Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanovićeva Vlada povisila minimalnu plaću na 3.120 kuna

Iz proračunske zalihe Vlada je za podmirenje troškova zbrinjavanja migranata odobrila ukupno 7,4 milijuna kuna
30. prosinca 2015. u 10:19 82 komentara 7875 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Vlada je donijela uredbu o visini minimalne plaće po kojoj će ona za 2016. godinu iznositi 3.120 kuna bruto, što je uvećanje za 90,45 kuna u odnosu na ovu godinu. Povećanjem minimalne plaće za gotovo tri posto povećava se i njen udio u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do rujna ove godine, na 38,8 posto.

Prilikom utvrđivanja prijedloga visine minimalne plaće za 2016. uvažavala se činjenica da je u posljednja dva kvartala ove godine došlo do oporavka gospodarskih trendova, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Dodao je da je Vlada prilikom utvrđivanja novog iznosa 'minimalca' provela savjetovanje sa socijalnim partnerima, ali suglasje nije postignuto. "Minimalna plaća posebno je važna s aspekta zaštite radnika od siromaštva i s aspekta povećanja konkurentnosti gospodarstva", kazao je, napominjući kako povećanje neće utjecati na konkurentnost poslodavaca.

Troškovi zbrinjavanja migranata

Vlada je donijela i odluku o kriterijima i načinima financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za prvo tromjesečje 2016., za što je osigurano 73,9 milijuna kuna. Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova međumjesnog javnog prijevoza imaju učenici koji su u školskoj godini 2015./2016. upisali i redovito pohađaju srednju školu, koji kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od 5 kilometara. Vlada je donijela i uredbu o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanju nadležnih centara za socijalnu skrb kojom se pojednostavljuje postupak ostvarivanja prava na subvenciju troškova električne energije. Ugroženi kupac ubuduće više neće morati svaki mjesec preuzimati kupone u nadležnim centrima za socijalnu skrb, već će moći na temelju jednom priznatog prava ostvarivati pravo svaki mjesec dok za to budu postojali zakonski uvjeti.

 Iz proračunske zalihe Vlada je za podmirenje troškova zbrinjavanja migranata odobrila ukupno 7,4 milijuna kuna i to MUP-u, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Ravnateljstvu za robne zalihe. Odobrena je i koncesija tvrtki Sardina iz Postira na Braču, za gospodarsko korištenje pomorskog dobra za uzgoj tune u akvatoriju Vela Grška u općini Nerežišće na otoku Braču. Odlukom se regulira koncesijska naknada kao i obveza tvrtke Sardina da u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uloži ukupno 15,8 milijuna kuna. I u idućoj godini Croatia Airlines moći će angažirati PR agenciju za potrebe projekata restrukturiranja i pronalaženja strateškog partnera, odlučila je Vlada.

>>Vlada: minimalna plaća 3.120 kuna bruto

Lalovac: Nadam se da će deficit biti iz 10 milijardi kuna

Ministar financija Boris Lalovac rekao je danas prije sjednice Vlade kako državne financije ostavlja u dobrom stanju i kako se nada da će deficit biti ispod 10 milijardi kuna iako je prvotno bio planiran na 12,5 milijardi, a prošle godine je bio znatno veći - 16 milijardi. (Marko Špoljar)

Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar nathanael.opet
  nathanael.opet:

  hoće li sjednica trajati duže od 5 minuta?.... može li bahati zoka izdržati toliko?... ipak su tu prepone u pitanju. ... neka je i tvoje došlo kraju, takvu nesposobnu vladu ne zaslužuju ni naši najgori neprijatelji.

 • Avatar Sandokan
  Sandokan:

  Koga će danas izvrijeđati?

 • CROLINDA:

  • hvala Ti Bože odlaze u opoziciju - hvala Bogu i Boži - Presveto Trojstvo oslobodi skroz našu domovinu i naš narod od antihrvatskog i antikatoličkog duha komunizma to te molimo po zagovoru Kraljice Hrvata i naših mučenika vjerskih i političkih Amen