Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalni pristup

Varaždinci vjeruju da imaju pobjednički koncept za EPK 2020

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
19.07.2014.
u 17:02

Vizija Varaždinaca za program EPK 2020 je svijet modernih umjetničkih izričaja 21. i 22. stoljeća, svijet eksperimentalnosti i kreativnosti

Hoće li Varaždin zajedno sa svojih devet gradova partnera 2020. godine postati nositelj prestižne titule Europske prijestolnice kulture (EPK 2020) pitanje je koje ovisi o stručnom timu koji vodi postupak aplikacije, ali i o samom lokalnom stanovništvu, tvrtkama, udrugama i pojedincima, koji se u taj proces mogu uključiti.

Prikupljaju ideje

Kako doznajemo od Raymonda Rojnika, ravnatelja Koncertnog ureda, neovisnog tijela koje je dobilo zadatak da vodi proces aplikacije Varaždina za EPK 2020, u ovom trenutku prikupljaju se podaci i analizira stanje na terenu, a konkretna strategija izrađivat će se nakon toga.

- Svaki grad kandidat ima svoj pristup, ali mi smo se odlučili za to da prvo prikupljamo ideje te da građanima 24 dnevno služimo kao servis. Vjerujemo da je to pobjednički pristup – kazao je Rojnik te najavio kako kroz mjesec dana kreću s promidžbom i popularizacijom varaždinske kandidature po cijeloj regiji.

- Izuzetno nam je važna podrška i uključenost što šire zajednice u projekt. I to od manjina i marginaliziranih skupina pa do svih ostalih. Slogan ćemo smišljati naknadno, kada vidimo gdje smo i u kojem smjeru idemo – kazao je Rojnik.

Kazao je kako je o konceptu programa s kojim će Varaždin ići na natječaj – još ipak prerano govoriti.

- Finalna prijava, zajedno s kulturnom strategijom mora biti gotova zaključno sa 17. travnja 2015. godine i ono što mogu reći je da se svakako radi o regionalnom konceptu temeljenom na europskoj dimenziji. Ako to zvuči preopširno tad se prisjetimo Varaždinskih baroknih večeri i promjena koje su one doživljavale, kao što je širenje u zemlje okruženja, sve do Izraela - kazao je Rojnik

Održivi projekti

Pojasnio je kako će se do 2020. godine pripremati niz novih umjetničkih projekata, a postojeći će biti povećani i obogaćeni.

- Svi zajedno bit će održivi i mnogo godina nakon što prođe 2020. godina. A ističem, to će se dogoditi i ako ne prođe kandidatura Varaždina – kazao je Rojnik.

U varaždinskom EPK uredu ipak imaju određenu viziju programa, a to je svijet modernih umjetničkih izričaja 21. i 22. stoljeća, svijet eksperimentalnosti i kreativnosti. Koliko se trenutno zna, od infrastrukturnih projekata u planu je stavljanje dijela stare vojarne u Optujskoj u funkciju u kulturno-turističke svrhe. Podsjetimo, Varaždin se za titulu EPK 2020 planira kandidirati zajedno s devet gradova partnera koji zajedno imaju 175.000 stanovnika. Osim gradova iz regije u kandidaturu planiraju uključiti i susjedne države Austriju, Sloveniju i Mađarsku.

>> 'Varaždinsko more' ovo ljeto ipak je otvoreno i uređeno za kupače

Komentara 1

US
Uman SS
14:12 21.07.2014.

Realno - Čehok bi odmah dobio EPK. A ovo sr... od gradonačelnika i gradske uprave nebu nikad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije