Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varaždinci vjeruju da imaju pobjednički koncept za EPK 2020

Vizija Varaždinaca za program EPK 2020 je svijet modernih umjetničkih izričaja 21. i 22. stoljeća, svijet eksperimentalnosti i kreativnosti
19. srpnja 2014. u 17:02 1 komentara 208 prikaza
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hoće li Varaždin zajedno sa svojih devet gradova partnera 2020. godine postati nositelj prestižne titule Europske prijestolnice kulture (EPK 2020) pitanje je koje ovisi o stručnom timu koji vodi postupak aplikacije, ali i o samom lokalnom stanovništvu, tvrtkama, udrugama i pojedincima, koji se u taj proces mogu uključiti.

Prikupljaju ideje

Kako doznajemo od Raymonda Rojnika, ravnatelja Koncertnog ureda, neovisnog tijela koje je dobilo zadatak da vodi proces aplikacije Varaždina za EPK 2020, u ovom trenutku prikupljaju se podaci i analizira stanje na terenu, a konkretna strategija izrađivat će se nakon toga.

- Svaki grad kandidat ima svoj pristup, ali mi smo se odlučili za to da prvo prikupljamo ideje te da građanima 24 dnevno služimo kao servis. Vjerujemo da je to pobjednički pristup – kazao je Rojnik te najavio kako kroz mjesec dana kreću s promidžbom i popularizacijom varaždinske kandidature po cijeloj regiji.

- Izuzetno nam je važna podrška i uključenost što šire zajednice u projekt. I to od manjina i marginaliziranih skupina pa do svih ostalih. Slogan ćemo smišljati naknadno, kada vidimo gdje smo i u kojem smjeru idemo – kazao je Rojnik.

Kazao je kako je o konceptu programa s kojim će Varaždin ići na natječaj – još ipak prerano govoriti.

- Finalna prijava, zajedno s kulturnom strategijom mora biti gotova zaključno sa 17. travnja 2015. godine i ono što mogu reći je da se svakako radi o regionalnom konceptu temeljenom na europskoj dimenziji. Ako to zvuči preopširno tad se prisjetimo Varaždinskih baroknih večeri i promjena koje su one doživljavale, kao što je širenje u zemlje okruženja, sve do Izraela - kazao je Rojnik

Održivi projekti

Pojasnio je kako će se do 2020. godine pripremati niz novih umjetničkih projekata, a postojeći će biti povećani i obogaćeni.

- Svi zajedno bit će održivi i mnogo godina nakon što prođe 2020. godina. A ističem, to će se dogoditi i ako ne prođe kandidatura Varaždina – kazao je Rojnik.

U varaždinskom EPK uredu ipak imaju određenu viziju programa, a to je svijet modernih umjetničkih izričaja 21. i 22. stoljeća, svijet eksperimentalnosti i kreativnosti. Koliko se trenutno zna, od infrastrukturnih projekata u planu je stavljanje dijela stare vojarne u Optujskoj u funkciju u kulturno-turističke svrhe. Podsjetimo, Varaždin se za titulu EPK 2020 planira kandidirati zajedno s devet gradova partnera koji zajedno imaju 175.000 stanovnika. Osim gradova iz regije u kandidaturu planiraju uključiti i susjedne države Austriju, Sloveniju i Mađarsku.

>> 'Varaždinsko more' ovo ljeto ipak je otvoreno i uređeno za kupače

U stvaranje koncepta EPK 2020 mogu se uključiti - svi

Mi smo pokrenuli web-stranicu varazdin2020.eu preko koje nam se mogu javiti svi zainteresirani građani, udruge, tvrtke, kreativci i svi ostali koji žele sudjelovati. Sretni smo jer nam se već i javljaju ljudi iz cijele regije Sjever s raznim idejama – kazao je Rajmond Rojnik te pojasnio kako je zadaća EPK ureda zapravo filtrirati sve informacije i usmjeravati i pomagati građanima, tvrtkama i institucijama u njihovim nastojanjima da osmisle programe i uključe se u projekt EPK 2020.

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Uman SS:

    Realno - Čehok bi odmah dobio EPK. A ovo sr... od gradonačelnika i gradske uprave nebu nikad.