Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlikovanje

Dr.Matzka: Marko Marulić moj je novi veliki prijatelj

Austrija
Foto: Snježana Herek
1/2
08.11.2013.
u 08:29

Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota je rekao kako je dr. Matzka hrvatsko odličje dobio za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja

- Rijetko kada sam bio toliko sretan kao na uručenju odličja hrvatskog predsjednika Ive Josipovića - Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, rekao je predstojnik Ureda saveznog kancelara Republike Austrije dr. Manfred Matzka (63) u četvrtak navečer u austrijskom saveznom Kancelarstvu u Beču, na prijemu upriličenim tim povodom.

- U nazočnosti svojih suradnika, supruge Anice Matzke-Dojder, zastupnice u Pokrajinskoj i bečkoj Gradskoj skupštini te okupljenih austrijskih i hrvatskih prijatelja Matzka je istakao kako je „ Marko Marulić odnedavna njegov novi veliki prijatelj, a odličje koje je dobio neće nositi oko vrata nego u srcu koje već pedeset godina kuca za Istru, Kvarner, Opatiju…., o kojima je napisao i knjigu na njemačkom jeziku, i gdje uživa sa svojom obitelji u staroj kamenoj kući i maslinjaku.

- Jako se ponosim odličjem, valjda sam ga zaslužio, skromno je dodao, napomenuvši kako je uvijek gdje god je to bilo moguće govorio o ljepotama Hrvatske, o njenim „otvorenim i kreativnim“ ljudima, ali i o Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije i mirovnom i stabilizacijskom čimbeniku u Europi i primjeru drugim državama na njihovom europskom putu.

Hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota je rekao kako je dr. Matzka hrvatsko odličje dobio za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske na području kulture. Pobrojao je neke od njegovih brojnih zasluga napomenuvši kako je uz odličje predsjednika RH Matzka proglašen u ljeto ove godine i „Počasnim građaninom Grada Opatije“.

- Dr. Matzka je veleposlanik promoviranja odnosa Austrije i Hrvatske, dodao je Bakota istaknuvši da odličje pokazuje koliko je važna ljudska komponenta pri izgradnji i produbljivanju odnosa između dviju država.

 - Ono je istovremeno potvrda dobrih odnosa i jamstvo za buduću suradnju, ustvrdio je.

Napomenuo je posebni značaj 2013. godine za Hrvatsku, koja se je ove godine pridružila europskoj obitelji.

Predsjednik RH Ivo Josipović uručio je 9. listopada ove godine u povodu Dana neovisnosti dvadesetak odlikovanja, a među odlikovanima je bio i austrijski visoki politički dužnosnik dr. Manfred Matzka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije