Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlasnica pilane u Glini: Nudimo plaće od 5.500 do 7.500 kuna, ali nemamo koga zaposliti

U pilani trenutno zapošljavaju 15 ljudi
13. siječnja 2021. u 23:35 65 komentara 15678 prikaza
Foto: HRT

Kako pomoći poduzetnicima te kako sačuvati radna mjesta na potresom pogođenom području, pitanja su o kojima se rapravljalo u večerašnjoj emisiji Otvoreno. Gosti su bili Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Marica Šantek, vlasnica pilane u Glini, Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

Akcija '5 do 12', ugostitelji Kvarnera i Istre zatvorili objekte na jedan sat Marin Medak: 'Ugostiteljima prijeti katastrofa, mogli su nam barem otvoriti objekte s terasama i hranom za van'

Marica Šantek je rekla kako njena kuća nije za stanovanje. Dobila je žutu naljepnicu u Glini, ali srećom, kako kaže, sredili su si stan u pilani u kojoj zapošljavaju 15 ljudi.

- Unatoč solidnim plaćama nemamo koga zaposliti, kazala je Šantek i dodala kako su to plaće od 5.500 do 7.500 kuna.

Naglasila kako većina njihove proizvodnje ide u izvoz te je naglasila kako su počeli raditi od ponedjeljka zato što im je 50 posto radnika ostalo bez „krova nad glavom” te su im pokušali pomoći da svi imaju kućice i kontejnere.

Ministar Aladrović je u emisiji rekao da je veliko pitanje kako će ovaj segment utjecati na migracije i na radnu snagu.

- Ono na što se moramo orijentirati u obnovi su lokalni resursi. Ovo područje koje je pogođeno potresom je izrazito bogato drvnom masom i zato je drvna industrija u ovom području veoma jaka, rekao je ministar.

POLICIJA ISTRAŽUJE Širi se snimka o mogućem kriminalu na Banovini: Ljudima bez doma prodavali donirane kućice?

Aladrović se osvrnuo i na nezaposleni dio radno sposobnih ljudi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Smatra da ih se mora angažirati u ekonomiji, u poduzećima i tvrtkama koje djeluju na tom području.

- Jedan dio možemo angažirati kao pomoć jedinicama lokalne samouprave u javnim radovima kako bi oni sudjelovali u dodatnoj izgradnji i pomoći pri izgradnji infrastrukture na tim područjima. Dakle, nisu javni radovi namijenjeni iz konteksta New Deala, kako je to bilo u Americi da budu sam pokretač, ali da budu jedna od ekonomskih mjera kako bi zaposlili one teško zapošljive i dugotrajno nezaposlene, a kako bi oni gradili i reaktivirali taj prostor taj prostor koji je oštećen. To definitivno da, rekao je i dodao kako je o tome razgovarano s lokalnim čelnicima, a oni su iskazali potrebu za tim.

- Rezultati moraju biti ispred cijele priče. Djela moraju biti ispred cijele priče pa se tako gradi jedno povjerenje, tako se gradi sve. Nažalost, mi 30 godina sanjamo bolju Hrvatsku. Mi 30 godina sanjamo transparentnu Hrvatsku. Mi 30 godina sanjamo poštenu Hrvatsku. 30 godina sanjamo Hrvatsku koja će postati Švicarska i nikako da se to dogodi. Na koncu konca, UGP je nastao kao takav glas poduzetnika kojima je dosadilo stajati sa strane, gledati da se stvari događaju. A da se nas poduzetnike praktički ništa ne pita, rekao je Hrvoje Bujas.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • MKinkognito60:

    Gospođa Marica Šantek je bila vrlo pristojna kad je govorila o manjku radnika, nitko se nije pitao kolko je nezaposlenih na socijalnoj pomoći i zašto se ne zaposle. Problem je navika nekih ljudi u stilu zašto bih ja radio za ... prikaži još! takvu plaću kad mogu raznim smicalica skoro toliko dobiti a ne raditi. Sad poslije potesa ti isti su dobili pomoć rođaka u ljudskoj snazi koji se hrane na društvenoj prehrani i "RADE" na pogođenom području ili pokušavaju "RADITI" pa veliki broj siromašnih ne žele od svojih kuća na topli organizirani boravak jer se boje onih koji bi "RADILI". A ti koji tako "RADE" neće nikada raditi u pilani, a možda bi bilo dobro provjeriri što to neki od volontera rade kad nisu na dodjeli obroka.

  • cleanmaster:

    neka zaposli šprajca i ekipu iz v.l. iz jutarnjeg i njihovu rodbinu ...

  • vedran.topic.3:

    Gdje je uprava Hrvatkih Šuma? Gdje su uprave svih državnih institucija? Sve je centralizirano i velike plaće su u centru. Djedovinu sijeku i prodaju, a kada to naprave, što onda. Da se samo vidi koliki dio slavonske Spačve su posjekli! ... prikaži još! Uz auto cestu su ostavili, a unutar su sve posjekli. Prave struju od drvene mase i kao to je ekološki. Ne može naprijed dok su uprave firmi tamo negdje u centru, a u zabačenim krajevima radna snaga za manje novce.