Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Važna obavijest za vozače: Od sutra prestaje vrijediti jedno pravilo

Danas je zadnji dan obveznog paljenja svjetala danju
31. ožujka 2021. u 11:47 2 komentara 9306 prikaza
Obveza korištenja dnevnih svjetala po zakonu prestaje 31. ožujka
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od sutra prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, odnosno vozači su ih dužni upaliti samo u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.

Podsjetimo, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Iznimka od ovog pravila su motocikli i mopedi kojima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Nove ikone Google aplikacija na mobilnim uređajima borba protiv klimatskih promjena Google Maps uvodi novu funkciju za vozače. Evo o čemu je riječ

Kako se dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama očekuje sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala, policija vozačima ostalih vozila savjetuje da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

– Uz poštivanje svih prometnih pravila i propisa, vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige – upozorila je policija.

– Bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti – dodali su.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Avatar Roko Prč
    Roko Prč:

    Auuu vazne li obavijesti!

  • kontiki47:

    U cijeloj EU vrijedi pravilo da su svjetla na automobilima upaljena tokom čitave godine. I ja se toga držim.