Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
briga za životinje

Volonteri poručuju: još jednu zimu na Žarkovici ne možemo preživjeti

Foto: Lukša Fabijan
1/5
17.07.2017.
u 20:41

Iz Grada Dubrovnika i dalje stižu obećanja, a u isto vrijeme štede i na hrani za pse. Zbog uštede od 60.000 kuna godišnje psi imaju velike probleme

Zidovi i ograde se ruše, kućice se raspadaju, slika je to utočišta za pse na Žarkovici koje gradske vlasti zaobilaze već godinama. A i kad otvore gradsku blagajnu, trude se da iznos koji daju za pse bude što manji.

Tako je i posljednjom odlukom o odabiru ponuđača za nabavu hrane za kućne ljubimce, i to isključivo za odrasle pse donesenom u travnju, Grad uštedio 60.000 kuna. Toliko je, naime, skuplja ponuda sljedećeg ponuđača, a jedini kriterij za odabir bila je cijena. Naručena hrana, riječ je o 75.000 kg za godinu dana, Grad će tako koštati 352.500 kuna (bez PDV-a). Jeftinije je to čak i od procijenjene vrijednosti ove javne nabave.

Je li ušteda u gradskoj blagajni, iz koje se za brigu o životinjama godišnje izdvajaju tek mrvice u odnosu na proračun Grada, vrijedna svih problema koji posljednjih dana muče pse u utočištu?

– Psi se stalno češu, imaju probleme sa stolicom i analnim žlijezdama, odlasci veterinaru gotovo su svakodnevna pojava. Tražili smo da nam vrate staru hranu, ali nitko nas ne sluša – kaže Sandra Sambrailo, voditeljica utočišta. Dodaje kako neki psi novu hranu ne žele ni jesti, a kad su gladni onda su i nemirni. Kaže, veterinari će pripremiti medicinsku dokumentaciju kako bi Gradu pokazali što je istina.

Pozitivno mišljenje

I dok u Dubrovniku traje još jedna akcija pomoći psima, u kojoj se prikuplja hrana, iz Grada na naš upit hoće li promijeniti hranu odgovaraju kako ova koju su kupili ima pozitivno mišljenje Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba.

– Teško je stoga za vjerovati da se psi razbolijevaju od hrane koju tvrtka Sanitat nabavlja. Ukoliko se utvrdi da hrana uzrokuje bilo kakve probleme psima, spremni smo raskinuti ugovor i započeti s novim procesom javne nabave. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi Prehrambeno-biotehnološki fakultet izdao pozitivno mišljenje na navedenu hranu – kaže Petar Ipšić, stručni suradnik za informiranje Grada.

No, nije hrana jedini problem volontera koji već 15 godina umjesto gradskih službi zbrinjavaju napuštene kućne ljubimce. Pa iako su ponovno dobili obećanja o gradnji novog skloništa, ovaj put obećao im je novi gradonačelnik, imaju sve manje vjere u to. Nitko ne pita kako je u utočištu, nitko ne dolazi da vidi treba li im što. A Sandra Sambrailo i dalje se sama brine o 300-tinjak pasa.

Kada će početi gradnja skloništa i kada će biti gotovo, što do tada Grad misli poduzeti da Žarkovica bude makar malo sigurnija i ima li u planu zaposliti ljude koji bi se brinuli o psima na Žarkovici, neka su od pitanja na koja smo tražili odgovore.

- Grad Dubrovnik je u fazi pronalaska adekvatne lokacije na kojoj bi se trebao izgraditi azil za životinje. Lokacija treba biti prihvatljiva za smještaj životinja, ali i ne smije ugrožavati kvalitetu života stanovništva koje živi u blizini budućeg azila. Nakon definiranja lokacije, izrade projekta, dobivanja potvrde na glavni projekt, odabira izvođača putem javne nabave, realan rok za izgradnju skloništa je godinu dana. Grad Dubrovnik će putem tvrtke u svom vlasništvu "Sanitat“ upravljati budućim azilom te će navedeni azil imati trajno zaposlene osobe kako bi uredno mogli skrbiti o životinjama. Financijskom donacijom Grad može poboljšati uvjete života na prostoru Žarkovice. Međutim, treba biti svjestan kako navedeni prostor nije adekvatan i do gradnje novog azila za životinje može se samo takozvanim vatrogasnim mjerama poboljšati sadašnje stanje – odgovara Petar Ipšić.

Suradnja volontera

Što će to Grad poduzeti i kada ne navodi, a Žarkovicu nakon vrućeg ljeta ponovno čekaju kiše, bura i zima. Volonteri upozoravaju, na brdu iznad Dubrovnika ne mogu preživjeti još godinu dana. Što ako nakon novih obećanja odustanu od brige za napuštene životinje? Ima li Grad rješenje i za to?

– Grad Dubrovnik iznimno cijeni sve ono što su volonteri radili i još uvijek rade na području Žarkovice. Zbog toga je Gradsko vijeće prošle godine i odalo priznanje gospođi Sandri Sambrailo uručivši joj nagradu za volontera godine. Vjerujemo kako će volonteri surađivati s Gradom Dubrovnikom do gradnje azila za životinje – stoji u odgovoru Grada.

A što kad azil bude izgrađen, znači li to da Grad volontere tada više neće trebati?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije