Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kazneni zakon
Povratak na članak

Za silovanje u braku ili vezi kazna teža nego ako je žrtva nepoznata

Lakše će se procesuirati sve moguće situacije silovanja, uključujući i one kada je žrtva nasilnog spolnog čina muškarac, ili kad je riječ o spolnom nasilju koje ne uključuje spolne organe.

Komentari 75

DU
Deleted user
22:51 24.05.2010.

Što se tiče silovanja. neoboriva činjenica jest da se gro prijava silovanja odbacuje u policijskoj odnosno sudskoj praksi jer se ženama ili djevojkama to čini kao zgodno sredstvo za osvetiti se bivšem pa se podnose prijave da ju je silovao prije tri mjeseca negdje u automobilu, a nema ni materijalnih tragova niti znakova nasilnog snošaja, a policija dozna da im je veza sada u raspadu. Pa mi se zato čini nelogičnim da se još više unese nereda u tu sferu jer bit će još više lažnih prijava nego do sada, kad se uzme u obzir česta dramatika bračnih svađa ili stanja pred rastavama. Drugim riječima, posezat će se i za tim \"buzdovanom\", osobito ako se tome prida značaj veći nego tzv. uličnom silovanju. I nije fair - zašto bi bilo brutalnije silovanje u braku ili u vezi nego kad djevojku netko sačeka i zvizne pa ju siluje u grmlju kraj ceste!? Po meni je netko stupanjem u brak automatski pristao i na spolne odnose (spolna nemoć je argument čak i za veoma rijetku crkvenu rastavu), a kako nekog privoliti/ne privoliti u spolni odnos u braku - e to je tanano intimno područje gdje ima mnogo nijansi i čudi me što se država odlučila miješati u to s nekom prijetnjom da će to biti čak i više kažnjivo od uličnog silovanja.

VL
IV
ivicas
22:57 24.05.2010.

samo kod nas se mora prodaja auta ovjeriti kod notara ,svake godine novi zakoni i nove drakonske kazne u prometu , novi porezi slivne i neznam kakve vode . big brother nam se polako uvlaci i u spavacu sobu .... ako se ovaj zakon usvoji brak ce pasti i jos vise i ispada da je bolje ne ulaziti u njega . Ova drzava i tzv zenske kuce sve rade da uniste brak

VL
UC
€uropromatr@c
23:01 24.05.2010.

Besmisleno...slažem se sa \"makrogrizzly\".....ionako prenapučeni sudovi...a sada se daje oružje u ruke ionako labilnim odnosima nekome od supružnika ,..prije bi trebalo poraditi na kaznenoj odgovornosti lažnog prijavljivnja silovanja... i tko je taj tko će povući crtu izmedju silovanja bez ozljedaljeda ili osvete supružnika. A ovo prijavljivanje nakon tri mjeseca ili 3 godine..mačku o rep....to nije za sud...to je za psihijatriju....kad se netko sjeti nakon 3 mj. ili god. Ma bijedan zakon

VL
MU
mućanin1
23:09 24.05.2010.

To je čest problem u Hrvatskoj, hoćemo biti svetiji od Pape, pa tako onda često donesemo rigorozne zakone!!!

VL
FR
frank
23:20 24.05.2010.

kinezi dolaze i za 50 godina u hrvatskoj ce biti najmanje hrvata

VL
MM
Mladen Miletić
23:40 24.05.2010.

Muškarcima će se lakše dokazivati silovanje i više neće biti dvojbe što je “prst u anusu” Guranje nosa u anus je isto silovanje samo od koje strane ? Glađenje po guzici je isto silovanje za bakance i balkanice... Ja nee tvrdim da nije, ali ustanovljavam da HR. zakon vidi kod Glavaša da je naljevanje sumporne kiseline u grlo civilu samo kao čin ugosti Srbina i odi doma u Bosnu da imaš svoj mir !

VL
IS
istima
00:36 25.05.2010.

Čujem da je sad pod normalno da dokone dame , tračajući uz kofi raspravljaju čijeg će muža kao slijedećeg otpremiti u bajbuk.....

VL
IS
istima
01:14 25.05.2010.

Inače, onaj , opet spomenuti, prst u šupku je , čitavi Gospić zna, prostitucija i sudstvo iskorišteno za obračun sa političkim odmetnikom....

VL
Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
02:28 25.05.2010.

Jos jedan mali korak prema ukidanju braka kao institucije koju je vrijeme pregazilo.

VL
WE
western01
03:53 25.05.2010.

..silovanje politike,zene nije dozvoljeno...u svim ustavima svijeta....

VL
PO
Povratnik
06:58 25.05.2010.

Sjajan zakon !!!! Konačno Hrvatska prednjači u stvaranju raja na kugli zemljskoj. Sada mogui biti siguran da me vlastita supruga neće silovati. Isto tako, može biti i ona sigurna da je neću ni pipnuti kada smo u lošim odnosima, jerjer me strah da bi mi mogla prikrpati optužbu za silovanje. Tužna je istina da će (vjerojatno) ovaj zakon biti opet zlopupotrebaljvan od strane psihopatkinja i onih što imaju \"granični poremećaj osobnosti\", a takvih je u populaciji, dragi moji, negdje oko hmhmhm 3-10 - tak posto. No - rješenje je jednostavno- maknimo se iz te čudne institucije koju zovu brak. Nemajmo djece. Možda sam malo preoštar, priznajem. Ali nisam naivan.

VL
PO
Povratnik
07:46 25.05.2010.

Post scriptum: molim komentatore komentara da ne pomisle da sam zagovornik nasilja ili silovanja. Bljak, fuj. Zagovornik sam, pravednih i razumnih zakona koje je moguće efikasno i brzo provoditi - i koji će se tako i provoditi. Hm ,mo ždada tražim previše od ljudi kao vrste?

VL
SI
siroliver
08:13 25.05.2010.

\"Bit je izmjena ovog dijela KZ-a njegovo osuvremenjivanje tako da se kažnjava svaki seksualni čin koji je bez pristanka druge strane, a pritom nije nužno da je upotrijebljena sila ili prijetnja.\" Ako nema sile ili prijetnje onda nije jasno šta se tu mora kažnjavati i zbog čega se takav čin bude smatrao i zvao silovanjem ...zakonodavac je očito mentalno ograničen jer tu logike nema, zbog nesilovanja po njima trebalo kažnjavati bračne partnere isto kao za obično silovanje što je glupost...Činjenica je da će u ovo vrijeme krize i recesije mnogi zloupotrebljavati ovakve zakonske nedorečenosti i zagušiti pravni sustav i zbog toga pravima silovateljima povećavati šanse da nebudu kažnjavani..

VL
OB
-obrisani-
08:30 25.05.2010.

sta je brak i zastose zene ispocetka iskljucivo oba radi seksa, oba su zaposlena pa onda dolaze djeca, pa prestanak sa poslom, pa su manja primanja, pa se ziuvi kod roditelja i svadje i nerazumjevanje normalna su pojava, zeni kadse sjeti sa cime mora izaci na kraj tokom dana i nije joj do seksa po neki puta pa da dolazi i brend pit osobno, a ne muz, muzevi opet misle da su carevi i kraljevi ko muslimani, koji si mogu taj luksuz privosciti, jer su zenska djeca tako i odgojena da budu \"sluge\", cudi me i to da ako neko silije susjedu ili susjedu iz susjectva dobi manje nego ako neko siluje svoju zene, na koncu nisu svi \"herkulesi\" pa da mogu silovat, pogotovo ne ozenjene zene koje prestanu vodit brigu u sebi pa nose trbuhe ko muzevi, takove je malo tezi silovat odnosno nem,oguce ih je.

VL
KR
kreont
08:31 25.05.2010.

Da su još uveli i bračni Mobing stvar bi bila zanimljivija.

VL
SO
Somelier
08:40 25.05.2010.

Sve je to veliki idiotizam a još veči idioti donose te zakone. Kod nas je shvačanje i sklapanje braka sasvim nešto drugo nego što je u nekim zapadnim zemljama. Prvo bi trebalo ukinuti instituciju braka i tekst koji matičar ili svečenik na vjenčanju čitaju onda uvoditi takav zakon. Takav zakon i kazne mogu se odnositi na zapadne brakove gdje su bračni parovi sklopili bračne ugovore a nisu sklopili bračnu zajednicu. Bilo bi dobro da se pod hitno pobune protiv takovoga zakona svi oni koji se smatraju ugroženima jer taj zakon za našu državu još nije.

VL
OB
-obrisani-
08:45 25.05.2010.

somelier- ne tamburaj kaj tu mlatis praznu slamu, ko to vani radi, ko niko, pak najbolje da se budes ti usporedjivaos a onih 0.0001% glumaca, sportasa, miljunera i miljardera, svaka ti cast na bedastoci-zivjeli, hehehehhehe

VL
Avatar dovidovic
dovidovic
09:06 25.05.2010.

Radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnom stečevinom EU izbačen je koncept spolnog ćudoređa. Hrvati, dobro došli u EU. Belgijski pedofili ludi su za nama. I u čemu je onda razlika između SFRJ i EU kad se u obje te tvorevinene Hrvate tjera da ostave svoju vjeru, tradiciju i moral a prihvate ljevičarski liberalizam. Domagoj H. Vidović

VL
SO
Somelier
09:10 25.05.2010.

laketaho99 Nisam ti ja kriv što si idiot. Poimanje braka je kod nas čak i zakonski drugačoje nego na zapadu a pogotovu u Njemačkoj. Kod nas u samome vrhu piše da bračni parovi dijele sve što su u braku stekli (ne tko je više) a u Njemačkoj su lisnice i imovina od početka dijelivi to jest posebno.

VL
MU
mućanin1
22:34 24.05.2010.

Još jedna tužna priča, nepromišljenog i nedorečenog hrvatskog zakonodavstva!!!

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.