Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENADILI SE

Kako je zmija završila u lastavičjem gnijezdu! Morali intervenirati i vatrogasci

zmija šara poljarica
Foto: Wikimedia Commons/Benny Trapp
1/3
14.06.2020.
u 17:52

Ovo je već treća ovogodišnja intervencija sa zmijama javljaju vatrogasci iz Trilja

U nedjelju oko podneva, vatrogasci DVD-a Trilj zaprimili su neobičnu dojavu. Naime, vatrogasci su morali intervenirati jer se zmija pojavila u lastavičjem gnijezdu. Ovo je već treća ovogodišnja intervencija sa zmijama. 

- Danas u 12.25 dobivamo od Centra 112 dojavu o tehničkoj intervenciji na pomoćnom gospodarskom objektu. Naime, zmija ušla malo marendati i odmoriti u gnijezdo od lastavica. Intervencija se dogodila u naselju Vojnić točnije zaseok Rančić. Izlaze 2 vatrogasca s jednim vozilom. Treća ovogodišnja intervencija sa zmijama, a ukupno 154 događaj na kojem smo djelovali, napisali su vatrogasci u objavi na Facebooku

Foto: Vatrogasci DVD Trilj

Na upit kako je zmija završila u gnijezdu koje se nalazi na stropu vatrogasci su odgovorili:

- Popela se zidom nema drugog načina. Inače visina je cca 3 metra - poručili su vatrogasci.  A potom su otkrili i o kojoj se vrsti zmije radi:

- To je šara poljarica, samo malo tamnija nego inače.

 Zmija šara poljarica poznata je po tome da lovi iz zasjede, u lovu smota tijelo u petlju, a plijen hvata s udaljenosti naglim, brzim pružanjem tijela.

Živi na suhim stjenovitim i kamenitim staništima s niskom grmolikom vegetacijom i niskom makijom, u rijetkim šumama, maslinicima i vinogradima do 1 000 m nadmorske visine. Drži se tla, ali se katkada i penje po grmlju. Aktivna je danju. Kad je uznemirena, grize. Osnovna boja tijela je siva, sivo-smeđa ili žućkasto smeđa s tamnim pjegama na prednjem dijelu tijela i često s uskim svijetlim i tamnim prugama na stražnjem dijelu tijela. Trbuh je mliječnožute boje. Krupna zmija, vitka tijela, krupne glave ovalna oblika i tupe njuške. Oči su dobro izražene, okruglih zjenica. Rep je dug oko četvrtine ukupne dužine tijela, vrlo tanak, u obliku biča.  Obično narastu do 100 cm, ali katkada i do 150 cm, piše na stranicama Nacionalnog parka Krka u kojem se također može naći ova zmija. 

Hrani se uglavnom gušterima, drugim zmijama, malim sisavcima, rjeđe mladim pticama i jajima te velikim insektima (skakavcima…). 

U Hrvatskoj je ova zmija zaštićena Pravilnikom o zaštiti pojedinih vrsta gmazova (Reptilia) i Pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim u kategoriji strogo zaštićene zavičajne svojte.

Ključne riječi

Komentara 1

HB
HBPM33
18:22 14.06.2020.

Ustaska zmija. I zasticena Pravilnikom u HR😀😀😀

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije