Naslovnica Vijesti Hrvatska

UZOR-ov projekt ‘Teretnim biciklom do održive zajednice’ osvojio nagradu SozialMarie

Projekt se u Koprivnici provodi od 2010. godine. Od tada je teretnim biciklima skupljeno 605 tona otpadnog papira
06. svibnja 2014. u 14:00 0 komentara 311 prikaza
UZOR
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Udruga za održivi razvoj Hrvatske, sa sjedištem u Koprivnici, ponovno ima puno razloga za zadovoljstvo. Njihov projekt “Teretnim biciklom do održive zajednice” jedini je iz Hrvatske uvršten među najbolje projekte u Beču i osvojio je nagradu SozialMarie 2014. u iznosu od 1000 eura.

- Nagrada SozialMarie je ove godine dodijeljena deseti put, a ključni joj je cilj potaknuti umrežavanje društvenih projekata i pojačati svijest o važnosti društvenih inovacija. Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija zauvijek su tako dobili svoje prvo i istaknuto mjesto na interaktivnoj karti nagrađenih projekata ove bečke zaklade koja trajno promovira i pomaže najbolje projekte - istaknuo je predsjednik UZOR-a Matija Hlebar.

Dodao je da je njihov projekt izabran među 15 najboljih u snažnoj konkurenciji 261 prijavljenog projekta iz cijele Austrije, Mađarske i Češke, dok su projekti iz Slovačke, Poljske, Hrvatske, Slovenije i Njemačke iz praktičnih razloga morali biti unutar radijusa od 300 kilometara zračne udaljenosti od Beča.

UZOR-ov projekt u Koprivnici se provodi od 2010. godine, a temelji se na inovativnom sustavu za odvojeno skupljanje otpadnog papira teretnim biciklima (ekološkim vozilima) u kućanstvima, sistemom “od vrata do vrata“. Na taj način lani je skupljeno 250,4 tona papira, što je gotovo četiri puta više nego 2010. godine.

- Za sada imamo tri zaposlena vozača teretnih bicikala iz dugotrajno nezaposlenih društvenih skupina. Nedavno smo podnijeli zahtjev za još dva nova vozača putem programa javnih radova - kazao je Hlebar.

Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.