Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretilost

Za državu su pretili, a nemaju ni grama sala

debela djeca
VL
24.07.2010.
u 19:35

Britanska vlada straši roditelje djece šaljući im pisma kući u kojima upozoravaju na djetetovu težinu

Donedavno pretilost nije bila zdravstveni problem i uzročnik mnogih bolesti, posebice kod djece. Danas je u svijetu među najvećim problemima zdravstvenog sustava, koji tek započinje borbu protiv pretilosti. Pretilost djece okarakterizirana kao bolest najraširenija je u Americi i Velikoj Britaniji. Britanski NHS (National Health Service) stoga je prije pet godina pokrenuo nacionalni program provjere težine i visine djece. Važu se i mjeri im se visina u školama, a nalazi se šalju roditeljima na kućnu adresu s upozorenjem kako pretilost njihove djece vodi k mnogim zdravstvenim problemima, uključujući rak.

Na temelju izračuna indeksa tjelesne mase stavljaju djecu u dvije skupine, one s prekomjernom težinom te pretile. Indeks tjelesne mase djeteta matematička je formula koja uključuje visinu, težinu i dob. U svijetu je prihvaćena tablica Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj se na osnovi percentila određuje je li težina djeteta normalna, prekomjerna ili premala. Na tešku pretilost upozorava 95 percentila, a na prekomjernu težinu od 85 do 95. Nalazi od 5 do 85 percentila pokazuju da je normalna težina djeteta, a ako je manje od pet, riječ je o pothranjenosti.

Petogodišnja Gracie Hill, zdrava i zaigrana djevojčica, imala je 92 percentila, a roditelji su primili pismo upozorenja, izvijestio je Daily Mail.

Neću ribu i krumpiriće!

“Mamice, misli li moja učiteljica da sam ja debela?”, upitala je tužna Gracie majku Lauru nakon što je NHS upozorio da njezina prekomjerna težina i “opasne količine sala uzrokuju rak, dijabetes i bolesti srca”. Gracie teži 24 kilograma, a visoka je 115 centimetara, što je normalno za dijete njezine dobi. – Na njoj nema grama sala. Kako se usuđuju upozoravati nas i plašiti bolestima srca i tumorima. Svi znamo za opasnosti pretile djece, ali petogodišnjaci ne bi trebali govoriti o svojoj težini. To je glupost – ogorčena je majka djevojčice.

Roditelji petogodišnjeg Baileyja Rusella našli su se u istoj situaciji. Dječak je nakon sličnog pisma ubrzo počeo odbijati “ribu i krumpiriće”. Imao je kilogram viška za svojih 120 centimetara visine. Njegova majka nije mu rekla za pismo, no čuo ju je kada je govorila o tome. “Nisam debeo!”, viknulo je dijete i otrčalo u svoju sobu. Odlučio je biti na dijeti.

– Vjerujem da u ovom slučaju previše naglašavaju pretilost u djece jer je problem u populaciji koja taj problem zanemaruje, pa zdravstveni sustav želi tako nešto učiniti. Ipak, razliku od kilogram-dva ovakvim je sustavom nemoguće procijeniti i besmisleno je. Prilikom pregleda djeteta utvrđuje se je li riječ o mišićnom ili masnom tkivu kao uzroku veće težine – objasnila nam je pedijatrica primarius Gordana Stipančić, zapsolena u Bolnici sestara milosrdnica, dodajući kako je i u Hrvatskoj sve više pretile djece.

Na liječenje u kamp

Drugu stranu priče o pretiloj djeci donosi Sunday Mirror. Već u dobi od četiri godine djeca posjećuju kamp za pretile. Britanska vlada prvi kamp otvorila je prije nekoliko tjedana, a iz budžeta će izdvojiti 92 milijuna funti za borbu protiv pretilosti. U kampu je i devetogodišnja MacKenzie Kearney, koja je visoko iznad 95 percentila sa 60 kilograma i 132 centimetra visine. Njezina normalna težina trebala bi biti 34 kilograma.

Ključne riječi

Komentara 1

AU
autoritet
00:16 25.07.2010.

rapidno poglupljivanje ljudskog društva - a sve zbog mora novih pravila, trendova i opsesija - je zastrašujuće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije