Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Govor u Beču

Veleposlanik Bakota o vanjskopolitičkim prioritetima RH nakon ulaska u EU

Gordan Bakota
Snježana Herek
21.11.2013.
u 17:39

Napomenuo je kako Hrvatska 2015. godine može početi s postupkom ulaska u Schengen, koji će, kako je rekao, biti dodatno od koristi hrvatskom turizmu, privlačenju investicija i tješnjem povezivanju s Europom

- Nakon samostalnosti, priznanja i primanja Hrvatske u UN, NATO i EU, sljedeći prioritet hrvatske vanjske politike je ulazak u Schengen - izjavio je veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota na predavanju o ''Hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima nakon ulaska u EU“, održanom u srijedu navečer u prostorijama Austrijsko-američkog društva u Beču.

Napomenuo je kako Hrvatska 2015. godine može početi s postupkom ulaska u Schengen, koji će, kako je rekao, biti dodatno od koristi hrvatskom turizmu, privlačenju investicija i tješnjem povezivanju s Europom. Istaknuo je kako prioriteti i dalje ostaju: regija, oživljavanje gospodarstva, gospodarska i kulturna diplomacija, ljudska prava, energetika, infrastruktura itd.

Hrvatsku je predstavio i kao odgovornog čimbenika međunarodne zajednice koji pridaje važnost sudjelovanju u mirovnim misijama i operacijama.
Govoreći o budućnosti RH u EU kao jedine njene članice koja je proživjela rat, Bakota je rekao kako je uvjeren da će naša zemlja zbog tih specifičnih iskustava imati zapaženu poziciju unutar europske obitelji.

- Hrvatska je sada ravnopravna članica EU-a u kreiranju zajedničke politike, što je za našu zemlju kao 28. Unijinu članicu posve nova situacija -  ustvrdio je hrvatski veleposlanik, istaknuvši kako je RH svojim iskustvom spremna pomoći svojim susjedima na jugoistoku Europe da se i oni, što je moguće brže, priključe ujedinjenoj Europi. Osvrnuo se je i na dosadašnja postignuća Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova te Albanije na njihovom europskom putu. Pohvalno se je izrazio o novo okrenutoj stranici u hrvatsko-slovenskoj politici, istaknuvši dobru trilateralnu suradnju između Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Hrvatsko-austrijsku bilateralnu suradnju Bakota je ocijenio ''dobrim i kvalitetnim s mogućnošću daljnjeg razvoja na novoj, višoj razini“. Hrvatski veleposlanik posebno se je osvrnuo na važnost čvršćeg povezivanja diplomacije s razvojnim pitanjima zemlje.

- Samo jedna zemlja povezuje Dunav i Mediteran, i to je Hrvatska - dodao je posebno istaknuvši kako geo-politički položaj RH kao jadranske, mediteranske, podunavske i srednjoeuropske zemlje na raskrsnici putova koji vode prema Bliskom Istoku možemo i moramo bolje iskoristiti.

- Moramo biti svjesni da su se vremena promijenila i da klasičnu diplomaciju moramo prilagoditi promijenjenim uvjetima - rekao je Bakota naglasivši kako ''vanjska politika, gospodarska diplomacija i diplomacija na području kulture moraju ići zajednički ruku pod ruku“.

- Specifikum Hrvatske je i njeno brojno iseljeništvo koje treba bolje iskoristiti za njenu promociju u inozemstvu - napomenuo je dodavši kako su hrvatska zajednica i gradišćanski Hrvati u Austriji sjajni promotori hrvatske kulture ne samo u ovoj alpskoj zemlji nego i šire.

S hrvatske strane izuzetno dobro posjećenom predavanju, između ostalih, nazočili su voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović i ministar savjetnik Andrej Dogan te savjetnica u Veleposlanstvu RH u Austriji Ivana Karanušić. Organizirali su ga Austrijsko-američko društvo u Beču na čelu s predsjednikom Vicom Hubertom i bečka podružnica američkog privatnog Sveučilišta Webster.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije