Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJERKE

Uznemirujuće glorificiranje ratnih zločinaca u Srbiji

17.11.2018.
u 16:40

Hrvatska uputila zamjerke na račun Srbije na sastanku za proširenje Europskog vijeća

U Srbiji vlada uznemirujući trend glorifikacije ratnih zločinaca u medijima, a upitno je postoji li uopće politička volja da se to suzbije, glasi dio zamjerki koje je Hrvatska uputila na račun Srbije na sastanku Radne skupine za proširenje Europskog vijeća, doznajemo iz diplomatskih izvora.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbilo je pak komentirati događanja iza zatvorenih vrata ističući da su razgovori koji se vode u tom tijelu koje, među ostalim, ocjenjuje napredak koji su zemlje kandidatkinje ostvarile u ispunjavanju kriterija za pristupanje, povjerljivi.

Ponovljena očekivanja

No unatoč tome, kako nam govore diplomati upućeni u tijek sastanka, Hrvatska se nije libila još jednom ponoviti svoje uobičajene stavove i očekivanja. Ponajprije je riječ o procesuiranju ratnih zločina, no ima i drugih. Među ostalim , Hrvatska je izrazila zabrinutost medijskom klimom u Srbiji i iznijela očekivanje od delegacije EU u Beogradu da se malo više angažira i bude aktivnija po tom pitanju.

1/27

Hrvatska smatra da je uznemirujući trend glorifikacije ratnih zločinaca u srpskim medijima. Iako srbijanske vlasti govore da rade na tome, Hrvatskoj je upitno postoji li uopće politička volja da se u Srbiji time pozabave, kažu naši izvori.

Preciznije, Hrvatskoj baš i ne izgleda da se taj problem želi riješiti kad se, primjerice, dopušta da osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj potpisuje svoje knjige djeci na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Prigovori Bugarske i Poljske

No Hrvatska nije bila jedina država članica EU koja je imala zamjerke na račun Srbije. Svoje su primjedbe iznijeli i predstavnici Bugarske u vezi sa zaštitom nacionalnih manjina, referirajući se na nedavno održane izbore za savjete nacionalnih manjina. Poljska i baltičke zemlje tražile su pak veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te su izrazile zabrinutost zbog utjecaja Rusije.

Također, na tom je sastanku Europska komisija proslijedila državama članicama “non-paper” o napretku Srbije u 23. i 24. poglavlju (pravosuđe i temeljna prava). U njemu se navodi da je Srbija globalno ostvarila određeni napredak u zakonodavnim i institucionalnim reformama u zemlji, ali da kasni u postizanju opipljivih rezultata u reformi pravosuđa, medijskim slobodama i borbi protiv korupcije.

Pogledajte i video: Kuća Vojislava Šešelja u Hrtkovcima

Komentara 135

Avatar BuzzLightyear
BuzzLightyear
17:41 17.11.2018.

Srbi su imali odličnu prikiku 91. stvoriti Veliku Srbiju. Imali podršku međunarodne zajednice, sporazum sa Slovenijom, moćnu JNA itd. Međutim, priliku su propustili i nikad je više neće imati. Jedino što im je ostalo je Republika Srpska u kojoj balije lagano razmnožavanjem postaju većina, već došli do 15%.

DU
Deleted user
16:49 17.11.2018.

Prošlost im nije baš blistava, sadašnjost im je i više no siva a budućnost u najboljem slučaju svijetlocrna... Pa pustimo ih nek zabavljaju razni Fefelji...

OV
Ovozemaljski
17:18 17.11.2018.

Ako prime Srbiju u EU sa četnicima na čelu države onda mogu komotno i Tursku! Europa bi izgubila svoj identitet primajući državu poput Srbije, to bi bio trojanski konj u Europi. Za 40-50 godina možda im se maknu četnici iz devedesetih sa vlasti pa se počnu mijenjati, ali do tada će se i EU već raspasti! Srbija nikad u povjesti nije pripadala Zapadu i nikad civilizacijski neće dostići zapadne tečevine... U kojoj EU državi je 95% Sabora ili ti skupštine popunjeno sa ekstremnim desničarima, nacionalistima, socijal nacionalistima, ratnim zločincima, sljedbenicima fašizma? Koliko ja znam samo u Srbiji vlada takvo jedinstvo, najbitnije je mrziti Hrvate, malo manje Šiptare, ponekad Bosance i muslimane, a po novom i Crnogorce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije