Naslovnica Vijesti Svijet

Volio Reagana, ne i Trumpa, ali je gradio mostove u politici

Odlučan političar, ratni junak i čovjek bez dlake na jeziku odmah se svidio tadašnjem predsjedniku Ronaldu Reaganu koji ga je 'uzeo pod svoje'
28. kolovoza 2018. u 22:12 7 komentara 350 prikaza
Foto: AARON BERNSTEIN/REUTERS/PIXSELL

Ne stišavaju se poruke o značaju američkog senatora Johna McCaina, koji je preminuo u subotu, i koji je ostavio dubok trag na tamošnjoj političkoj sceni. Bio je posljednji iz garde republikanskih političara koja je stasala u vrijeme Ronalda Reagana.

Pucnjava u Jacksonvilleu 11 OZLIJEĐENIH Pucnjava u Jacksonvilleu: Identificiran napadač koji je ubio troje ljudi

Iako je u Senatu zastupao ne tako utjecajnu Arizonu, McCain je bio utjelovljenje “jakog čovjeka” koji nije povlađivao nijednom predsjedniku. A to se pogotovo odnosilo na Donalda Trumpa kojega posebno nije volio.

Odbio zamjenu

Vojnička disciplina, stega i hrabrost doslovno su mu bili u genima. Otac i djed bili su admirali s četiri zvjezdice američke ratne mornarice, a sam John Mc Cain diplomirao je 1958. na Američkoj mornaričkoj akademiji postavši pilot lovca bombardera.

Donald Trump Ovo nije 1974. Trumpovi problemi nisu novi Watergate

Raspoređen je na dužnost na nosačima zrakoplova s kojih je tijekom Vijetnamskog rata polijetao na misije protiv Vietkonga. U listopadu 1967. njegov je zrakoplov srušen tijekom bombardiranja Hanoija, glavnog grada tadašnjeg Sjevernog Vijetnama, a McCain je pao u ruke vietkongovaca. Pri doskoku je slomio obje ruke i nogu, a kako je pao u močvaru, gotovo se utopio. Na suho su ga izvukli sjevernovijetnamski vojnici koji su ga pretukli i nekoliko puta proboli bajonetom prije nego što je otpremljen u zatvor gdje su mu “pokrpane rane”.

Zapovjedništvo Sjevernog Vijetnama doznalo je da u rukama imaju sina i unuka američkih mornaričkih admirala, no sam McCain odbio je prijedlog da ga razmijene za zarobljenike koji su bili u američkim i južnovijetnamskim zatvorima. Nakon toga McCain je prebačen u zloglasni Hanoi Hilton, zatvor za američke zarobljenike gdje je ostao punih pet godina pri čemu je strahovito mučen, od posljedica torture nikada više nije mogao podići ruke iznad glave.

john mccain PREDSJEDNIČKI KANDIDAT Umro John McCain, bivši ratni zarobljenik i politički nekonformist

Pušten je na slobodu 1973., nakon pet i pol godina uzništva. Nakon rehabilitacije vratio se u aktivnu službu, no u mornarici ostaje do 1981., nakon što je shvatio da nikada neće doći do čina generala ili admirala.

Svoj ratni put odlučio je kapitalizirati na sasvim novom polju – u politici. Postavio si je za cilj ulazak u Kongres, a potom i u Senat.
Američka javnost percipirala ga je kao heroja, što je, u vojnom smislu, nesumnjivo bio i računao je na to kao na svoju prednost.

Preselio se u Phoenix u Arizoni i započeo kampanju za Kongres. Konkurentski političari proglasili su ga došljakom, no na to je McCain imao spreman odgovor. Kao vojni pilot nikada nije dulje živio na jednom mjestu, već je branio SAD diljem cijelog svijeta.

Donald Trump Glasovanje koje je najavio Orwell Samo američki 'jadnici' stoje između pobjede i poraza, reda i kaosa

– Kada malo bolje promislim, najdulje sam na jednom mjestu boravio u Hanoiju, u zarobljeništvu – govorio je tada McCain. I ova je retorika upalila. Konzervativna Arizona zdušno je glasala za ratnog heroja koji je postao jedan od njihovih predstavnika u Kongresu.

Odlučan političar, ratni junak i čovjek bez dlake na jeziku odmah se svidio tadašnjem predsjedniku Ronaldu Reaganu koji ga je “uzeo pod svoje”, postavši njegov neformalni mentor. Iako je McCain kritizirao i neke Reaganove poteze poput slanja američkih marinaca u Bejrut, McCain ulazi u Senat 1987. godine i tamo je ostao više od trideset godina.

Donald Trump Najteži Trumpov dan ‘Znao sam za isplate, nisu išle iz kampanje’

Zagovornik rata

U tih šest mandata u američkom senatu McCain je potvrdio da se ne povija pred ni jednim predsjednikom, bio on demokrat ili “njegov” republikanac. Podjednako je kritizirao sve, no posebno nije volio aktualnog predsjednika Trumpa kojeg je ismijavao jer je izbjegao vojnu obavezu.

Senator McCain i sam se htio okušati na predsjedničkim izborima. Prvo je pokušao izboriti republikansku nominaciju na izborima 2000., no tada ga je pobijedio George Bush. Dvanaest godina kasnije dobio je nominaciju, no na izborima ga je pobijedio Obama.

Iako slovi za omiljenog političara u američkoj javnosti, njegovi kritičari smatraju da bi ionako krvava američka politika, s McCainom u Bijeloj kući, bila još krvavija. Naime, McCain je bio jedan od najvećih jastreba američke političke scene i zagovarao je aktivno sudjelovanje u sukobima.

Mike Pompeo 'pogrešna odluka' Američki izaslanik kritizirao EU-ovu pomoć Iranu

U Siriji je među prvima pronašao veze s “opozicijom”, u Libiji je prvi pozivao na vojnu intervenciju. Zagovarao je vojne udare na Iran, a Trumpa pozvao da izvrši nuklearni udar na Sjevernu Koreju. McCainovom smrću SAD gubi jednog heroja, no nema sumnje da će pozivi na vojne sukobe sada biti rjeđi.

>> Pogledajte video - Ovo je skandal na razini afere Watergate

[video: 26387 / ]
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar kokodrilo
  kokodrilo:

  Americki uhljeb u pravom smislu te rijeci. Podsjeca me na Freda koji isto nije omirisao rat vec je cijeli proveo kao zarobljenik, i dakako naplatio to ministarskom foteljom i privilegijama o kojima istinski Hrvatski borci i heroji mogu samo sanjati.

 • tamo.netko:

  Obican kriminalac u odjelu...

 • Avatar Foton
  Foton:

  Interesantno, Vietnamci,i Amerikanci vec davno zakopali tatnu sijekiru. Vietnam pun americkih turista i businessmana, koji su dragi gost. Nesto na sto bi se balkanska plemena trebala ugledati, a ne gajiti mrznju u deveto koljeno. Svi su u Europi medjusobno ratovali ... prikaži još! i to zaboravili, osim Srba i Hrvata gdje mrznja dovijeka zivi. Blago nama, to ce nas daleko dovesti