Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Volonterima na Mljetu zabranjeno hvatanje i kastracija slobodnoživućih mačaka

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema niti jednog skloništa, a na Mljetu bi mačke mogle postati veći problem od mungosa, kažu volonteri
25. listopada 2018. u 21:27 1 komentara 3378 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

U sklopu međunarodne suradnje udruga za zaštitu životinja volonteri zagrebačke udruge Castro nedavno su boravili na Mljetu, otoku na kojem je nekontrolirano razmnožavanje slobodnoživućih mačaka sve veći problem.

– S istim problemima susretali smo se i na nekim drugim otocima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj nema niti jednog skloništa. A i da ga ima, teško da bi se u njemu našlo mjesta za mačke. Ovaj projekt provodi se već nekoliko godina, hvatamo mačke koje žive na ulicama, kastriramo ih i vraćamo na isto mjesto. Da to ne radimo, tko zna koliko bi ih već bilo. No, prvi put doživjeli smo da nam je zabranjeno kastrirati slobodnoživuće mačke. Iako kastracije, naravno, ne provode volonteri već veterinari, u ovom slučaju iz Dubrovnika. Naravno, za ovaj projekt nismo nikoga tražili novac, sve sami pokrivamo – priča nam jedna od volonterki (podaci u redakciji). Dodaje kako je na poziv jedne otočanke došla i policija, a veterinarski inspektor Darko Rukavina nakon toga donio je rješenje kojim im je zabranio da mačke hvataju i vode na kastraciju.

uDRUGA DEVET ŽIVOTA POZIV ZA DONACIJE Udruga Devet života šalje hitan apel za pomoć životinjama

Po kojem propisu je inspektor zabranio kastraciju mačaka, koja se provodi uz evidenciju u veterinarskim ambulantama, upitali smo Ministarstvo poljoprivrede. Tražili smo i da nam odgovore na koji način bi se trebao riješiti problem prekobrojnosti mačaka, jer inspektor, kažu volonteri, nije ponudio rješenje. Mljet, kao i cijela županija, nema skloništa, ali ni ugovor s bilo kojim skloništem?

– Veterinarska inspekcija izašla je na teren na temelju prijave. Prema navodima prijaviteljice, bez njezina znanja kastrirana je njezina mačka u prostoru Mjesnog odbora Sobra. Veterinarska inspekcija obavijestila je policiju koja je 11. listopada pronašla i evidentirala osobe koje su bez znanja vlasnika hvatali mačke i odvodili ih na kastraciju. Utvrđeno je da se radi o volonterima iz Udruge Castro. Nakon saznanja da volonteri navedene udruge i dalje hvataju mačke po Mljetu, naređeno je da se hvatanje obustavi s obzirom da udruga nema odobrenje za sakupljanje i hvatanje životinja. Rješenje kojim se zabranjuje hvatanje mačaka inspektor je izdao temeljem Zakona o općem upravnom postupku – stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede. Dodaju i da sukladno Zakonu o zaštiti životinja poslove sakupljanja napuštenih životinja može obavljati registrirano sklonište, odobreno prema tom istom Zakonu. A u nadzoru je, ističu, utvrđeno kako se radi o kršenju Zakona o zaštiti životinja i Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti.

Zaštita životinja U Dubrovačko-neretvanskoj županiji svi ugovori o zbrinjavanju životinja sklopljeni su sa skloništima iz drugih županija

– Mačke koje smo kastrirali bile su na ulici. Ne znam kako će se sada riješiti problem njihova razmnožavanja, jer to nitko ne kontrolira. A izgleda da nikoga nije ni briga što će mačke na Mljetu još malo biti veći problem od mungosa – napominje volonterka. Ističe kako su sve što rade definirali i Statutom udruge koja je uredno registrirana. Stoga ne vide o kakvoj je neregistriranoj djelatnosti riječ.

Koga briga za životinje, a koga za papire?

Zakon za zaštitu životinja propisuje da Sklonište za životinje mora kastrirati pronađene mačke (čl. 64). I dok za napuštene pse postoji i program kontrole njihove populacije (čl. 71), za mačke takvog programa nema. Kako u županiji nema ni skloništa, mačke nema tko ni kastrirati. Dobro to znaju svi volonteri koji ovdje žive. Da nema njih, mačke bi već bilo teško i pobrojati. I upravo oni provode Zakon o zaštiti životinja, jer on propisuje da se pronađene mačke moraju kastrirati. Propisuje i da lokalne zajednice moraju imati skloništa, ali u Dubrovačko-neretvanskoj županiji još ga nemaju. No, to veterinarskog inspektora ne brine. Ali se zato poziva na upravni postupak, Zakon o zaštiti životinja, sprječavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti, i uz sve to kao rješenje nudi – sklonište kojeg nema.

Za to vrijeme, iz Odjela za komunalne djelatnosti grada Dubrovnika, koje je prema Zakonu dužno pobrinuti se za napuštene i ozlijeđenje životinje, upućuju svoje sugrađane upravo na Društvo za zaštitu životinja i volontere. Neka oni riješe problem ozlijeđenog mačića. A kad ga riješe, možda umjesto kazne komunalnom redaru, koji nije obavio svoj posao, od veterinarskog inspektora upravo oni dobiju kaznu što su pomogli životinji. Nisu smjeli, jer u Zakonu lijepo piše da to smije samo registrirano sklonište. No, možda da ponovimo - u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema niti jednog skloništa.

 | Autor : Privatni album/MailOnline Foto: Privatni album/MailOnline

Sve je spremna za polaganje državne mature u Ekonomskoj i upravnoj školi Split
'Hodnici su uski, a razredi natrpani'
U splitskoj školi shrvani zbog preminule učenice: 'Upozoravali smo na ovo!'
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji