Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svinjogojci ogorčeni

Vlada otvorila lov na 220.000 uvoznih 'domaćih' pršuta

'15.04.2012., Miljevci - Drniski prsut, jedan je od sedam hrvatskih autohtonih proizvoda, gastronomskih delicija. Ministrastvo poljoprivrede zastitilo ga je  prema zemljopisnom podrijetlu, s cjelokupn
'Dusko Jaramaz/PIXSELL'
23.11.2012.
u 09:53

Pršutari kažu da oni ne mogu riješiti problem svinjogojstva u Hrvatskoj koje danas ne može konkurirati cijenama sirovine u EU

Mi svoje svinje nemamo kome prodati, a mafija bescarinski uvozi svinjske butove na kojima će nakon sušenja osvanuti certifikat da su hrvatski proizvod – tvrdi Stjepan Kušec, predsjednik Saveza uzgajivača svinja, ogorčen na novu odluku Vlade da se do kraja ožujka iduće godine omogući uvoz čak 2500 tona svježih svinjskih butova, čemu je ekvivalent čak 220.000 pršuta!

Bez interesa

Bili oni uvozni ili domaći, činjenica je, međutim, da hrvatska proizvodnja danas ne zadovoljava ni 10% ukupnih hrvatskih potreba za pršutom, odgovara direktor GIU Croatiastočara Branko Bobetić. Zajedno s još 64 tone uvoznih pršuta s kostima te oko 2000 tona pršuta bez kosti, Hrvati godišnje konzumiraju količinu od otprilike 587.000 pršuta iz uvoza. Bilo je pokušaja da se domaći proizvođači svinja i pršutari povežu kako bi se promijenile te porazne brojke. No bezuspješno, pa je bolje uvoziti sirovinu iz Njemačke, Austrije, Mađarske ili Nizozemske i od nje raditi pršut, koji ima dodanu vrijednost, nego uvoziti gotovi jeftini pršut bez kosti iz Italije, objašnjava Bobetić.

Prelagane im svinje

Ističe kako je ovo druga godina da Vlada dopušta bescarinski uvoz 2500 tona svježeg svinjskog buta, a iako nisu revolucionarni, prvi rezultati se već vide – uvoz pršuta bez kosti u prvih devet mjeseci 2012. u odnosu na isto razdoblje lani smanjen je 12%, sa 1454 na 1280 tona, a izvoz je učetverostručen, sa 64 na 273 tone. Analizom prodaje na policama trgovačkih lanaca, evidentno je da su domaći proizvođači pršuta i njegovih inačica zastupljeniji, dodaje Bobetić, a oni nisu krivi što je na hrvatskom tržištu neisplativo proizvoditi svinje teže od 130 kg, kakve se traže za pršute i kulenove.

– To nije istina – kaže Kušec. Tvrdi da on sad na farmi ima više od 800 takvih svinja za koje nitko nije zainteresiran jer država želi potpuno ugasiti domaću proizvodnju.

– Ne mogu pršutari riješiti problem svinjogojstva u Hrvatskoj. No, sutra ćemo biti na EU tržištu na kojemu kilogram sirovine za pršut košta 2,55 do 2,70 eura, a u RH 3,20 eura – kazao je Ivica Babić, predsjednik udruge Dalmatinski pršut i drugi najveći pršutar u RH.

Ključne riječi

Komentara 36

IM
Immanuell
13:42 23.11.2012.

Uništenje sela i poljoprivredno - stočarskog poduzetništva počelo je kasnih 90 - tih. Sve veći uvoz rezultirao je odbijanjem prerađivača domaće sirovine kao skuplje, vlade su stavile točku na "i" davanjem poticaja na kapaljku, da bi ova vlada, pokazavši neoliberalno ruho pod krinkom socijaldemokracije, dokrajčila i zadnje ostatke domaće proizvodnje, te gotovo sve prebacila na uvoz. Ima tu dosta utjecaja iz EU - a (veliki se štite od moguće konkurencije), ali puno više našeg uvlakačkog poltronstva. Inače, nemojte puno žaliti za "originalnom hrvatskom kvalitetom", pod tom krinkom danas se već prodaje svašta pa i proizvodi kojih bismo se trebali stidjeti što se takva oznaka nalazi na njihovu pakiranju.

TH
than
13:47 23.11.2012.

Samo mi nije jedno jasno. Ako prave te prsute od te uvozne sirovine (koja je kao 'jeftinija'), kako su ti prsuti i do 3x skuplji od uvoznih ?!?! Nisu tu meni bas cista posla. Samo se nadam da to nijee meso koje se u EU ne smije prodavati, jer mu prosao rok, pa im je daleko jeftinije prodati nama, nego ga unistavati. Sto je opce poznata praksa trgovackih lanaca u nas.

TP
Tihomir Prdež
13:27 23.11.2012.

Nažalost, rijetki su pršutari koji uzgajaju svinje. Njima bi bilo najbolje kada bi netko uzgajao svinje sa 8 prednjih nogu, bez špeka i ostalih njima nepotrebnih dijelova. Al zato znaju kukat kako nemaju sirovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije