Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politika i život

Vozila se u kombajnu, lovila ribu, no turneja naše predsjednice tek je počela

07.07.2015., Magic Mala - Uoci sastanka s celnicima Hrvatske poljoprivrredne komore, predsjednica RH Kolinda Grabar - Kitarovic sudjelovala je u zetvi na OPG-u Antuna Vrakica. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
19.07.2015.
u 19:19

Od barbike do kraljice trebalo joj je samo pet mjeseci, sukobe je zamijenila "road showom"

U kampanju je ušla kao barbika, sada je već kraljica Balkana. Bilo je slike, nije bilo tona. Sad ima i slike i tona i upada na prepad ministru Jakovini. Ima u svemu tome i duha, pa i vica. Priča o tome kako je zaskočila ministra poljoprivrede Jakovinu, a on pobjegao k premijeru u Vladu i ostavio je samu u ministarstvu vjerojatno je jedna od najzabavnijih priča mjeseca. Ako ne i cijele godine. Voljeli ili ne voljeli, cijenili ili ne cijenili, poštivali ili ne poštivali predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, ama baš nitko ne može joj prigovoriti da je – dosadna. Ona je, zapravo, sve samo ne fikus koji, eto, postoji na Pantovčaku.

Svjetla pozornice očito su nešto što predsjednici godi, a i nitko lud ne bi se upuštao u politiku ako ga ne vuče slatki zov utjecaja, moći, medija. No, i ona se sama trudi raditi predstave i spektakle, pa je proteklih dana imala pravi "road show" na kojem je pokazala sve svoje talente. Predsjednica je bez problema uskočila u kombajn za posjeta jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, zatim je uletjela ministru Jakovini u ured želeći čuti i drugu stranu priče o prosvjedu braće uzgajivača goveda ispred Ministarstva poljoprivrede, pa je u Kninu spremno lijepila pločice u novoj crkvi čija se gradnja upravo dovršava. Još se nisu pravo ni objavile te fotografije predsjednice-bauštelke, a već je mahala s koćarice na koju su ukrcala kako bi noć provela u lovu s ribarima. Iako se kaže da žena na brodu donosi nesreću, predsjednica očito ribarima nije "smetala" jer su se s pučine vratili s desetak tona ribe.

Kada je pak otišla u Srebrenicu odati počast žrtvama genocida, predsjednicu je Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge Majke Srebrenice, dočekala riječima: "Dobro došla, kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine". Ta je vijest zasjenila sve druge. Kolinda je tako postala i kraljica. Potvrdilo se da ona svojom pojavom, stilom, ali i toplinom i srdačnošću svojstvenima ženi plijeni pažnju i izaziva reakcije i tada kada ona sama svojim nastupom ne želi niti bi trebala zasjeniti događaja koji pohodi. Predsjednica sigurno nije osoba koja ne želi biti primijećena, ali i zapažena. Adut oku ugodne žene i sama potencira pa, pomalo neuobičajeno za političarku, koristi i umjetne trepavice, a uvijek je i besprijekorno našminkana. I to sigurno nije minus niti bi trebao biti faktor u ocjeni njezina rada, no za ukupnu sliku i taj je detalj bitan. Salvu kritika i podsmijeha, a ona se možda (samo možda) zafrkavala na svoj račun, izazvala je kada je na Pantovčaku instalirala svoju kartonsku figuru s izrezanim prostorom za lice kako bi se posjetitelji Pantovčaka mogli uslikati u figuri predsjednice. Kada smo na portalima pročitali vijest o kartonskoj Kolindi, tzv. kartolindi, većina nas nije bila sigurna je li to newsbar ili zbilja. Nekoliko je dana kartonska Kolinda zabavljala javnost i onda pala u zaborav. Nismo čak ni sigurni je li i dalje na Pantovčaku.

Druga faza rada

No predsjednica nije od početka svog ustoličenja na Pantovčaku njegovala toliko izražen šouprogramski stil. Iako je već u kampanji pokazala da su joj teren i odlazak među ljude najdraži oblik djelovanja.

Njen dolazak na poziciju predsjednice pratila je afera s preseljenjem predsjedničkog ureda u Visoku ulicu, što je sama obećavala u kampanji, a potom se predomislila svjesna da taj prostor, u sigurnosnom i svakom drugom smislu, nije prikladan za njenu funkciju. Danima su se mediji bavili tom, zapravo, prosječnom čovjeku potpuno nebitnom temom. Da, kad je bal, bude maskenbal, potrudio se i premijer Zoran Milanović koji je predsjednici odmah "ispunio želju" i donio odluku da se rezidencija u Visokoj dodjeljuje Uredu predsjednice. Bivši predsjednik Josipović "poštivao je odluku Vlade" pa je priopćio da preseljenje može početi i prije negoli je predsjednica stigla na Pantovčak. Cirkus je trajao danima, dok se strasti nisu smirile pa se osnovalo povjerenstvo koje bi trebalo razabrati koja je najpogodnija lokacija za Ured predsjednice. Sukobi na relaciji Pantovčak-Banski dvori sve su se više razbuktavali. Predsjednica je u jednom trenutku premijeru čak poručila neka podnese ostavku. A danas, valjda, nikome više nije jasno što je s njenom željom da sazove sjednicu Vlade. I to je bila trakavica koja je danima davila medijsku scenu.

Prijelomni trenutak dogodio se kada je Kolinda za posjeta Austriji pohvalila Milanovićevu vladu. Iako to nije bio izraz velike ljubavi i naglog otopljavanja odnosa jer, logično je, da u gostima ne pljuješ po svojoj zemlji, ipak je makar simbolično obilježio drugu fazu predsjednikovanja K. Grabar-Kitarović. Ljudi bliski predsjednici objašnjavaju da je ovo što viđamo posljednjih dana druga faza njena rada. Naime, dolaskom na Pantovčak, predsjednica se bavila slaganjem ekipe, raznih vijeća, povjerenstava, bila je usmjerena na kontakt s osnovnim političkim i društvenim čimbenicima, a sada je krenula u svojevrsno ostvarivanje svog programa. Budući da predsjednik/predsjednica po funkciji nema odveć velike ovlasti i da ne može donositi konkretne odluke izvan svojih osnovnih ovlasti, Kolinda će biti sve prisutnija na terenu. I to među ljudima o kojima je govorila u kampanji – ribari, ratari, mladi. Slušat će o njihovim problemima i artikulirati ih u javnom prostoru, nametati kao teme koje treba rješavati. Tako da njena turneja nikako ne prestaje. Tek je počela. Štoviše, doznajemo i jednu novost, čak i ekskluzivu. Predsjednica će, tako se barem planira, "seliti" svoj ured po svim dijelovima Hrvatske. Ideja je da se Kolinda u svakoj regiji zadrži nekoliko dana, da ondje nekoliko dana zaista i radi, pa čak i ima privremeni ured koji će joj osigurati lokalne vlasti. Tu će ideju prvo provesti u Splitu. Plan je da ondje bude od 5. do 13. kolovoza, a Dalmacija je prva odabrana jer su početkom kolovoza ondje najvažnija društvena događanja – Alka, proslava Oluje... Kako doznajemo, Kolindi će Splitsko-dalmatinska županija dodijeliti i službeni prostor u kojem će tih sedam dana održavati sastanke i sl. Nakon Dalmacije, takvu će formu "ureda za van" primijeniti i na području Istre i Primorsko-goranske županije. Ideja je da Kolinda radi s terena nekoliko puta godišnje.

– Koncept je da je predsjednica s ljudima, a i ona se sama tako najbolje osjeća – kažu nam njezini suradnici.

Da je predsjednica nakon faze poslagivanja svog ureda i političkih obračuna s Milanovićem, koji joj nije ni čestitao na izboru, sada u fazi bavljenja svojim programom i obećanjima, ima logike. No ima i logike da je predsjednica, uoči parlamentarnih izbora, malo i u kampanji za HDZ, stranku koja ju je i kandidirala za tu funkciju. Kada tako misli sociolog Slaven Letica, koji se javno deklarirao i napisao zašto će na predsjedničkim izborima glasati baš za nju, onda to ima i veću težinu nego kada dolazi od njenih kritičara. Letica kaže kako mu se čini da je predsjednica u diskretnoj kampanji za HDZ, ali to, kaže, s ljudske strane razumije i opravdava jer im tako – vraća dug.

Razlikuje se stilom

– Treba vidjeti što će predsjednica napraviti na vanjskopolitičkom planu, važni su državnički potezi. Malo me razočaralo kako je posložila svoje gospodarsko vijeće. To mi sliči na socijalistički savez, sve sami dekani fakulteta i slični, nema kreativne ekonomije. Uz današnje mogućnosti moderne tehnologije mogla je online vezom imati svjetske ekonomske kreativce u svom timu – smatra Letica.

A da se stil predsjednice Grabar-Kitarović bitno razlikuje od stila njenih prethodnika – Mesića i Josipovića – vidljivo je iz aviona. Oni sami nisu htjeli komentirati njezin način rada. Mesić nije rekao ni riječi, a Josipović je samo kratko poručio da je pitanje što je od svega parada, a što sadržaj te da će to, na kraju krajeva, procijeniti birači. Iako je i bivši predsjednik Stjepan Mesić bio čovjek od cirkusiranja i ležernog stila, opet nije poput Kolinde pecao ribu i vozio se u kombajnima. On je bio čovjek od viceva, ponekad i vrlo neugodnih, britka jezika, uvijek spreman baciti foru. Mesić je volio svakom loncu biti poklopac, na sve je imao komentar. Rado je i često vrijeđao svoje političke neistomišljenike i nikome nije ostajao dužan. Njegov najupečatljiviji potez bio je umirovljenje sedam generala koji su pismom upozorili na kriminalizaciju Domovinskog rata. Mesić je to protumačio kao pokušaj državnog udara.

Ivo Josipović, koji je na Pantovčaku opstao samo jedan mandat, bio je sušta suprotnost i Mesiću i Kolindi. Josipović je provodio politiku nezamjeranja, nastojao je sa svakim biti u dobro, plesao je kako je i kada trebalo. Ipak, kada mu je netko stao na žulj znao je biti vrlo gadan i neugodan, vrlo jezičav i spreman odgovoriti. Kao njegov najveći sukob pamti se onaj s Miloradom Pupovcem, vođom Srba u Hrvatskoj. Nakon što ga je list povezan s Pupovcem napao zbog afere s naplatom autorskih prava, Josipović ga je optužio za etnobiznis. Nakon samoživog Mesića Pantovčak se primirio s Josipovićem, a sad je opet u elementu s Kolindom...

Komentara 108

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
20:19 19.07.2015.

Slijedeće je dignut MIG-a.

Avatar damtiga
damtiga
20:20 19.07.2015.

Da nisam u Remetincu, ne bi ona meni sa stroja na stroj skakala.

ME
Meter
20:42 19.07.2015.

Još samo da uradi nešto ozbiljno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije