Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova optužnica

Vlasnik agencije koji je djeci "ukrao" maturalce optužen da je prevario i državu

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/5
19.06.2019.
u 15:05

Kad je pritvoren zbog prijevare roditelja, njegove poslovne knjige selile su se iz agencije, a kad je pušten na slobodu, uočio je, kako se branio, da dio poslovnih knjiga i dokumentacije nedostaje

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu podiglo je još jednu optužnicu protiv Tihomira Kokoleka (52), bivšeg vlasnika turističke agencije koji je "ukrao" maturalce učenicima osnovnih škola u Međimurju, Istri, Zagorju... U ožujku 2016. optužen je da je od roditelja pokupio 335.000 kuna, a da maturalna putovanja nije organizirao.

Ovaj put ga se tereti da je od 1. siječnja 2014. do 30. travnja 2015. kao vlasnik putničke agencije Express - tours u Čakovcu s namjerom da ošteti državni proračun s poslovnih računa obrta podigao 463.646 kuna koje je evidentirao kao rashode poslovanja na ime dnevnica i putnih troškova za službeno putovanje, no bez vjerodostojne dokumentacije. Ne plativši porez na dobit i na dohodak od kapitala, oštetio je, kako se navodi u optužnici, državni proračun za 445.361 kunu.

Usto, od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi. ODO traži deset mjeseci uvjetne kazne zatvora, s time da u tri godine ne smije počiniti novo kazneno djelo, a u roku od 10 mjeseci u državni proračun mora uplatiti 445.361 kunu. U optužnici se navodi da Kokolek ima prebivalište u Ludbregu, a boravište u Slovačkoj, gdje radi za plaću od 400 eura. Na prvom ispitivanju porekao je počinjenje kaznenih djela za koja se tereti i rekao da se ne smatra krivim.

Kad je pritvoren zbog prijevare roditelja, njegove poslovne knjige selile su se iz agencije, a kad je pušten na slobodu, uočio je, kako se branio, da dio poslovnih knjiga i dokumentacije nedostaje. No, u računovodstvenom servisu rekli su da je aljkavo vodio poslovanje i da se dosta plaćanja obavljalo gotovinski bez dokumentacije. Kad bi podizao gotovinu s bankomata, to bi pravdao plaćanjem raznih troškova za koje mu je trebala gotovina, poput najma brodice.

Nakon što su ga škole 2015. prijavile za prijevaru, pobjegao je u inozemstvo, a za njim je bila raspisana i tjeralica. "Ne bježim i prihvaćam sve prijetnje. Blokada nas je onemogućila u daljnjem poslovanju, a svim će roditeljima novac biti vraćen", poručio je i objasnio da se sklonio zbog prijetnji roditelja. Uhićen je na graničnom prijelazu nakon četiri i pol mjeseci bijega. U sklopu stečajnog postupka na dražbi je 2017. završila Kokolekova imovina, uključujući i krevet koji se nudio za 98 kuna, tepih za 67, luster za 24... 

Ključne riječi

Komentara 1

DO
dopizdilomi
17:52 19.06.2019.

Aaaaaaa to sigurno ima veze s ovom akcijom porezne uprave.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije