Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovo nije 1974.

Trumpovi problemi nisu novi Watergate

Donald Trump
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
27.08.2018.
u 00:08

Očekivane zarade kompanija i kamatne stope danas pokreću cijene dionice i ništa više, tvrdi Nick Colas iz Data Trek Researcha

Pravosudni problemi američkog predsjednika Donalda Trumpa koje su neki promatrači već nazvali “aferom Watergate naših dana” za američku burzu ne predstavlja nikakav razlog za brigu. Nakon blagog slabljenja američkih burzovnih indeksa u srijedu i četvrtak, otvaranje trgovanja u petak donijelo je izraženiji rast od približno 0,3 posto, koliko su ojačali Dow Jones i S&P 500.

Špekulacije o Trumpovu opozivu pojavile su se sredinom prošlog tjedna nakon izricanja presude bivšem šefu njegovog izbornog tima Paulu Manafortu za financijske malverzacije, kao i priznanja bivšeg Trumpovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena da je u posljednjim danima predizborne kampanje za izbore 2016. platio dvjema ženama da ne govore o navodnoj seksualnoj aferi s Trumpom.

– Reći ću vam nešto, ako ikada budem smijenjen, mislim da će tržišta propasti, mislim da će svi biti vrlo siromašni – rekao je Trump u intervjuu u emisiji Fox and Friends.

Mogućnost opoziva predsjednika potaknula je analize što bi se u tom slučaju dogodilo s burzom. No, paralele sa situacijom iz 1974. kada je predsjednik Richard Nixon odstupio zbog afere Watergate danas “ne drže vodu”, procjenjuju analitičari za CNBC.

Kada je Kongres raspravljao o opozivu Nixona, gospodarska i burzovna situacija bila je dijametralno suprotna današnjoj. Gospodarstvo se hrvalo s recesijom započetom 1973., cijene nafte skočile su u nebo izazvavši naftni šok, pa su dionice zagazile duboko u “medvjeđe tržište”. Nakon što je 1973. indeks S&P 500 izgubio 14% vrijednosti, godinu kasnije potonuo je dodatnih 26%.

– U kratkom roku tržišta će vjerojatno ignorirati političke naslove na način kao posljednjih dana. Ovo nije 1974.. Postoji mnoštvo pozitivnih ekonomskih i korporativnih vijesti koje čuvaju cijene dionica od malih šokova. Očekivane zarade kompanija i kamatne stope pokreću cijene dionice i ništa više – naveo je u bilješci klijentima Nick Colas, suosnivač Data Trek Researcha.

Donald Trump na NATO summitu

Donald Trump
1/16
Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
09:02 27.08.2018.

Jesenti milu bigulicu, kako sad to?! Pa prije tri dana Večernji list već je smjestio toga mrskog Trump Donaldina u povijesnu ropotarnicu kao neopopravljiva smutljivca koji radi spačku za spačkom, a sad liže ono što je po*enjao. Razočaran sam do dna duše.

LU
Lujo123
13:52 27.08.2018.

soroševci lajete na mjesec! Hajd patite - ljepo je slušati vaše kmečanje!

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
08:54 27.08.2018.

kao da to nismo već znali..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije