Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima i toga

Varaždinska županija tužila svoju povijesnu postrojbu

Varaždinska županija
24.10.2020.
u 13:25

Husarska graničarska pukovnija Čačiću mora vratiti uniforme i sablje

Varaždinski husari moraju Varaždinskoj županiji vratiti komplete odora zajedno sa kapama, pojasevima, torbama, čizmama, sabljama... Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Varaždinu, na kojom se vodio neobičan spor. Varaždinska županija tužila je povijesnu postrojbu Varaždinski husari (puni naziv Varaždinska husarska graničarska pukovnija), koju je, kako tvrdi, sama osnovala kao nastavak elitne vojno konjaničke tradicije varaždinskog kraja, i to za reprezentativne svrhe. Udruga se koristila posebnom opremom koja je uključivala posebno krojene odore, oznake činova i dužnosti, ukrase i sablje.

Oprema je vlasništvo Varaždinske županije, uz čije ju je odobrenje udruga koristila, o čemu je 2014. potpisan i sporazum. Udruga je pruzela 12 kompleta odori i sablji, i sve je bilo u redu do travnja 2018., kad je Varaždinska županija husare obvijestila da ih vrate radi obnove i šivanja. No, udruga je predala samo dijelove pojedinih odora. Županije je potom 6. svibnja 2018. udrugu obavijestila o prestanku daljnje suradnje, tražeći da joj vrati sve što nije. Udruga se oglušila i slučaj je završio na sudu.

Što kažu husari?

Oni tvrde da udrugu uopće nije osnovala Varaždinska županija! Varaždinski husari osnovani su, ističu, u veljači 2007. na osnivačkoj skupštini koju su sazvali članovi inicijativnog odbora Vjeran Rožić, Kemal Salihović i Stjepan Biškup.

Nije točno, tvrde, ni to da se udruga koristila isključivo opremom u vlasništvu Varaždinske županije, nego je dio kupila sama. U vrijeme osnivanja 2007. kompleti uniformi su već postojali i preuzeti su, vele, iz Cehovske udruge Husar. Varaždinska županija nije im, ističu, predala spornu opremu, barem tako proizlazi iz dokumentacije kojom raspolažu. Kompleti odora izrađeni su, navode dalje, prema fotografiji koja se nalazi u Vojnom muzeju u Beču, a ne prema fotografijama koje je Varaždinska županija priložila u tužbi.

Imali su, branili su se, deset kompleta, od kojih se tri nalaze kod bivših članova koji su danas članovi Husarske garde Varaždinske županije, nove udruge osnovane u lipnju 2018., koja je sklopila ugovor s Varaždinskom županijom. Dodali su još da nikad nije razjašnjeno što sve ulazi u komplet uniforme. Sud je na kraju presudio da moraju vratiti pet kompleta husarskih odora sa svim sastavnicama (po pet kapa, hlača, bluza, dolama, pletenih pojaseva, velikih torbi, pojaseva s malim torbama, pari čizama i sablji), te dijelove sedam kompleta (tri velike torbice, dva pojasa s malom torbicom, sedam pari čizama i sedam sablji). Da, moraju i podmiriti 8400 kuna sudskih troškova. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije