Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠEF SOCIJALDEMOKRATA

Vidović: Sadašnji SDP je politički neprepoznatljiv. Efekt Milanovićeva uključivanja već se ispuhao

Zagreb: U Novinarskom domu potpisana deklaracija o suradnji političkih  stranaka
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
27.03.2024.
u 17:41

Vidović je u Večernjakovu studiju istaknuo da se u kampanji neće voditi na isticanju mana SDP-a, odakle su Socijaldemokrati uglavnom potekli.

Predstavnici saveza Naša Hrvatska, koju čine Socijaldemokrati, Hrvatski laburisti - stranka rada i Demokrati, potpisali su u srijedu u Zagrebu deklaraciju o političkoj suradnji s IDS-om, PGS-om i nezavisnom platformom Sjever međimurskog župana Matije Posavca.

"Cijela je Hrvatska ogroman potencijal. Na ove izbore izlazimo s velikim optimizmom, s uvjerenjem da jedna pristojna, odgovorna i ozbiljna politika može biti ono što će građani ove zemlje prepoznati kao rješenje za izazove pred kojima se nalazimo", rekao je predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović u Novinarskom domu dodavši kako taj savez nudi pristojnost, odgovornost i ozbiljnost.

"Mi nismo ti koji će pljuvati, koji će rigati vatru, bijes i buru. Želimo se obratiti onom pristojnom, građanskom, uljuđenom djelu Hrvatske da nas podrže i da budu naš saveznik. Stvorili smo savez kakav smo željeli, lijevocentrističkih stranaka na koji će okupiti ljude na političkim sadržajima, načelima i vrijednostima, a ne na trgovini i pokušaju da se ušićari neki mandatić u saboru", dodao je Vidović koji je naknadno u Večernjakovu studiju istaknuo da se u kampanji neće voditi na isticanju mana SDP-a, odakle su Socijaldemokrati uglavnom potekli.

"Nećemo to nametati, iako je sadašnji SDP politički neprepoznatljiv, bez ideja i sadržaja te se već pokazuje kako će ovaj udar, koji se dogodio s pokušajem uključivanja predsjednika Milanovića u utrku biti kontraproduktivno za stranku. Već nakon 10 dana se vidi da je to bio pogrešan pristup i u retorici, ali i u nastojanju da se time postigne političko neko okupljanje. Efekt Milanovićeva uključivanja se već ispuhao", rekao je Vidović u Večernjakovu studiju.

VEZANI ČLANCI:

Novi savez ide u utrku u svim izbornima jedinicama, s tim da su Sjeveru Matije Posavca prepustili glavnu ulogu u 3. izbornoj jedinici, te u 8. IDS-u i PGS-u te Demokratima. Sam Davorko Vidović će biti nositelj u 1. izbornoj jedinici, proslavljeni rukometaš Vlado Šola u 2., 4. listu predvode Domagoj Hajduković i Romana Nikolić, u 5. je nositelj sindikalist Vilim Ribić, u 6. tajnik Socijaldemokrata Nikša Vukas, 7. Nataša Novaković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u 9. Franko Vidović, dok za 10. jučer još nisu bili odlučili.

Predsjednik Platforme Sjever i župan Međimurske županije Matija Posavec poručio je da novi savez ne znači jednoumlje ni koaliciju, već usmjerenje da se Hrvatska gospodarski razvija po uzoru na najrazvijenije regije - a to je hrvatski sjever. "I ako svatko u svom području, i u Istri, i na sjeveru Hrvatske, i u Slavoniji, i u Dalmaciji ostvari svoj izborni rezultat koji danas predviđaju sve ankete, onda neće više biti pitanje nama - a koga ćete vi podržati nakon izbora, nego će biti pitanje potpuno obratno. Gdje ćemo mi reći koga želimo da nas podrži upravo u toj jednoj temeljnoj ideji stvaranja moderne, pristojne i građanske države", istaknuo je Posavec.

Predsjednik IDS-a i načelnik općine Barban Dalibor Paus poručio je da je njegova stranka tijekom 34 godine djelovanja znala što želi i borila se svoje principe. Ocijenio je da stranke koje djeluju na regionalnim razinama čine najbolje što mogu u datim okolnostima. "Dokle god budemo imali vezane ruke, dokle god budemo morali hodočastiti (...) u Zagreb da bismo riješili najsitniji problem i da bismo mu dodatno zakomplicirali stvari (...), do tada će ova država biti zagušena", rekao je Paus.

Zagreb: U Novinarskom domu potpisana deklaracija o suradnji političkih  stranaka
1/15

Večernjakova politička analitičarka Ankica Mamić smatra da je ovaj savez stranaka logičan potez onih koji su odbili, ili poput Socijaldemokrata nisu bili pozvani, u veliku koalicije predvođene SDP-om nakon uključivanja Zorana Milanovića. "To su zapravo stranke koje udruživanjem nastoje maksimizirati potencijal da dođu do mandata i prolaznih mjesta u određenim izbornim jedinicama. IDS ima prolaz u 8. izbornoj jedinici, dok Matija Posavec, koji se zbog svojih birača mora odmaknuti od HDZ-a, prolazi u 3. izbornoj jedinici. Ovime, kao što su i sami istaknuli, okupljaju širu koaliciju za skorašnje izbore za EU parlament", rekla je Mamić, dok je analitičar Tonči Tadić rekao da ovo pokazuje da će glasovi ljevice biti raspršeni.

"Šanse grupacije oko SDP-a su izravno vezane uz Milanovića – nužno je tu grupaciju povezivati s njim i s njegovim istupima. Njihov neuspjeh bit će direktno vezan uz njega", kaže Tadić i dodaje: "Treba napomenuti da eventualni nestanak SDP-a nakon ovih izbora radi propusta loše vođene kampanje i nepostojanja suvislog izbornog programa, osim maglovite treće republike, ne znači da će nestati ljevica u Hrvatskoj ako loše prođe na izborima. Budućnost je u Možemo, odnosno grupaciji oko socijaldemokrata koja pokazuje znatni programski potencijal koja je i kao Možemo otvorena za normalan dijalog i političku komunikaciju s drugom stranom, a ne za revolucionarno mijenjanje poretka u vidu treće republike."

Komentara 24

IM
imamohrvatsku
19:01 27.03.2024.

Moram se ovde sloŽiti s veĆinom komentatora i reĆi da Je i po meni Davorko VidoviĆ jedini pravi nasljednik Nekadašnjeg sdp-a i jedini čovjek koji je bio mogao voditi SDP. Čovjek je gospodin i doista živi ideju socijaldemokracije bez obzira sviĐa li se kome ta ideJa ili ne. Ovaj Grbin mu nije do koljena. Šteta što to nisu prepoznali članovi SDP-a i što su dozvolili Grbinu da ih potjera iz stranke. SDP već odavno nije prava ljevica koja se bori za radnike i koja se vodi nekom idejom društvene pravde i jednakosti. Mislim da su HrvatskoJ potrebni političari VidoviĆevog profila.

YE
yelloman
18:51 27.03.2024.

Vidovic je jedini SDPovac starog kova. Mozda jos Picula. Ostatak su Milanovicevi klimavci I sa Milanovicem SDP ide u ropotarnicu povijesti.

ED
edgar2
18:08 27.03.2024.

Vidović je razuman i pametan čovjek...Mnogi ljudi, pogotovo mlađi to ne vole...Njima je bitno da je čovjek žestok...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije