Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Vlada pozvala Austrijance da ne putuju u inozemstvo, hoteli i restorani otvoreni sredinom svibnja

Ministrica Koestinger i šef diplomacije Schallenberg
Foto: BKA, Beč - Andy Wenzel
1/7
08.04.2020.
u 15:42

Ministrica turizma Köstinger predstavila je Plan otvaranje prvih hotela, restorana i kafića u Austriji sredinom svibnja i postupni povratak na staro hotelijerstva, ugostiteljstva i javnih kupališta.

Koronavirus poguban je za sve, pa tako i za austrijski turizam. Austrijska Vlada koja je objavila da nakon Uskrsa postupno olabavljuje mjere, napravila je i plan postupnog povratka u pogon turističke industrije koja je ovoj alpskoj zemlji jedna od najunosnijih i najvažnijih gospodarskih grana.

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Beču o aktualnom stanju na tom području govorili su ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg i ministrica turizma i poljoprivrede Elisabeth Köstinger. Prema Schallenbergovim riječima u inozemstvu se od prethodno 47.000 još uvijek nalazi 3.500 austrijskih državljana s prebivalištem u Austriji.

Od toga , prema njegovim riječima, samo njih tisuću se ne želi vratiti u zemlju. Ostalih tisuću koji se želi vratiti raštrkano je u 87 zemalja svijeta. Iznio je i brojke o akciji povratka Ministarstva vanjskih poslova i do sada 37 organiziranih letova u 27 zemalja širom svijeta, u kojoj je u zemlju vraćeno 7.100 austrijskih državljana. Oko 700 Austrijanaca vratili su se sami.

Ministrica Koestinger i šef diplomacije Schallenberg
1/5

„Time organizirana masovna repatrijacija Austrijanaca iz inozemstva završava u četvrtak“, izvijestio je šef austrijske diplomacije. Istakao je da unatoč toga „nikoga se neće ostaviti na cjedilu“ . Napomenuo je da osobe koje su se našle u nevolji i ostale bez novčanih sredstava, mogu u austrijskom Veleposlanstvu u toj zemlji zatražiti da ih se „novčano kreditira“.

Schallenberg je apelirao na Austrijance da ne putuju u inozemstvo, jer su već 25 zemalja, zbog širenja koronavirusa, na listi najvišeg stupnja sigurnosnog rizika (6) od zaraze koronavirusom.

Vezano uz slobodu putovanja, apelirao je na Austrijance da „izdrže“ poručivši im da „tako dugo dok virus nije globalno pobijeđen, ne može biti ni globalne slobode putovanja“. Upozorio je da je protivnom moguć „drugi val koronavirusa“.

Ministrica turizma Köstinger predstavila je Plan otvaranje prvih hotela, restorana i kafića u Austriji sredinom svibnja i postupni povratak na staro hotelijerstva, ugostiteljstva i javnih kupališta. Napomenula je da će odluka o tome biti donesena krajem travnja i ovisna je o razvoju širenja zaraze koronavirusom.

Pozvala je Austrijance da ove godine, obzirom na korona krizu godišnji odmor provedu u Austriji, kako bi sebe i druge zaštitili od zaraze, potkrijepivši to brojkom da čak 75 posto zabilježenih noćenja u austrijskom turizmu otpada na strance.

„Svatko tko planira godišnji, neka razmisli o godišnjem odmoru u Austriji“, apelirala je na austrijske građane, ustvrdivši kako je „zdravlje ima prioritet, u sprečavanju širenja koronavirusa“. Osim toga istaknula je kako turistička industrija čini 16 posto domaćeg bruto proizvoda, što je indirektno bio i njen poziv Austrijancima da pomognu oporavak domaćeg gospodarstva, posebno domaćem turizmu koji počiva na čak 80 posto obiteljskih turističkih pogona, a koje je koronavirus „bacio na koljena“.

Komentara 3

AA
aabbcc
18:38 08.04.2020.

Kao da su Austrijanci ovce pa ce sada iz tora-karantene a na poziv ministrice turizma da pojure u kafice i na javna kupališta ....

Avatar RuthIQ80
RuthIQ80
17:37 08.04.2020.

Sharon, 29. mychat.fun/xlove

ZE
Zambija export-import
15:50 08.04.2020.

Ako do sredine svibnja bude živih Austrijanaca za otvaranje hotela i restorana. Djeco moja, daleko je sredina svibnja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije