Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetionik za 2500 €

Vir - otok bespravne gradnje postaje destinacija za najbogatije

vir,svjetionik (1)
Foto: Turistička zajednica Vir
1/7
30.07.2012.
u 12:00

Villa Lanterna prvi je svjetionik na Mediteranu preuređen u ekskluzivni turistički objekt

Projekt pretvaranja starog svjetionika u Villu Lanterna, kako je službeni naziv preuređenog rezidencijalnog objekta, prvi je kapitalni projekt Općine Vir iz strategije turističkog razvoja otoka Vira, donesene prije nešto više od godinu dana. Nakon ovoga otok Vir napokon se počeo spominjati u pozitivnom kontekstu te se očekuje, kako kažu u Turističkoj zajednici, rekordan broj noćenja, više od milijun. Do sada je Vir bio poznat kao otok s najviše bespravne gradnje, bez struje i vode, te se uvijek spominjao u negativnom kontekstu, a prva asocijacija na ovaj otok su bageri koji ruše sve pred sobom. Naime, virski svjetionik, sagrađen još 1881. godine, spomenik je nulte kategorije, 8 km udaljen od centra mjesta Vira i smješten na osami u borovoj šumi uz atraktivnu modro-zelenu prirodnu pješčanu i stjenovitu plažu te uz vlastitu rivu s vezom za manji brod.

Popunjeni do rujna

Villa Lanterna prvi je svjetionik, ne samo na hrvatskom Jadranu nego i na cijelom Mediteranu, preuređen kao ekskluzivni turistički objekt s pet zvjezdica kojem su interijer i eksterijer uređeni u starinskom tradicionalnom stilu s drvenim namještajem i kožnim garniturama. Namijenjen je gostima veće platežne moći koji se žele odmarati daleko od objektiva kamera, u raskošno uređenom prostoru hortikulture oko zgrade te osiguranoj privatnosti na pošljunčanoj plaži ispred samog svjetionika. Cijena je već ove godine prilično visoka – 2500 eura za sedam dana, no iduće sezone bit će dvostruko viša. U osnovnu cijenu uključeni su smještaj, boravišna pristojba, korištenje osam bicikala i osam ležaljki sa suncobranima na plaži ili sunčalištu, vanjski wellness, Wi-Fi internet unutar i izvan objekta te na plaži, a uz nadoplatu i dostava gotovih jela i pića à la carte iz vrhunskog virskog restorana “Kotarina”, catering od 8 do 24, angažman osobnog kuhara ili domaćice, angažman dalmatinske klape Vir za glazbu uz večeru, najam speed boata ili klasičnog broda sa skiperom ili bez njega, masaža na masažnom stolu u prostoru uz saunu i whirlpool, te dječji krevetić. Svi su prostori klimatizirani, a u dodatnim prostorijama nalaze se sauna, whirlpool, vanjski grill i sunčalište.

Jedan od najzaslužnijih za realizaciju ovoga projekta jest bivši zamjenik ministra turizma, a danas direktor Vir turizma Zdenko Mičić. On će, kaže, otok slučaj pretvoriti u raj na zemlji.

– Siguran sam da će iduće godine Vir biti najposjećeniji otok u Hrvatskoj – kaže Zdenko Mičić.

Apartmani u svjetioniku, kaže Z. Mičić, i bez reklamiranja su popunjeni do početka rujna.

– Došao sam prije samo godinu dana, no sa svojom sjajnom mladom ekipom već sam uspio Vir učiniti svjetski atraktivnom destinacijom. S ponosom mogu istaknuti da je Villa Lanterna jedinstvena u svijetu. Prepoznali su to bogati i moćni stranci. Bez ikakve reklame i pompe apartmani su rezervirani do 1. rujna. Dolaze biznismeni, bogati, slavni i moćni ljudi. Svjetionik, koji je još uvijek u funkciji, uredili smo i zaštitili od propadanja. U projekt smo uložili samo 300 tisuća eura, a nadamo se da ćemo uloženo vratiti već ove godine. Od iduće godine cijena će zasigurno biti oko 5000 eura za sedam dana – govori Zdenko Mičić koji je uvjeren da će za četiri godine otok Vir postati najpoželjnija destinacija.

Otišao zbog Bajsa

Cilj mu je, kaže, depolitizirati Vir.

– Dugo se politika upletala u razvoj Vira. Iduće godine Vir će dobiti vodu, struju i kanalizaciju. Sagradit ćemo hotel sa 4 zvjezdice sa svim popratnim sadržajima – istaknuo je Mičić te na kraju razgovora priznao kako je, nakon osam godina provedenih u Ministarstvu turizma kao pomoćnik ministra i državni tajnik za turizam, dao ostavku na sve funkcije čim je za ministra turizma došao Damir Bajs.

– Ne može čovjek koji se bavi poljoprivredom spasiti turizam kao što ni ja kao turistički djelatnik ne mogu spasiti poljoprivredu – zaključio je Zdenko Mičić.

Komentara 21

PE
perozagreb
12:31 30.07.2012.

Ovo je tipično hrvatska budalaština. Koliko je takvih monumentalnih izjava već izgovoreno dok nezaustavljivo tonemo?!

ZA
zagrebHR
12:34 30.07.2012.

ovo je i naslov i članak bez veze, Vir uopće ne može bit destinacija za najbogatije kako se u članku sugerira nego je on sinonim za kaos, nered, bespravnu gradnju i svi ti razlozi će i dalje postojat a ovi bespravni graditelji nisu bili neki vanzemaljci koji ne znaju o čemu se radi nego su tu gradili svi bespravno od običnih građana do visokih političara a bageri što su srušili stotinjak objekata 2006 da su bar srušili još 10 puta toliko

OB
-obrisani-
12:27 30.07.2012.

"Vir - otok bespravne gradnje postaje destinacija za najbogatije" - kaj je ovo vic godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije