Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijeće EU: Hrvatska je ispunila sve uvjete za ulazak u EU

"Vijeće se veseli što će moći 1. srpnja 2013. godine Hrvatsku pozdraviti kao novu članicu Europske unije", stoji u zaključku izjave Vijeća EU.
22. travnja 2013. u 14:12 0 komentara 2 prikaza
zastave
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vijeće za opće poslove EU prihvatilo je danas u Luksemburgu posljednje zaključke o Hrvatskoj kao državi koja pristupa EU te pozdravlja ocjenu Europske komisije da Hrvatska ispunjava sve uvjete u svim poglavljima.

\"Vijeće se veseli što će moći 1. srpnja 2013. godine Hrvatsku pozdraviti kao novu članicu Europske unije\", stoji u zaključku izjave Vijeća EU.

Hrvatska ispunila deset prioritetnih zadaća

U tekstu izvješća Vijeće pozdravlja činjenicu što je u izvješću Komisije stajalo da Hrvatska \"općenito ispunjava obveze i zahtjeve koji proizlaze iz pregovora u svim poglavljima\". Ministri vanjskih i europskih poslova država EU su danas u Luksemburgu bez rasprave prihvatili takvo izvješće.

\"Vijeće pohvaljuje Hrvatsku za postignute rezultate, primajući na znanje da je ispunila deset prioritetnih zadaća koje je Komisija identificirala u Sveobuhvatnom izvješću o monitoringu iz listopada 2012. i da je pokazala volju i sposobnost da ispuni sve ostale obveze prije članstva\", piše u izvješću Vijeća te se dodaje da je pristupanje Hrvatske rezultat strogog procesa koji je trajao 10 godina.

Istaknuta borba protiv korupcije

\"Od Hrvatske se očekuje da na temelju dosadašnjih postignuća dovrši pripreme za članstvo i nastavi ostvarivati rezultate u području vladavine prava, posebice borbe protive korupcije. Vijeće također podupire početne korake u vezi s hitno potrebnim strukturnim reformama koji su poduzeti kako bi se povećala konkurentnost i izgledi za gospodarski rast i pozdravlja neformalno sudjelovanje Hrvatske u europskom semestru za 2013. godinu\", pišu iz Vijeća koje piše i da je privrženo \"europskoj perspektivi zapadnog Balkana\", koju smatra bitnom za stabilnost i budućnost regije.

Ministri su poručili da je Hrvatska primjer da EU ispunjava svoje obveze kada država pristupnica ispuni svoje uvjete. \"Primajući na znanje angažman Hrvatske da bilateralna pitanja ne smiju ometati pristupni proces, Vijeće očekuje da će Hrvatska igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu\", stoji u izvješću.

>>Pusić: Njemačka i Danska mogle bi ratificirati naš sporazum u svibnju

>>Belgija ratificirala hrvatski pristupni ugovor

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.