Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SDP-u objasnili kako bi povećali mirovine

Već u prvoj godini mandata mirovine bi rasle 75 eura

storyeditor/2023-09-15/PXL_140923_103184549.jpg
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.09.2023.
u 07:46

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da je došlo vrijeme za kraj politike štednje

Mjere štednje koje je u četvrtak predstavila Vlada nisu trajno rješenje. Poručuju to u SDP-u, čiji predsjednik Peđa Grbin smatra da su donesene mjere tek kratkoročna pomoć koja će imati isto tako kratkoročan i minimalan učinak i koje ne daju odgovor što će biti za godinu, dvije. Kaže kako ne može kazati da su u Vladi to napravili jer su bez osjećaja i jer ne vide da ljudima treba pomoći, već zato što ne znaju ili ne razumiju ili su možda samo zbrzali s mjerama. Grbin poručuje i kako Hrvatskoj treba nova ozbiljna promjena paradigme, posebice kad su najugroženiji u pitanju, a u tu skupinu svakako spadaju umirovljenici. Zato obećava da će, dođe li SDP na vlast, njegova stranka povećati prosječnu starosnu mirovinu koju prima najviše ljudi i koja iznosi oko 500 eura na čak 750 eura u četiri godine mandata. U SDP-u su objasnili i kako točno to misle napraviti i koliko bi to državu stajalo.

Dvije promjene

Dvije su ključne promjene. Kao prvo, SDP predlaže promjenu formule “usklađivanja” mirovina, i to tako da se u stopostotnom iznosu uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena, dok se po trenutačnoj formuli gleda porast bruto plaće i cijena u omjeru 30 prema 70. Primjera radi, da je takva formula usklađivanja bila primijenjena zadnjih sedam godina, kažu u SDP-u, umirovljenici bi danas u prosjeku primali iznos jedne i pol mirovine više na godišnjoj razini, dok bi odnos prosječne mirovine i prosječne plaće bio više od 45 posto.

Isto tako, SDP predlaže uvođenje “trajnog dodatka” na mirovinu koji SDP planira implementirati u razdoblju od najmanje četiri godine, i to tako da se desetpostotno povećanje napravi odmah u prvoj godini mandata, a da u drugoj, trećoj i četvrtoj godini raste po pet posto. Pri tome, kako objašnjava predsjednik SDP-ova savjeta za gospodarstvo prof. Josip Tica Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da je došlo vrijeme za kraj politike štednje, povećanje ne bi bilo linearno, već bi se u većem postotku odnosilo na mirovine koje su ispod prosjeka. Povećanje prosječne starosne mirovine već u prvoj godini mandata tako bi iznosilo oko 75 eura, dok će na kraju četvrte godine mandata prosječna mirovina iznositi gotovo 750 eura, odnosno više do 50% prosječne plaće.

– S promjenom usklađivanja mirovina i uvođenjem trajnog dodatka ukupan izdatak za mirovine do 2027. godine uvećao bi se za dva postotna poena BDP-a, tako da se izdvajanje sa sadašnjih oko 11 posto BDP-a povećava na 13 posto što je razina prosjeka EU – objašnjava profesor Tica i dodaje kako bi u prvoj godini mandata za tu svrhu trebalo osigurati oko 750 milijuna eura što bi bilo i najveće izdvajanje, a što je, drži, proračunski održivo.

VEZANI ČLANCI:

Frapantan nerazmjer

– Tih 750 milijuna eura je maksimum koji taj dodatak vuče za sobom. A s obzirom na to kako inflacija djeluje na proračun i imajući u vidu da smo u suficitu, realno je očekivati da se može naći taj novac u prvoj godini mandata – kazao je profesor Tica. Dodao je i da je realni rast mirovina od početka ovog Vladina mandata manji od 10 posto, dok su plaće do kraja 2022. godine porasle 17 posto te poručio kako to nije ništa drugo nego rezultat političke odluke koja traje cijeli mandat i koja je dovela do frapantnog nerazmjera.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da je došlo vrijeme za kraj politike štednje te poručuje kako su nedavne analize pokazale da su posljedice te politike dovele do negativnih ekonomskih rezultata, ali i do jačanja ultradesnih stranaka.

VIDEO: Izjava premijera Andreja Plenkovića nakon sjednice

Komentara 41

IO
iolio
08:01 16.09.2023.

Peđa bezličan si lik nitko za tebe neće glasat na izborima uzalud se trudiš.

Avatar R2D2
R2D2
08:32 16.09.2023.

Peđa je zakon! Prvo sluša dobru glazbu, drugo stranku je doveo na mjesto kamo pripada. Moj idol!

PU
paul-umpe
08:27 16.09.2023.

ovako je Milanovic postao premijer. obecao umirovljenicima kako on kaze sa figom u đepu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije