Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONZERVATIVNA STRANKA ODLUČILA

Velika Britanija dobila premijerku. Liz Truss: 'Čast mi je biti izabrana'

Liz Truss announced as next UK PM following Conservative membership ballot, in London
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
1/3
05.09.2022.
u 13:39

Nakon što je zahvalila svojim protukandidatima, pogotovo Sunaku s kojim je ušla u posljednji krug, odala je počast i svojem prethodniku Borisu Johnsonu

Liz Truss, ministrica vanjskih poslova u Vladi Borisa Johnsona, postala je nova premijerka Velike Britanije. Konzervativna stranka objavila je rezultate svojih stranačkih izbora na kojima se odlučivalo tko će doći umjesto Borisa Johnsona čiji odlazak su jedva dočekali i brojni njegovi suradnici. Podsjećamo, s obzirom na to da Konzervativna stranka ima većinu u parlamentu, tko god je na njezinu čelu automatski postaje i premijer Velike Britanije.

Truss je dobila 81.326 glasova, za razliku od Sunaka koji je dobio 60.399 glasova. Izlaznost članova Konzervativne stranke bila je 82,6 posto. Prvi pokazatelji govore o tome da je Truss nije imala tako sjajne rezultate kao što su bili najavljivani te da je razlika u dobivenim glasovima između nje i Sunaka bila najmanja uspoređujući ranije stranačke izbore Konzervativne stranke.

"Čast mi je biti izabrana", kazala je i zahvalila stranci na "najdužem razgovoru za posao u povijesti".

Nakon što je zahvalila svojim protukandidatima, pogotovo Sunaku s kojim je ušla u posljednji krug, odala je počast i svojem prethodniku Borisu Johnsonu. Njemu je zahvalila što se suprotstavio Vladimiru Putinu, obavio Brexit, omogućio cijepljenje protiv COVID-19 i "skršio" Jeremyja Corbyna (bivšeg čelnika Laburista op. a.).

Obećala je da će ispuniti sve što je obećala biračima te je najavila "odvažan plan" kojim će smanjiti poreze i omogućiti gospodarski rast Velike Britanije. U svojem govoru najavila je pobjedu Konzervativne stranke na općim izborima 2024. godine.

Truss je na Twitteru zahvalila biračima na povjerenju.

 

 

Gospodarski problemi

Kampanja za čelo Konzervativne stranke trajala je cijelo ljeto i nekoliko izbornih krugova. U najuži izbor ušli su britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss (47) i bivši kancelar državne blagajne Rishi Sunak (42), no brojni analitičari vjerovali su i prije kako će upravo Truss dobiti veći broj glasova od svojeg stranačkog protivnika.

Truss će biti treća premijerka na čelu Velike Britanije nakon Margaret Thatcher i Therese May. Da je Sunak pobijedio, on bi bio prvi britanski premijer indijskog podrijetla.

Nova premijerka morat će se suočiti sa sve većim gospodarskim problemima, sve glasnijim pozivima za neovisnost Škotske i Walesa kao i stavom brojnih Britanaca kako njihova zemlja ide u pogrešnom smjeru. Vanjske političke okolnosti isto ne idu u korist novoj premijerki. Rat u Ukrajini, energetska kriza, veći troškovi Brexita nego što su se početno pretpostavili, odnosi s Irskom i Europskom unijom jasan su pokazatelj kako mandat neće biti nimalo lagan.

Nova čelna osoba Konzervativne stranke i Boris Johnson sutra će otputovati u kraljevsku rezidenciju Balmoral, gdje će se susresti s kraljicom Elizabethom II. te će tamo izvršiti primopredaju dužnosti.

VIDEO: Strava u Kanadi: Nožem ubili 10 i ranili najmanje 15 ljudi, traje velika potraga za napadačima

.

Komentara 10

Avatar Nlnja
Nlnja
14:40 05.09.2022.

Tko je ovu izabrao, Klaus?

Avatar southman
southman
13:56 05.09.2022.

Još kolonije nisu potpuno zavladale ali zamalo.

Avatar slava.ukrajini
slava.ukrajini
14:54 05.09.2022.

bravo i čestitke! GB i dalje će stajati uz ukrajinu u borbi protiv ruskog nacizma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije