Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varaždinska županija tužila svoju povijesnu postrojbu

Husarska graničarska pukovnija Čačiću mora vratiti uniforme i sablje
24. listopada 2020. u 13:25 0 komentara 3129 prikaza
Foto: Varaždinska županija

Varaždinski husari moraju Varaždinskoj županiji vratiti komplete odora zajedno sa kapama, pojasevima, torbama, čizmama, sabljama... Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Varaždinu, na kojom se vodio neobičan spor. Varaždinska županija tužila je povijesnu postrojbu Varaždinski husari (puni naziv Varaždinska husarska graničarska pukovnija), koju je, kako tvrdi, sama osnovala kao nastavak elitne vojno konjaničke tradicije varaždinskog kraja, i to za reprezentativne svrhe. Udruga se koristila posebnom opremom koja je uključivala posebno krojene odore, oznake činova i dužnosti, ukrase i sablje.

SVJEDOČENJE U VARAŽDINU Srđan Mlađan pojavio se na sudu: Evo kako danas izgleda najokrutniji hrvatski ubojica

Oprema je vlasništvo Varaždinske županije, uz čije ju je odobrenje udruga koristila, o čemu je 2014. potpisan i sporazum. Udruga je pruzela 12 kompleta odori i sablji, i sve je bilo u redu do travnja 2018., kad je Varaždinska županija husare obvijestila da ih vrate radi obnove i šivanja. No, udruga je predala samo dijelove pojedinih odora. Županije je potom 6. svibnja 2018. udrugu obavijestila o prestanku daljnje suradnje, tražeći da joj vrati sve što nije. Udruga se oglušila i slučaj je završio na sudu.

Što kažu husari?

Oni tvrde da udrugu uopće nije osnovala Varaždinska županija! Varaždinski husari osnovani su, ističu, u veljači 2007. na osnivačkoj skupštini koju su sazvali članovi inicijativnog odbora Vjeran Rožić, Kemal Salihović i Stjepan Biškup.

Istraga kraj Varaždina Varaždinska policija osigurava šumu gdje je navodno pronađen zakopani leš

Nije točno, tvrde, ni to da se udruga koristila isključivo opremom u vlasništvu Varaždinske županije, nego je dio kupila sama. U vrijeme osnivanja 2007. kompleti uniformi su već postojali i preuzeti su, vele, iz Cehovske udruge Husar. Varaždinska županija nije im, ističu, predala spornu opremu, barem tako proizlazi iz dokumentacije kojom raspolažu. Kompleti odora izrađeni su, navode dalje, prema fotografiji koja se nalazi u Vojnom muzeju u Beču, a ne prema fotografijama koje je Varaždinska županija priložila u tužbi.

Imali su, branili su se, deset kompleta, od kojih se tri nalaze kod bivših članova koji su danas članovi Husarske garde Varaždinske županije, nove udruge osnovane u lipnju 2018., koja je sklopila ugovor s Varaždinskom županijom. Dodali su još da nikad nije razjašnjeno što sve ulazi u komplet uniforme. Sud je na kraju presudio da moraju vratiti pet kompleta husarskih odora sa svim sastavnicama (po pet kapa, hlača, bluza, dolama, pletenih pojaseva, velikih torbi, pojaseva s malim torbama, pari čizama i sablji), te dijelove sedam kompleta (tri velike torbice, dva pojasa s malom torbicom, sedam pari čizama i sedam sablji). Da, moraju i podmiriti 8400 kuna sudskih troškova. 

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.