Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPATRIJACIJA

Večeras se vraća u Hrvatsku još devedesetak Hrvata iz Tirola i Vorarlberga

Veleposlanstvo RH, Beč
Foto: Veleposlanstvo RH, Beč
1/5
09.04.2020.
u 15:20

Naime, zbog razantnog širenja koronavirusa zemlja Tirol došla je pod karantenu, te je zimska sezona prijevremeno i prisilno završila.

Večeras se u Hrvatsku iz austrijskog Tirola i Vorarlberga vraća u pet autobusa oko devedesetak hrvatskih državljana. U autobusu su i dva slovenska državljana koje će na austrijsko-slovenskoj granici preuzeti nadležna tijela slovenskih vlasti.

I ovaj novi, veliki krug repatrijacije rezultat je zajedničke koordinacije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, hrvatskog Veleposlanstva u Austriji i nadležnih tijela Republike Austrije i saveznih zemalja Tirol i Vorarlberg.

Tri autobusa hrvatskih prijevoznika, koji su po hrvatske državljane došli u Innsbruck, već su krenula put Hrvatske i u njima je 58 hrvatskih državljana i dva slovenska, a u preostala dva autobusa upravo se ukrcavanju preostali Hrvati. Dolazak u Hrvatsku očekuje se u  večernjim satima“, rekao je u četvrtak poslijepodne hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić za Večernji list.
Uglavnom se radi o sezonskim radnicima, koji su nakon zatvaranja skijališta i hotela zbog pandemije koronavirusa ostali bez posla.

Naime, zbog razantnog širenja koronavirusa zemlja Tirol došla je pod karantenu, te je zimska sezona prijevremeno i prisilno završila.

„Prethodno je online bilo prijavljeno oko 120 Hrvata za povratak, međutim kako je početkom tjedna za Tirol skinuta karantena osim za žarišta zaraze Pauznaun, St. Anton am Arlberg i Sölden, jedan dio prijavljenih u vlastitom je aranžmanu krenuo na put, a neki su nas nazivali u Veleposlanstvo i stornirali svoju prijavu za repatrijaciju, s obrazloženjem da ostaju u Tirolu, jer nakon Uskrsa se u Austriji očekuje smirivanje situacije“, istakao je veleposlanik Glunčić. 

Glunčić je zahvalio svima koji su pomogli da se hrvatski državljani kako u ovoj, tako i u prijašnjim krugovima repatrijacije vrate kući  u Hrvatsku. Posebno se je zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova RH i njegovoj Upravi za konzularne poslove koji su ovu, kao i prethodne akcije repatrijacije Hrvata iz Austrije koordinirali zajedno s hrvatskim prijevoznicima i tijelima Državne Uprave. 

„Moram svakako zahvaliti i voditelju Hrvatske katoličke misije u Innsbrucku  mons. Luki Kesedžiću, koji je bio velika podrška Veleposlanstvu u ovim izuzetno zahtjevnim danima i tjednima. Hvala i tirolskom prijevozniku Paznauntaler Bus na profesionalnosti,  koji je Hrvate sakupljao po području pod striktnom karantenom, u koje nije nitko mogao ući, pa tako ni autobusi iz Hrvatske“, dodao je hrvatski veleposlanik. Svim Hrvatima u Austriji i Hrvatskoj zaželio je „Sretan i blagoslovljen Uskrs sa željom da nam u ovo teško vrijeme ovaj Uskrs dade snagu, za sve izazove koji su pred svima nama“.

A kada smo kod izazova, mora se također istači i ogroman napor i trud koji već danima i tjednima na svojim radnim mjestima ulažu  veleposlanik Daniel Glunčić i njegov zamjenik Branimir Lončar sa svojim diplomatsko-konzularnim timovima, kako bi repatrijacija uspjela i Hrvati iz Tirola i Vorarlberga stigli svojim kućama i najmilijima u Hrvatskoj.

Ključne riječi

Komentara 2

HO
homophob
06:27 10.04.2020.

Koliko ih se vraca iz propale Amerike bez zdravstvene zastite pod Trumpovom diktaturom?! (ha, ha, ha Balkaneri!)

PL
Playmaker
18:34 09.04.2020.

pa gdje su dosad bili ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije