Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada uvodi malu maturu: 'Upisi u srednju postali su farsa zbog poplave odlikaša'

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć.
21. rujna 2020. u 21:17 41 komentara 7045 prikaza
Radovan Fuchs
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja kreću s najvećim projektom nakon uvođenja državne mature. Uvodi se takozvana "mala matura", odnosno nacionalni ispiti na kraju osmog razreda. Tako će, od iduće godine, uz ocjene iz osnovne, za upis u željenu srednju školu, vrlo važni biti i rezultati postignuti na maloj maturi, piše HRT.

- Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Argumenti: Učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja

Poplava odlikaša u osnovnoj školi, zbog uspjeha pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja - sve su to argumenti da se provjerom nacionalnim ispitima utvrdi stvarno znanje naših osnovnoškolaca.

Radovan Fuchs Nekretnine, umjetnine... Fuchs ispunio imovinsku karticu: Prijavio i dvije lovačke puške

- Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovo ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za veću ocjenu. Ako ne ostvare tu višu ocjenu onda su pritisci još i jači, kaže Anita Poslon, prof. hrvatskog jezika, OŠ Granešina, Zagreb.

Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama.

- S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravdaju ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole, kaže Anita Lasić, prof. engleskog jezika, OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora.

To će se, kažu u Nacionalnom centru, uskoro promijeniti.

VIDEO: Prvi intervju Radovana Fuchsa za Večernji TV nakon što je preuzeo funkciju ministra obrazovanja

- Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

- Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti, kaže ministar Fuchs.

Ravnatelji: Upisi su se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu

- Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost, rekla je Katavić.

Računalo Novi način učenja 5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

Nacionalne ispite, popularno rečeno malu maturu, priželjkuju i mnogi ravnatelji srednjih škola. Kažu, upisi su nam se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu.

- Ne bih se složio s pristalicama da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga, Zagreb.

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite

Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć. A ovogodišnje ispitivanje maturanata koje je proveo Nacionalni centar, pokazalo je da 90 posto njih sugerira i želi da se tijekom obrazovanja češće provode ispiti koji bi im dali uvid u njihovo stvarno znanje.

bolnica, soba
Stigao odgovor bolnice
Šokirana obitelj iz Mraclina: Nakon što smo pokopali majku, nazvali su nas iz bolnice da dođemo po tijelo
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
 • bambi:

  Krivice ima i među roditeljima a i profesori idu linijom manjeg otpora a sustav se radi takvim. Nekada su u selu štovali doktora svećenika i učitelja. Nije ni škola bila obavezna. Danas sve nešto naopako. Učitelje mnogi ne cijene, čim ... prikaži još! daju više zadaće odmah roditelji organiziraju smjenu profesora i tako se vrtimo u krug, umjesto da roditelj oduzme vlastitoj razmaženoj djeci mobitel racunalo igre i tv...i natjera svoje djete da radi zadaću i čita knjige oni rađe udaraju po školi da se smanje zadaće. GLUPO! I što sad? Sada će glupi roditelji svojoj ljenoj i glupoj djeci plaćati pripreme za malu maturu kao i za veliku:) samo time će dobiti nezadovoljne pojedince koji neće biti sami sposobni rijesiti ozbiljne životne zadatke samo zato jer nisu bili u stanju rjesiti zadacu kada je trebalo sjest i zagrijati stolac.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Kad sam išao u osmoljetku od 31 pohađača u mom razredu-7 odlikaša. . Kod djece mi : 22 / 12. A danas...katastrofa...

 • Avatar Mican999
  Mican999:

  Napokon je netko shvatio problem. Područne škole šalju djecu u srednje škole sa 5.0 ocjenama jer se u malim zajednicama svi poznaju "pa da se ne zamerim" daju petice. Medvjeđa usluga. Klinci dođu u srednju i onda tropa. Ja sam ... prikaži još! to osjetio na vlastitoj koži tj. na koži moje djece. Jedva su se upisali u srednju školu sa 4,0-4,5 ocjenama, ali odličnim znanjem, da bi na kraju godine bili odlični učenici na razini generacije, a lokalni 5.0 odlikaši išli na popravne ili bili osrednji učenici. Da ne pričam o tome koliko sam živaca izgubio čekajući upise.