Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNIMKA MOTOCIKLI I MOPEDI

Važna obavijest za vozače: Od sutra prestaje vrijediti jedno pravilo

Obveza korištenja dnevnih svjetala po zakonu prestaje 31. ožujka
Patrik Macek/PIXSELL
31.03.2021.
u 11:47

Danas je zadnji dan obveznog paljenja svjetala danju

Od sutra prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, odnosno vozači su ih dužni upaliti samo u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.

Podsjetimo, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka. Iznimka od ovog pravila su motocikli i mopedi kojima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Kako se dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama očekuje sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala, policija vozačima ostalih vozila savjetuje da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

– Uz poštivanje svih prometnih pravila i propisa, vozače mopeda i motocikala podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige – upozorila je policija.

– Bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjećamo da su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti – dodali su.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Gordan NJONJO
Gordan NJONJO
13:50 31.03.2021.

Auuu vazne li obavijesti!

KO
kontiki47
09:09 01.04.2021.

U cijeloj EU vrijedi pravilo da su svjetla na automobilima upaljena tokom čitave godine. I ja se toga držim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije