i tzv zenske kuce sve rade da uniste brak

MU
mućanin1
22:34 24.05.2010.

Još jedna tužna priča, nepromišljenog i nedorečenog hrvatskog zakonodavstva!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije