Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Vratili su se: Na Jadranu ponovno uočen proždrljiv i za ljude opasan morski predator

Vatreni crv od opasnosti se brani – otrovom. Na tijelu životinje su četine, a pri dodiru ispustit će otrov koji izaziva svrbež.
30. lipnja 2020. u 19:27 5 komentara 15670 prikaza
Vatreni crv
Foto: Pixabay

Vatreni crvi vratili su se na Jadran. Nakon što su se ova neobična morska bića pojavila prošle godine, ponovo su uočena na nekim dalmatinskim otocima, i to ne baš u malom broju, kako javljaju dalmatinski internetski portali. Prije godinu dana priča o crvu koji terorizira kupače krenula je iz Rogoznice. Oglasili su se znanstvenici koji su napomenuli da su vatreni crvi opasni i za čovjeka i za druge stanovnike mora, poput zvjezdača.

Opisan je kao šaren, otrovan i proždrljiv, a zove se “vatreni” zbog svoje crvene boje, koja se prelijeva. Prepoznatljiv je i po bijelim čupercima koji mu krase tijelo, a dugačak je do 30 centimetara. Na sebi ima tanke četine koje ispuštaju toksine zbog kojih je njegov dodir bolan.

Uzrok globalno zagrijavanje

Uzrok je, treba li posebno naglašavati, globalno zagrijavanje. O ovom se morskom predatoru u domaćim enciklopedijama može pronaći malo, samo na Priroda Hrvatske, web-stranici našeg poznatog stručnjaka za okoliš Gorana Šafareka. Tamo piše da je, iako mu je naziv crv, točnije reći mnogočetinaš iz skupine kolutićavaca, dakle srodnih gujavicama na kopnu. Najčešće je dugačak 5-10 centimetara. Tijelo ove zanimljive životinje čine brojni i gotovo istovjetni kolutići, kojih može biti i do 100. Ti su kolutići plavo-sivo-ružičasti i međusobno su vidljivo odvojeni tankom svijetložutom linijom. Na bokovima su vidljive crvene ili smeđe škrge. Dalje se u opisu ovog morskog bića opisuje da mu ispod škrga iz segmenata izbijaju bijele hitinske četine koje su obično spuštene prema dolje.

Osjeti li da je u opasnosti, crv četine širi i podiže prema gore u obrambeni položaj. Četine su vrlo tanke, čvrste poput iglica i na sebi nose otrov. Vrhovi lako pucaju te otrov prodire u tkivo grabežljivca ili neopreznog ronioca. Otrov izaziva jaku iritaciju, javljaju se crvenilo i dugotrajan svrbež, a otud i ime ove vrste. U osjetljivijih ljudi može čak nastati kratkotrajna paraliza dijela tijela. Treba što prije ukloniti eventualno zaostale četine ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom i ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Poslije toga na mjesto uboda treba staviti obloge od alkohola i namazati ga nekom od antihistaminskih masti. Ako su simptomi teži, treba potražiti liječničku pomoć.

Hrani se i strvinama

Ovu vrstu nalazimo u Atlantiku i Sredozemlju. U toplijim morima živi na koraljnim grebenima i hrani se koraljima. U nas živi na kamenom dnu, katkad muljevitom, ili u livadama cvjetnicama. Hrani se sitnim organizmima poput koralja, rakova, ali je i strvinar pa se hrani uginulim ostacima riba i drugih organizama. Čest je na mjestima na kojima ribari odbacuju nekvalitetan i neželjen ulov. U doba razmnožavanja ženke vatrenog crva dolaze u plićak i počinju emitirati zelenkasto-fosforescentni sjaj. To privlači mužjake koji odgovaraju na isti način. Kad se nađu zajedno, izlučuju spolne stanice te nastaje oplodnja, piše na Prirodi Hrvatske.

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
 • Avatar EtTore
  EtTore:

  Di su turisti? Sezona breci!

 • Kres7787:

  Ja sam ih na Hvaru prosle godine rijesavao. Dok sam vadio 1 skoro iz plicaka sam primjetio da ih ima svuda i odustao. Izgledaju kao da su iz pakla ispali..

 • liliZG:

  globalno zagrijavanje je činjenica,... najuočljivija baš u moru,... morske životinje koje se inače nalaze samo u toplim morima već sasvim dobro obitavaju u jadranu a zašto, eto jednog jednostavnog primjera.... dakle 70 i 80-tih voda mora u uvali gdje sam ... prikaži još! se kupala bila je max 22 i to u 8.mjesecu , a gledam danas , znači 7 mjesec koji je inače i bio hladniji,, prosjek 25 stupnjeva, dakle .... temp. je porasla za 4 stupnja i to stalna , ... zato svo to cvjetanje, meduze, ludi vatreni crvi koji su došli a nemaju prirodnog predatora, razmnožit će se i pojesti autohtone životinje........ i to je to....