Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Vlasnik Pokupskog Cerje pristao na uvjet Grada Karlovca da u roku tri mjeseca izgradi sklonište, a ono će biti u Vukmaničkom Cerovcu

U javnom natječaju stoji da se psi moraju zbrinjavati na području grada, ali najpovoljnija ponuda ne može se odbiti pa je Grad pronašao 'kompromis'
16. rujna 2016. u 21:18 0 komentara 1199 prikaza
Utinja
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/3

Mogućnost da napušteni psi iz Karlovca idu u sklonište Pokupsko Cerje već danima tema je razgovora među aktivistima za prava životinja, ali i među članovima gradske vlasti.

– Ne možemo dopustiti da Veterinarska stanica Pokupsko Cerje d.o.o., koja je izgubila koncesiju za sklonište u svojoj Velikoj Gorici, dobije koncesiju na dvije godine za vođenje skloništa za pse u Karlovcu. Riječ je o stanici koja ima, sudeći po brojnim novinskim napisima, brojne kaznene prijave za nebrigu i zlostavljanje pasa. Brojni zaštitari životinja rekli su mi da s vlasnikom te stanice nema razgovora oko udomljavanja, on ne dozvoljava da se psi uopće pogledaju. Dakle, odluka o davanju nove koncesije za sklonište za pse u Karlovcu ne smije doći na dnevni red Gradskog vijeća i to tražimo od Damira Mandića, predsjednika Vijeća – kazala je Marina Novaković Matanić, zamjenica predsjednika Gradskog vijeća iz SDP-a.

Damir Mandić, kaže, obećao je kako će iz gradskog odjela zaduženog za tu problematiku prikupiti sve podatke o natječaju te da će konačnu odluku o dnevnom redu donijeti zajedno na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak.

– Vjerujem da će biti razumijevanja i da ćemo na Predsjedništvu dogovoriti da ta odluka ne ide na dnevni red Vijeća, da se poništi natječaj i da se provede javna rasprava u kojoj će zaštitari životinja i Grad jasno reći što želimo sa skloništem, gdje će ono ubuduće biti, kako će raditi – dodala je M. Novaković Matanić.

Nepojmljivo je i zaštitarima životinja da netko s kaznenom prijavom uopće daje ponude, no po uvjetima natječaja to nije zabranjeno. Ipak, u njemu je traženo da mjesto izvršenja bude administrativno područje grada Karlovca, što znači da bi psi morali biti u skloništu na karlovačkom području. Po tome Pokupsko Cerje ne bi dobilo posao, već karlovačka tvrtka CRPK koja je napravila sklonište za pse u Utinji, a sada se brine o napuštenim psima za što Grad plaća 650.000 kuna godišnje.

– Tu je pronađen kompromis. S obzirom na to da je stanica iz Pokupskog Cerja, u odnosu na još dva ponuđača, imali najjeftiniju ponudu koju Grad po zakonu o javnoj nabavi mora prihvatiti, Grad im je uvjetovao da u tri mjeseca napravi svoje sklonište. Na to je vlasnik Pokupskog Cerja pristao i ponudio ga napraviti u Vukmaničkom Cerovcu. Do tada bi pse vozio u Pokupsko Cerje. To moramo spriječiti – dodala je Marina Novaković Matanić.

<<na-natjecaj-za-brigu-o-napustenim-psima-javila-se-i-ambulanta-prijavljivana-zbog-zlostavljanja

Nema kompromisa za pse

U ponuđenom kompromisu Grada, na koji je vlasnik skloništa Pokupsko Cerje pristao, ne spominje se kompromis za pse. Iako je za gradnju skloništa dobio tri mjeseca, teško je vjerovati da to neće trajati dulje. A za to vrijeme, karlovački psi odvozit će se u Pokupsko Cerje u kojem život traje 60 dana. Kako će ih volonteri spašavati, kako će doći do njih? To gradske oce, izgleda, ne zanima. Iako je riječ o zaštiti životinja, sve se ipak vrti oko novca. No, zaboravljaju da je to novac Karlovčana, poreznih obveznika. Koji su rekli svoje – ne žele da njihovi psi idu u sklonište u kojem je kompromis ponuđen samo za zaradu. Pokrenuli su i peticiju. Hoće li ih gradski oci poslušati? (sč)

http://www.peticija24.com/sprijeimo_dodjelu_koncesije_sklonitu_pokupsko_cerje

Maja Šuput
novo dostignuće
Maja Šuput podijelila novosti s pratiteljima: 'Povijesni trenutak za našu malu obitelj'
Astellas d.o.o.
BUDITE ODGOVORNI
Ovo je pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti, radi se o tihoj bolesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.