Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za primjer drugima

Veliki uspjesi hrvatskog zdravstva mogu biti primjer svijetu: Naši liječnici učinili nevjerojatne poduhvate

INA BRINE
Foto: Shutterstock
1/4
14.07.2022.
u 09:29

Zahvaljujući uspješnim praksama, hrvatski liječnici mogu biti primjer drugima u svijetu, evo po čemu prednjačimo

Broj zaraženih, broj umrlih, broj cijepljenih – sve te negativne brojke često nam zatvore oči i zaboravimo istinit podatak. Hrvatsko zdravstvo u mnogo čemu je napredno i može biti primjer drugima u svijetu po brojnim pozitivnim praksama koje se događaju samo ponegdje u svijetu.

Primjer takve priče vodi nas u travanj 2022. godine kada su hrvatski liječnici djevojčici Simoni napravili obje uške od hrskavice rebra i tim poduhvatom vratili joj sluh. Takve deformacije ispravljaju samo tri centra u cijeloj Europi – u Parizu, Brandenburgu i kod nas – u Zagrebu.

Tako se trinaestogodišnja Simona iz KBC-a Sestre milosrdnice vratila u Sjevernu Makedoniju kao potpuno zdrava osoba. Naravno, ni ona ni njezina obitelj nisu skrivali oduševljenje, a ovim se poduhvatom Hrvatska doista pohvalila kao jedna od naprednih zemalja po pitanju zdravstvenog sustava.

Zdravstvo iz udobnosti doma

Osim takvih zahvata, važno je napomenuti kako smo među prvima u Europi napravili ključne korake prema digitalizaciji zdravstva. Naime, upravo pandemija je potaknula i neke pozitivne pomake u zdravstvu i ujedinila stručnjake, te pospješila digitalizaciju sustava. Glavni fokus i prednost digitalizacije je i ono najvažnije – veća posvećenost pacijentu.

Konkretno, to znači da možete naručiti recept za lijek potpuno online, podići doznaku, ali čak i otvoriti bolovanje. Za sve to zaslužan je centralni elektronički sustav zdravstvene zaštite. Takvim digitalnim sustavima, olakšalo se ono bitno – slobodno vrijeme liječnika. To znači da se sada liječnik može posvetiti pacijentu u puno većoj mjeri, jer takav sustav sam po sebi donosi i mnogo manje papirologije. 

Foto: Shutterstock

Osim toga, u vrijeme pandemije omogućene su i konzultacije s liječnikom potpuno online putem. Na cijelom sustavu radili su raznovrsni liječnici Republike Hrvatske. A5 uputnica novost je koja omogućuje cjelokupnu komunikaciju s liječnikom online. Stvari funkcioniraju na sljedeći način: po završenoj dijagnostici, liječnik popunjava format s podacima i podatke šalje u Centralni informatički zdravstveni sustav. S detaljnim podacima pacijenti više ne moraju dolaziti fizički u ambulantu, već se sve može obavljati i virtualno.

Napredak traži podršku

Nevjerojatne priče koje pišu naši liječnici ne bi bile omogućene bez adekvatne i pravovremene podrške. Jedan od ključnih partnera domaćeg zdravstva svakako je i INA. Naime, godinama ulaže u zdravstveni sustav, a svoj doprinos pokazala je i uslijed epidemije COVID-19 i nakon potresa. Svijest o društveno odgovornom i održivom poslovanju je visoka i zato je kompanija smatrala svojom obavezom stati uz zajednicu i pomoći joj kada je to bilo najteže. Briga o zajednici u kojoj kompanija posluje jedna je od temeljnih odrednica, pogotovo kad su zdravlje i pomoć najranjivijima u pitanju.

Donacije zdravstvenim ustanovama dio su kampanje INA BRINE, koju kompanija provodi već dvije godine s ciljem pomoći zajednici. U zadnjih 11 godina INA je u zdravstveni sustav Republike Hrvatske uložila 7,7 milijuna kuna.

900.000 kuna za djecu Hrvatske

Jedna od značajnijih donacija jest i ona za dječje odjele hrvatskih bolnica. INA je naime darovala čak 900.000 kuna, a  sredstva će biti usmjerena na unapređenje kvalitete zdravstvene skrbi, bilo da je riječ o nabavci neophodnih aparata ili uređenju i opremanju pojedinih odjela.

- U Jedinici intenzivnog liječenja Odjela neonatologije KB „Sveti Duh“ godišnje liječimo tristotinjak nedonoščadi i teško bolesne novorođenčadi. Kontinuirano praćenje vitalnih parametara (frekvencije srca i disanja, zasićenosti krvi kisikom, krvnog tlaka, tjelesne temperature…) medicinskom osoblju predstavlja osnovni klinički alat u praćenju stanja vitalno ugroženog novorođenčeta kao i praćenja učinkovitosti primijenjene terapije. Veliki problem u svakodnevnom radu predstavlja nam premali broj kardiorespiratornih monitora, dok su postojeći dijelom zastarjeli i kao takvi nisu potpuno pouzdani za praćenje vitalnih parametara nedonoščadi i teško bolesne novorođenčadi. Donacijom Ine planiramo nabaviti četiri nova moderna kardiorespiratorna monitora čime bismo značajno unaprijedili kvalitetu zdravstvene skrbi za naše najmanje i najosjetljivije pacijente - izjavila je dr. Rebeka Ribičić, specijalist pedijatar, v.d. voditeljica Odjela neonatologije, komentirajući velikodušnu Ininu donaciju.

Zahvalu nije izostavio ni Mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med., ravnatelj Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak.

- Iza nas su dvije godine naporne borbe s pandemijom nakon čega je bolnica teško oštećena u katastrofalnom potresu. Ono što je sigurno jest da će trebati još puno vremena, sredstava i napora da bolnica započne s normalnim radom. Jedinica intenzivnog liječenja je odjel koji je u ova teška vremena bio neprekidno pun teškim pacijentima za čiji oporavak vrlo važnu ulogu imaju i kreveti na kojima leže, a koji su stari i preko deset godina s oštećenom elektronikom. Stoga ćemo iskoristiti ovu donaciju za nabavu novih kreveta. Trenutno je situacija u bolnici pod kontrolom zahvaljujući izgradnji središnjeg paviljona i sanaciji kirurgije, očnog odjela, dermatologije i novim prostorima pulmologije u Petrinji. Tako da ova bolnica ima budućnost i uz malo strpljenja i napora imat ćemo potpuno novi izgled bolnice koja će moći raditi punim kapacitetom – zaključio je.

Kome sve INA pomaže ovim akcijama moguće je vidjeti ovdje.

-  Naša politika donacija usmjerena je na posebno osjetljive dijelove društva, zato INA već godinama ulaže u unapređenje zdravstvenog sustava u Hrvatskoj i dobrobit djece smatrajući svojom obavezom pružati podršku i pomoć. Različiti negativni izazovi današnjice i globalne promjene utječu na djecu, a na svima nama je da pokušamo te nepovoljne utjecaje smanjiti na najmanju moguću mjeru kako bismo osigurali dobrobit za djecu - rekao je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Sadržaj je nastao u suradnji s Inom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije